29 Δεκ 2021

Προς προβληματισμό όσων αμφισβητούν-εμπαίζουν την ορθόδοξη Πίστη..!

Ο παρακάτω διάλογος, αληθινή ιστορία, είναι αφιερωμένος σε όσους τολμούν και εμπαίζουν την Πίστη στον Χριστό.

 - Ο Βολταίρος, λοιπόν, ένας μεγάλος Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και άθεος( σας θυμίζει, άραγε κάτι;;;), ζούσε την ίδια εποχή με τον μεγάλο σοφό κληρικό, αλλά και πιστό Έλληνα επιστήμονα Ευγένιο Βούλγαρη.

Συναντήθηκαν και οι δυο στα ανάκτορα του αυτοκράτορα της Πρωσίας Φρειδερίκου του Μεγάλου το 1771. Ήσαν και οι δυο καλεσμένοι του σε γεύμα. Το γεύμα ήταν σε περίοδο νηστείας για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και ο Βούλγαρης δεν έφαγε τα  όσα πλούσια είχαν ετοιμαστεί, αλλά ελάχιστα νηστίσιμα. Τότε ο Βολταίρος ειρωνεύτηκε τον Ορθόδοξο κληρικό και μπροστά στον Αυτοκράτορα τον ρώτησε  πώς ένας σοφός και θετικός επιστήμονας ασπαζόταν δεισιδαιμονίες, όπως χαρακτήρισε τη νηστεία, αμφισβητώντας ουσιαστικά την Πίστη του. Τότε ο Βούλγαρης, αφού τον άφησε να πει ό,τι είχε χωρίς να τον διακόψει, στο τέλος του απαντά  ήρεμα και σταθερά:

" Θα απαντήσω με τη λογική σας κύριε. Αν τα δικά σας πιστεύω είναι τα αληθή τότε εγώ ουδέν χάνω, μάλλον κάνω καλό στην υγεία μου, με τη συγκεκριμένη διατροφή μου (εάν εκείνα που λες είναι σωστά ,ότι δηλαδή δεν υπάρχει Θεός, ψυχή κ.λπ. εγώ που φρονώ τα αντίθετα δεν έχω να πάθω τίποτα). Σκεφθήκατε όμως ποτέ αν αυτά που εγώ πιστεύω είναι τα ορθά, εσείς πόσο βλάπτεσθε;(Εάν όμως είναι αληθινή η χριστιανική πίστη, εάν υπάρχει Θεός, ψυχή, αιωνιότητα, τότε σκέπτεσαι τι τρομερή τιμωρία περιμένει εσένα, που δεν πιστεύεις;)

Λένε πως οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν την απάντηση του Ευγενίου Βούλγαρη ενώ ο Βολταίρος, όταν άκουσε αυτά, κατέβασε το κεφάλι και αναστέναξε…

Επίκαιρο όσο ποτέ..!

Σωκράτης, δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com