29 Ιαν 2022

Κλῆρος καί λαός τῆς Μητροπόλεως Αἰτωλίας και Ἀκαρνανίας νά ὑπερασπισθεῖ τήν ἀκεραιότητα τῆς Μητροπόλεώς τους καί τή μνήμη τοῦ ἀειμνήστου ἀξίου Ποιμενάρχου τους

Κλῆρος καί λαός τῆς Μητροπόλεως Αἰτωλίας και Ἀκαρνανίας νά ὑπερασπισθεῖ τήν ἀκεραιότητα τῆς Μητροπόλεώς τους καί τή μνήμη τοῦ ἀειμνήστου ἀξίου Ποιμενάρχου τους

τοῦ κ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Από τις πρώτες ενέργειες, αν όχι και από τους πρώτους λόγους του, ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος (Βλάχος) έδειξε ότι εξυπηρετεί, ατυχώς, και κάποιες προσωπικές ή "εκκλησιαστικές" σκοπιμότητες. Ήδη, στον επικήδειο λόγο του, κατά την εξόδιο Ακολουθία για τον αείμνηστο Ποιμενάρχη της εν λόγω Μητροπόλεως και "φίλο", κατά την επαναλαμβανόμενη δήλωσή του, κυρό Κοσμά, έκανε αναφορά, εμμέσως πλήν σαφώς, σε διαφωνίες του με εκείνον σε κάποια θέματα.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, με το οποίο σχολιάσαμε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του κ. Ιεροθέου, όπου επέλεξε για πολλοστή φορά να προβάλει τις γνωστές θέσεις και "εμμονές" του γύρω από την υπόθεση της λεγομένης πανδημίας και του παγκοσμίως προωθούμενου εμβολιασμού για την αντιμετώπισή της, είχαμε εν υστερογράφω σημειώσει, λόγω της τότε της κοιμήσεως του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, την ανησυχία μας για τη μελλοντική στάση του, ως Τοποτηρητού της συγκεκριμένης Μητροπόλεως.

Συγκεκριμένως είχαμε αναφέρει ότι : «....Σέ λίγο ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου θά προστεῖ στήν ἐξόδιο Ἀκολουθία τοῦ ἐξαίρετου Ἱεράρχου Κοσμᾶ, Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας, ὁ ὁποῖος ἐκοιμήθη κατ’ αὐτάς. Ὡς πλησιόχωρος ἀνέλαβε τήν Τοποτηρησία τῆς γειτονικῆς Μητροπόλεως. Ἀνησυχοῦμε λίγο καί εὐχόμαστε τά ὑπόλοιπα χαρίσματα τοῦ Μητροπολίτου Ἱεροθέου νά τόν προστατεύσουν ὥστε νά μήν προκαλέσει μέ λόγους καί κινήσεις, παρασυρόμενος ἀπό τίς ἀνωτέρω ἀπόψεις του, τό αἴσθημα τοῦ ἀπορφανισθέντος ποιμνίου, Κληρικῶν, μοναχῶν καί λαϊκῶν, τό ὁποῖο θρηνεῖ τόν ἀξιαγάπητο Ποιμενάρχη του καί εἶναι ὑπερήφανο ἐν Κυρίῳ γιά ἐκεῖνον, τόσο γιά τήν ἀρετή του, ὅσο καί γιά τήν μέχρι τέλους ἀσυμβίβαστη προσήλωσή του στήν Παραδοθεῖσα Πίστη καί τήν ὑπεράσπισή της ἔργῳ καί λόγῳ.». Ατυχώς, αν και δεν έχουμε προφητικό χάρισμα, ούτε είμαστε υιοί προφητών, δεν άργησε να δικαιωθεί η ανησυχία μας και να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας για τον "ρόλο" του κ. Ιεροθέου.

