29 Μαΐ 2020

Θλιβερή μνήμη άλωσης της Πόλης! Και εκπλήξεις

Εκδήλωση για την άλωση της πόλης στον ΙΝ Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου ...
Σταμάτης Πορτελάνος
π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Με αφορμή την παραίτηση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου από την Επιτροπή 2021 υπήρξε αντίδραση, επί του παρόντος, περίπου 6.000 πολιτών, γεγονός που σημαίνει πολιτική εγρήγορση, ιστορική συνείδηση ενώπιον του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘ 21.
Η έγκριτος ιστορικός κ. Ευθυμίου παραιτήθηκε για κάποιους λόγους ουσιαστικούς που αποδομούν ή παρεξηγούν σημαντικές ηγετικές και αγωνιστικές μορφές της εθνικής-Ελληνικής ιστορίας, όπως ο Καραϊσκάκης και ο Καποδίστριας.

Σ’ ένα παγγενή, παλιγγενεσιακό εορτασμό για το έθνος δημιουργεί έντονο προβληματισμό ότι προβάλλονται στοιχεία προσωπικής ζωής ηγετών που θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα ή γίνονται οι ψυχές τους εργαλεία ιστορικού μονοθελητιμού ή  κομματικοποίησης κ.ά. Η προσφορά ενός ηγέτη κρίνεται καθολικά και όχι επιλεκτικά. Επίσης οι θέσεις μας απέναντι στην ιστορία σε κείμενα που δημοσιεύονται είναι «γραπτά που μένουν» και δεν αξιοποιούνται κατά περίπτωση και κατά το «δοκούν».
Θα κρίνει ο αναγνώστης αν ο αναγεννητής της Ελλάδας Καποδίστριας, όπως γράφει σε κείμενό του μέλος της Επιτροπής 1821, «αναστέλλει το Σύνταγμα της Τροιζήνας και κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία». Ή ακόμη ότι: "Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού".
Όμως αξίζει να σημειωθεί περιληπτικά ότι: ο Ιωάννης Καποδίστριας εκπόνησε το Σύνταγμα της Ελβετικής Καντονικής Συνομοσπονδίας. Το κορυφαίο αυτό έργο ισχύει εδώ και 200 χρόνια, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Σ’ αυτό βασίστηκε και οραματίστηκε ο Καποδίστριας το Ελληνικό Σύνταγμα. Σε όλα τα καντόνια της Ελβετίας υπάρχει άγαλμα του Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας έθεσε στόχο να δημιουργήσει κτηματολόγια και να μοιράσει τη γη ισομερώς σε όλες τις αγροτικές οικογένειες. Αυτό συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των κοτζαμπάσηδων, που είχαν βασικό κίνητρο να εκδιώξουν τους Τούρκους, για να ιδιοποιηθούν τα τσιφλίκια των αγάδων και μπέηδων και να γίνουν εκείνοι μεγαλοκτηματίες. Κατέπνιξε επανάσταση ισχυρών της εποχής που ήθελαν να μην αφαιρεθούν φορολογικά προνόμια που είχαν παραχωρηθεί επί Τουρκοκρατίας κ.ά.
Στα τριάμισι τραγικά και δύσκολα χρόνια που κυβέρνησε ο Καποδίστριας επιτέλεσε κολοσσιαίο έργο με ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γεωργικής σχολής, ορφανοτροφείου, τυπογραφείου, αρχαιολογικού μουσείου νοσοκομείου κ.ά.  με χρήματα της προσωπικής του περιουσίας και συνδρομές από το εξωτερικό ανθρώπων που εκτιμούσαν την εντιμότητά του. Τη θεμελίωση του νεοσύστατου νεοελληνικού κράτους ανέκοψαν οι δολοφονικές σφαίρες των αντιπάλων του εθνικού κυβερνήτη. Έκτοτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ακολούθησε η διαπλοκή, τα ιδιωτικά συμφέροντα, οι κομματικές αντιπαραθέσεις και η διαφθορά της κρατικής μηχανής.
Αυτά για παραδειγματισμό και μίμηση προτύπων της ιστορίας μας και όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αύριο ημέρα άλωσης της Πόλης θα τελεστεί προσευχή από τους Μουσουλμάνους στην Αγιά Σοφιά! Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς!
Γρηγορείτε!
28/5/2020
Δείτε μερικά σχετικά άρθρα:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολινου 1989,
δρομολογήθηκε το παλαιό σχέδιο του εβραιου Goudenhove-Kallergi,
για την αντικατάσταση των Ευρωπαϊκών λαών από αφροασιατικές μάζες.
Τα αφεντικά της παγκοσμιοποιημένης οικουμένης χρειάζονται φτηνά εργατικά χέρια
για τα εργοστάσια τους.
Θα μας μετατρέψουν όλους σε παραγωγικά-καταναλωτικά ανδρείκελα,
που τα μυαλά τους κι οι ψυχές θα χειραγωγούνται σε απόλυτο βαθμό
από τους μηχανισμούς ελέγχου του Νου, των καθεστωτικών ΜΜΕ.
Ο Καρλ Γιάσπερς (ένας από τους σπουδαιότερους φιλόσοφους του Υπαρξιακού στοχασμού)έγραψε ότι η μετατροπή των λαών σε μάζες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αιώνα μας......
Οι «μωρομάνες» με τις μαντίλες στα hotspot είναι το ορεκτικό των εντυπώσεων.
Το κυρίως πιάτο είναι ο ισλαμικός στρατός

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com