23 Σεπ 2021

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Οι ΗΠΑ προχώρησαν προ εβδομάδος σε αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία χωρίς  να ενημερώσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που προκάλεσε δικαιολογημένη αναταραχή στους κόλπους του. Επίσης η εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας ταυτοχρόνως γνωστοποιηθείσα  ακύρωση της παραγγελίας στη Γαλλία υποβρυχίων χωρίς καμία προηγουμένως συνεννόηση μαζί της και η αντικατάσταση τους  με  παραγγελία από τις ΗΠΑ προκαλεί την εύλογη σε βάρος των δύο κυβερνήσεων δυσαρέσκεια της ευρωπαϊκής χώρας και όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι στην γεωπολιτική τους στους ωκεανούς Ειρηνικό και Ινδικό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργασθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (ΑUKUSAustralia, United Kingdom, United States) και να  αγνοήσουν τη Γαλλία, η οποία διαθέτει εδάφη και επομένως έχει συμφέροντα και στον Ειρηνικό ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία,  Νέα Καληδονία, και διάφορα νησιά) και στον Ινδικό (Ρεουνιόν, Μαγιότ κ.α.)

            Τα δύο αυτά πρόσφατα γεγονότα μαζί με την προ μηνός αιφνιδιαστική ενέργεια των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν χωρίς να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, άνδρες των οποίων βρίσκονταν στην εν λόγω χώρα, με «πειστική» προτροπή τους, οδηγούν σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον οι ΗΠΑ ακολουθούν πλέον τη σύμφωνη με τα στενά συμφέροντά τους γεωπολιτική ανεξάρτητα από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Δεύτερον, με την επιβολή προς όφελός τους της εκ μέρους της Αυστραλίας ακύρωσης αποφασισμένης παραγγελίας στη Γαλλία  υποβρυχίων, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ, έδειξαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα, ότι έχουν την ισχύ και τη βούληση να επιβάλουν την αγορά από τις δικές τους βιομηχανίες  στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Ε.Ε. σήμερα εμφανίζεται ασθενεστέρα της Τουρκίας, η οποία αγόρασε από τη Ρωσία τους πυραύλους S – 400 χωρίς να ερωτήσει τις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίσει τις απειλές που αυτές εκτόξευσαν και τα όποια μέτρα έλαβαν σε βάρος της και χωρίς καν να προωθήσουν οι Αμερικανοί την αποβολή της από το ΝΑΤΟ.

            Στην παγκόσμια γεωπολιτική των ισχυρών της Γης η Ε.Ε. είναι προφανές ότι πλέον δεν υπολογίζεται από τους Αμερικανούς, όπως υπολογίζουν την Κίνα και, δευτερευόντως, τη Ρωσία. Προφανώς θεωρούν ότι την ελέγχουν πλήρως, ή ότι δεν είναι πλέον ισχυρή... Η Ε.Ε. από την πλευρά της ουδόλως προβαίνει σε ενέργειες που να φανερώνουν ότι έχει δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και ότι έχει δυνατότητες δυναμικών παρεμβάσεων στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Αντίθετα, δείχνει ότι έχουν δίκιο οι Αμερικανοί, πως συνεχώς αποδυναμώνεται, αφού στην κάθε μία από τις χώρες της υπερισχύει το εθνικό τους, παρά το πανευρωπαϊκό συμφέρον. Απόδειξη: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 οι Ρώσοι, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ουκρανία, ολοκλήρωσαν τον μήκους 1.200 χλμ. υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με τον οποίο θα διπλασιάσουν την τροφοδοσία της Γερμανίας απευθείας και όχι δια ξηράς μέσω της Ουκρανίας...

            Αποδυνάμωση προκαλούν στην ΕΕ και τα ισχυρά λόμπι που έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες και επηρεάζουν υπέρ τους τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Βελγικού Παρατηρητηρίου για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και του Γερμανικού Lobby Control οι αμερικανικοί κολοσσοί πληροφορικής δαπάνησαν για επηρεασμό υπέρ τους των αποφάσεων της Ε.Ε. η Facebook 5,5 εκατ. Ευρώ, η Google 7,5 εκατ. Ευρώ, η  Microsoft 5,2 εκατ. Ευρώ και η Apple 3,5 εκατ. Ευρώ... Αποδυνάμωση προκαλεί επίσης στην ΕΕ η  γραφειοκρατία της, που αντί να δραστηριοποιείται στο να την διατηρήσει ισχυρή ασχολείται με ζητήματα που προωθούν τα περιθωριακά στον πληθυσμό, αλλά ισχυρά στις Βρυξέλλες λόμπι...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com