Προσφάτως, λοιπόν, σε συνέντευξή του στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως της περιοχής, έκανε απολύτως σαφές ότι κατά την περίοδο της Τοποτηρητείας του θα "κατηχήσει" Κλήρο και λαό της Μητροπόλεως ώστε να επιδεικνύει υπακοή στις αποφάσεις της Συνόδου και πλήρη συμμόρφωση στα σχετικά υγειονομικά μέτρα του Κράτους, όσον αφορά στη συμμετοχή και παρουσία των πιστών στη Θεία Λατρεία και τους Ιερούς Ναούς. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν και δρομολογούνται σχετικές εντολές, υποδείξεις, κηρύγματα και εγκύκλιοί του, προς αυτή την κατεύθυνση, με τα οποία καλεί δημοσίως το ποίμνιο, αν και δεν είναι δικό του, να υπακούσει αναντιρρήτως σε αυτά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν επιτρέπεται "το πεζοδρόμιο να ανέβει στον Άμβωνα της Εκκλησίας"!

Δεν παραθέτουμε τους συγκεκριμένους λόγους που χρησιμοποίησε ο κ. Ιερόθεος, διότι επί της ουσίας συνιστούν "διασυρμό" του. Λυπούμαστε, όμως, ιδιαίτερα γι' αυτή τη στάση του, διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, με τον τρόπο, στον χρόνο και στον τόπο που απευθύνθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν  (οι λόγοι του) αποτελούν πρόκληση γιά το απορφανισμένο ποίμνιο της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και προσβολή στη μνήμη του αγαπημένου Ποιμενάρχη τους, το χώμα στον τάφο του οποίου είναι ακόμη νωπό! Αποτελούν δε προσβολή και συνάμα πρόκληση, διότι εκείνος προασπίστηκε, ως σύγχρονος ομολογητής, την τάξη και παράδοση της Ορθοδοξίας απέναντι στην ασεβή επέμβαση του Κράτους στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας.

Ιδιαίτερη, επίσης, εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του κ. Ιεροθέου όσον αφορά στη διάρκεια της Τοποτηρητείας του στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η οποία εκτίμησε ότι θα έχει μεγαλύτερη της συνήθους διάρκεια, αλλά και η επιβεβαιωτική του αναφορά στα κατ' αυτάς κυκλοφορηθέντα σενάρια περί διχοτομήσεως της Μητροπόλεως, όπως και η έμμεση παραδοχή του περί προσωπικού του ενδιαφέροντος γι' αυτά!

Είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Ιερόθεος κινείται όχι μόνον ως Tοποτηρητής στην  Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οι δικαιοδοσίες του οποίου, βάσει των Ιερών Κανόνων, είναι περιορισμένες, αλλά σαν να είναι σε "διατεταγμένη αποστολή" επιχειρήσεως επεμβάσεων και διορθώσεων σε αυτήν. Και τότε, δηλαδή αν ισχύουν τα προαναφερθέντα, το χειρότερο θα είναι αν, αυτή η αποστολή, του έχει ανατεθεί όχι μόνον εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας (Αρχιεπισκόπου).

Ηδη, το όποιο κύρος και αξιοπιστία διέθετε τα έχει ο ίδιος διασαλεύσει, με τις γνωστές σε όλους τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες του, ανεπανόρθωτα. Τελευταίως μάλιστα, πέραν της ισχυρογνωμοσύνης, σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητός του, εκφράζει και έναν αποκρουστικό δεσποτισμό. Ας προσέξει μη τυχόν μείνει στην ιστορία της Τοποτηρητείας, όχι μόνον ως λόγω γειτνιάσεως αναλαβών Τοποτηρητής, αλλά, ως άλλος...."εισβολέας"!

Γι' αυτό, Κλήρος και πιστός λαός της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα χρειασθεί να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Μητροπόλεώς τους, ενάντια στα σχέδια που κάποιοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες παρασκηνιακώς απεργάζονται ερήμην τους, και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να προσβάλλει τη μνήμη και να ακυρώσει το έργο του αξέχαστου και αγαπημένου πνευματικού πατέρα και Ποιμενάρχη τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο αυτό του κ. Αναγνώστου είναι σημαντικό πέραν των άλλων διότι τονίζει τη σημασία της επαγρυπνήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας δια το μέλλον Της. Ο λαός του Θεού της Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται και κυρίως οφείλει να αγωνίζεται ώστε ο διάδοχος του προσφάτως κοιμηθέντος αξίου Ποιμενάρχου των να είναι συνεχιστής και όχι εκθεμελιωτής. Ο κ. Ιερόθεος δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να περιορισθεί στα απολύτως απαραίτητα καθήκοντά του ως Τοποτηρητής.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com