22 Ιαν 2022

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα : “εκπληρώσαμε πλήρως το τάμα μας ενώπιον του μεγαλύτερου ιεράρχη και διαφωτιστή μας, του Αγίου Σάββα.”

Ευγνώμων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ο Πατριάρχης Σερβίας

Την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις εργασίες καλλωπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, καθώς και στην αποκατάσταση ιερών που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στην Κροατία (μεταξύ 2020-2021) εξέφρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «International Affairs».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα είναι ο λατρεμένος ναός όλου του σερβικού λαού, ενώ ανέφερε πως «η ιστορία του ξεκινά τον 16ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του μεγαλύτερου αγίου της Σερβικής Εκκλησίας και ο σερβικός λαός ορκίστηκε να ανεγείρει τη μεγαλύτερη εκκλησία στο σημείο όπου συνέβη αυτό».

«Πολλοί αιώνες πέρασαν κι αμέτρητοι ευεργέτες «μπήκαν» στην ιστορία της ανέγερσης του ναού του Αγίου Σάββα», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σημειώνοντας: «Δεδομένης της συνυφασμένης ιστορίας Ρωσίας και Σερβίας, θα ήταν έκπληξη εάν οι Ρώσοι δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το μεγάλο σερβικό εγχείρημα προς δόξαν Θεού. Είμαστε όλοι πολύ ευγνώμονες στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Κύριλλο και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη βοήθειά τους, χάρη στην οποία ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία της εσωτερικής διακόσμησης του ναού του Αγίου Σάββα».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Πορφύριος επεσήμανε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη στον ναό, το 2011, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι ο ρωσικός λαός, το ρωσικό κράτος, θα συνέβαλλε στην εκπλήρωση του όρκου/του τάματος του σερβικού λαού.

Ευχαριστώντας τους Ρώσους πιστούς, καθώς και τους Ρώσους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν στη δημιουργία του ψηφιδωτού, ο Πατριάρχης Σερβίας τόνισε: «Τώρα ολοκληρώθηκε και αυτό το στάδιο της κατασκευής. Απομένει μόνο ο καθαγιασμός του ναού και μετά από αυτόν θα μπορούμε να πούμε με ειρήνη στην ψυχή μας ότι εμείς οι Σέρβοι εκπληρώσαμε πλήρως το τάμα μας ενώπιον του μεγαλύτερου ιεράρχη και διαφωτιστή μας, του Αγίου Σάββα.

Ένα άλλο παράδειγμα της αδελφικής βοήθειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Πορφύριο, είναι το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των ιερών που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια μιας σειράς καταστροφικών σεισμών στην Κροατία. «Κάποιες εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σε άλλες δεν μπόρεσαν να γίνουν λειτουργίες λόγω του κινδύνου κατάρρευσης», περιέγραψε ο Μακαριώτατος. «Ένα χρόνο μετά τους σεισμούς, χάρη στη συμμετοχή πολλών ανθρώπων, ξεκίνησε η αναστήλωση των εκκλησιών και των σπιτιών των πιστών μας. Όπως είναι φυσικό, αυτή η διαδικασία δεν προχωρά αρκετά γρήγορα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην αδελφή Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ήταν από τις πρώτες που πρόσφερε βοήθεια και ανέλαβε πλήρως την αποκατάσταση του Ναού της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη Γκλίνα», είπε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας, προσθέτοντας: «Αυτός ο ναός, όπως και η ίδια η πόλη Γκλίνα, ένας τόπος τρομερών, απερίγραπτων δεινών και βασανιστηρίων χιλιάδων Ορθοδόξων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς».

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com