27 Δεκ 2018

Σε ισχύ νόμος στην Ουκρανία για αλλαγή της ονομασίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου
Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος για την αλλαγή της ονομασίας της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς νωρίτερα είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της βουλής της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή, σήμερα στην Ουκρανία, ο νόμος που ζητάει από την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας να αλλάξει το όνομά της. 
Ο νόμος, νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα του κοινοβουλίου της Ουκρανίας. 
Στις 20 Δεκεμβρίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο πέρασε ένα νομοσχέδιο που ζητάει από την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας να προσθέσει τη λέξη «Ρωσία» στο όνομά της, προκειμένου να αντικατοπτρίζει τους δεσμούς με τη χώρα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε το νομοσχέδιο, δύο ημέρες μετά, αναγάγοντάς το σε νόμο. 
Αφ'ότου ο νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα, η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να αλλάξει την ονομασία της, με την Εκκλησία εντούτους να έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της νομθεσίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι ουκρανικές Αρχές και ο Ποροσένκο έχουν κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνουν συχνά στις υποθέσεις της Εκκλησίας, παρά τη δέσμευσή τους να μην το κάνουν. 
Στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη η συνεδρίαση της «ενωτικής συνόδου», η οποία εξέλεξε ως «Μητροπολίτη» της «νέας εκκλησίας» τον Επιφάνιο. Η ίδρυση της «νέας εκκλησίας» έχει καταδικαστεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως σχισματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com