22 Νοε 2019

Επίσκοπος του Φαναρίου στην Εκκλησία Τσεχίας & Σλοβακίας αγνόησε τις προειδοποιήσεις του προκαθημένου και λειτούργησε με τους Ουκρανούς σχισματικούς.

Ο επίσκοπος Σούμπερκ [Sumperk] Ησαΐας Σλανίνκα (Isaiah Slaninka) της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας συλλειτούργησε εχθές με «ιεράρχες» της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η λειτουργία έγινε στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο, παρόντος του Επιφάνιου Ντουμένκο, προκαθήμενου της διαβόητης OCU. Ο επίσκοπος Ησαΐας φαίνεται στις φωτογραφίες και η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων επιβεβαίωσε μέσω δικών της πηγών ότι όντως πρόκειται για τον επίσκοπο Ησαΐα της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας. 
Ο επίσκοπος Ησαΐας χειροτονήθηκε το 2015 με απόφαση των ιεραρχών της Κωνσταντινούπολης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αυστρίας Αρσενίου, χωρίς την ευλογία ή την αναγνώριση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Ροστισλάβ ή της Τσεχικής-Σλοβακικής Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «εναλλακτική Σύνοδος» στην Εκκλησία. Η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας έλαβε την δεκαετία του 1950 πλήρη και ολοκληρωμένη αυτοκεφαλία από την Μητέρα Της Εκκλησία, την Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ο τόμος αυτοκεφαλίας που Της επέβαλε η Κωνσταντινούπολη το 1998, επιτρέπει για τέτοιες παρεμβάσεις από τους ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης.
Δείτε το άρθρο «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην κρίσιμη περίοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας», για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα γεγονότα μετά την αποχώρηση του Μητροπολίτη Κρίστοφερ το 2013.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Ντανίλεβιτς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας, σχολίασε ότι το γεγονός αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να θριαμβολογηθεί η αρχή της αναγνώρισης της OCU από την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Αυτό όμως είναι ψευδές. 
Ο π. Νικολάι ενημερώθηκε από την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας ότι ο επίσκοπος Ησαΐας ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς την ευλογία του προκαθημένου του, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Ροστισλάβ, και σε αντίθεση με την στάση που έχει πάρει η Εκκλησία του στο θέμα της OCU. 
Ο επίσκοπος Ησαΐας «είναι ένας δούρειος ίππος μέσα στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Είναι γνωστό ότι από καιρό συμπαθούσε τους σχισματικούς και μάλιστα είχε συναντηθεί με τον Φιλάρετο όταν ήταν ακόμη αρχιμανδρίτης, πολύ πιο πριν από τον Τόμο», δήλωσε ο π. Νικολάι. 
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας στην Μόσχα δημοσίευσαν στην συνέχεια την προειδοποίηση του Μητροπολίτη Ροστισλάβ προς τον επίσκοπο Ησαΐα, ότι εάν συλλειτουργήσει με τους σχισματικούς θα υποστεί κανονικές ποινές. 
Το μήνυμά γράφει:
Μακαριώτατε,
Καθότι η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας δεν έχει αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είμαι αναγκασμένος να εκλάβω την «γνωστοποίηση» των συμμετοχών σας σε εορτές στο Κίεβο, ως εκδήλωση κατάφωρης απαξίωσης στο πρόσωπο του Προκαθημένου της Ιεράς Συνόδου και έλλειψης σεβασμού και αλληλεγγύης προς τα λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου. 
Εσείς, όπως και οι λοιποί επίσκοποι της Τοπικής μας Εκκλησίας, υπογράψατε μια απόφαση υπέρ της συγκρατημένης θέσεώς μας έως ότου επιτευχθεί μια πανΟρθόδοξη συναίνεση στα ζητήματα του Ουκρανικού σχίσματος και της αυτοκεφαλίας. 
Εάν εξακολουθήσετε να συμμετέχετε στις αναφερόμενες εορταστικές εκδηλώσεις, η Ιερά Σύνοδος της Τοπικής μας Εκκλησίας θα ενεργήσει σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες για  παραβίαση υπακοής του επισκόπου προς τον μητροπολίτη του.
Ευελπιστώ ότι λαμβάνοντας υπόψιν τα προαναφερθέντα δεδομένα, θα επανεξετάσετε την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε σε εορτασμούς στο Κίεβο την 21η Νοεμβρίου.
Ο εν Χριστώ αδελφός,
Ροστισλάβ
Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας
Ο επίσκοπος Ησαΐας αγνόησε αυτή την προειδοποίηση και λειτούργησε εχθές με τους σχισματικούς, πιθανώς και σήμερα, όπως σημείωσε ο π. Νικολάι Ντανίλεβιτς.
Αρκετοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας έχουν δείξει πολλές φορές την υποστήριξή τους και την αγάπη τους προς την κανονική Ουκρανική Εκκλησία, και ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα τον Ιανουάριο δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος τον επιφόρτισε με το καθήκον να απευθύνει έκκληση προς όλους τους Ορθόδοξους προκαθημένους να συγκαλέσουν μία πανΟρθόδοξη σύνοδο για το Ουκρανικό ζήτημα.
Ο επίσκοπος Ησαΐας είναι επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μονής / «Σωματείου» που καταχώρησε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο Βίλεμοβ [Vilemov] της Τσεχίας την 1η Οκτωβρίου. Πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος που χειροτόνησε ιεράρχη τον επίσκοπο Ησαΐα. 
Ο Μητροπολίτης Αρσένιος ισχυρίστηκε στην Ρομφαία ότι το «Σωματείο» εκπροσωπεί απλά την Κωνσταντινούπολη στην Τσεχική Δημοκρατία, ότι δεν είναι μία παράλληλη εκκλησιαστική δομή και ότι ιδρύθηκε με την ευλογία του Μητροπολίτη Ροστισλάβ, αν και το OrthoChristian ενημερώθηκε από ιεράρχη της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας ότι πρόκειται περί κραυγαλέου ψέματος.
Μετάφραση Φαίη Τας Θύρας Τας Θύρας

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΑ είπε...

Μπράβο στόν Μητροπολίτη Τσεχίας καί Σλοβακίας Ροστισλάβ πού ὡς φύλαξ-ὅπως ὀφείλει νά εἶναι κάθε Ἀρχιποιμένας-ἀντέδρασε ἄμεσα στήν ἀντικανονικότητα τοῦ Ἐπισκόπου του.
Ἄς βλέπουν οἱ δικοί μας πού τήν διαστρέφουν σέ "κανονικότητα" καί τήν νομιμοποιοῦν παρανόμως καί ἀνόμως.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com