24 Αυγ 2022

Ο Έβρος, η Δαδιά και η Κοτρωνιά

Ο Έβρος, η Δαδιά και η Κοτρωνιά

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Τις ημέρες αυτές πρώτη είδηση στα ΜΜΕ είναι  ο εκβιασμός που ασκεί στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν, δια των μεθοδεύσεων εισβολής στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράνομων μεταναστών δια των στον Έβρο συνόρων μας. Πριν από λίγες ημέρες πρώτη είδηση ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια παραμεθόρια περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στην Δαδιά, έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης, προστατευόμενη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000.

            Κοντά σε αυτά τα λυπηρά γεγονότα συνέβη και ένα τρίτο, ίσως το πιο σοβαρό σε επίπεδο επισήμανσης των δυσκολιών επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού, που ουδεμία δημοσιότητα  είχε. Στις 13 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από ιερείς της περιοχής και κατοίκους του Σουφλίου και της Δαδιάς μετέβη στο κοντινό χωριό Κοτρωνιά και εν όψει της εορτής  Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτούργησε στον φερώνυμο ναό του.

Το λυπηρό και ανησυχητικό  γεγονός είναι ότι η Κοτρωνιά είναι ένα χωριό φάντασμα, αφού δεν έχει ούτε ένα κάτοικο. Στην απογραφή του 2011 είχε δώδεκα κατοίκους, το 2021 ουδείς απεγράφη. Ο Δεσπότης στην ομιλία του προς τους προσκυνητές τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία αντιστέκεται στα σημεία των καιρών και παρά την έλλειψη ποιμνίου συντηρεί τις κενές Εκκλησίες και δεν αφήνει αλειτούργητα τα θυσιαστήριά τους. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

            Η νεκρή Κοτρωνιά σημαίνει τη σειρήνα του συναγερμού. Οι Έλληνες ενώ απελευθέρωσαν  με αίμα την περιοχή του Έβρου έχουν αρχίσει ομαδικώς να την εγκαταλείπουν. Η ανασφάλεια από την επιθετικότητα και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, η ανέχεια των κατοίκων και οι ελλείψεις θέσεων εργασίας για τους νέους έφεραν την πολύ μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Στον Δήμο Ορεστιάδας το 2011 οι κάτοικοι ήσαν 37.697, το 2021 απογράφηκαν 31.694. Η μείωση μέσα σε δέκα χρόνια είναι 6.000 κάτοικοι, ήτοι – 15,9 %! Ο Δήμος Διδυμοτείχου το 2011 είχε 19.493 κατοίκους, που στην απογραφή του 2021 μειώθηκαν σε 16.161, δηλαδή κατά 3.332, ή – 17,1%. Οι πληθυσμιακές αυτές μειώσεις είναι από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο.

            Υπάρχει ένα γενικότερο «εκσυγχρονιστικό» κίνημα, που συντελεί στην υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Η ηδονιστική ελευθεριότητα, οι βολές κατά του θεσμού της οικογένειας και η υποβάθμιση της αξίας της μητρότητας, συνδυάζονται με την αντικειμενική  δυσκολία των νέων να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και το αποτέλεσμα είναι να διστάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθίσταται κρίσιμο στις παραμεθόριες περιοχές και ιδιαίτερα στον Έβρο, παρά το ότι υπάρχουν υπερήφανοι ακρίτες, που πονάνε τον τόπο τους και δίδουν δύσκολο αγώνα να παραμείνουν σ’ αυτόν.

Υπάρχουν λύσεις αναστροφής της κρίσιμα αρνητικής κατάστασης. Θέληση να υπάρχει, επείγουσα συνεργασία με τους ανθρώπους του Έβρου, άμεσες πρακτικές αποφάσεις και ταχεία υλοποίησή τους. Προς Θεού!  Μη γίνει η Κορωνιά στην Ελλάδα σα τη Μονή Σουμελά στην Τουρκία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com