17 Οκτ 2018

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Πατριάρχης διέβη τον Ρουβίκωνα


Αποτέλεσμα εικόνας για Πατριάρχης
Ο Πατριάρχης διέβη τον Ρουβίκωνα
            Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διέβη τον Ρουβίκωνα στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της αποφάσεως της περί αυτόν Συνόδου και να δώσει την αυτοκεφαλία στους έως σήμερα σχισματικούς ορθοδόξους χριστιανούς της Ουκρανίας. Αυτό μετά από αίτημα της αντιρωσικής κυβέρνησης του προέδρου Ποροσένκο και με την θερμή υποστήριξη και συνεργασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτές θεωρούν ότι η οριστική απομάκρυνση των Ορθοδόξων Ουκρανών από τους όμαιμούς τους Ρώσους περνά από την εκκλησιαστική τους  χειραφέτηση.

            Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Βαρθολομαίος προέβη σε ενέργειες εκτός του εκκλησιαστικού ήθους και των εκκλησιαστικών Ιερών Κανόνων. Πρώτον αθέτησε δική του δέσμευση. Για την Αυτοκεφαλία μιας Εκκλησίας ο ίδιος πρότεινε αυτή να δίνεται με πρόταση της Μητέρας Εκκλησίας και τη σύμφωνη γνώμη όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στην περίπτωση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία φυσικά δεν είχε την πρόταση της Ρωσικής Εκκλησίας και  ουδένα Προκαθήμενο ερώτησε. Απλώς όλους τους ενημέρωσε περί της αποφάσεώς του....Για να δικαιολογήσει την απόφασή του μετά από αιώνες ισχυρίσθηκε ότι η Ουκρανία είναι «κανονικό του έδαφος»... 
            Δεύτερον, αφού μόνος του αποφάσισε να δώσει το αυτοκέφαλο στους σχισματικούς της Ουκρανίας, αυθαιρέτως άλλαξε άποψη και δεν αναγνωρίζει την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία, έως ότου τεθεί το ζήτημα του Αυτοκεφάλου, αναγνώριζε Αυτήν και μόνον Αυτήν.
            Τρίτον, συνέπεια της απόφασής του ήταν να αποστείλει εξάρχους (αντιπροσώπους) στην Ουκρανία, που συνεργάσθηκαν με την Κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους σχισματικούς. Οι Έξαρχοι αγνόησαν την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκουν πάνω από τους μισούς Ουκρανούς. Οι εν λόγω πιστοί διαχωρίζουν τα πολιτικά και εθνικά ζητήματα της χώρας από την Πίστη τους. Η Ουκρανική κυβέρνηση, οι σχισματικοί Ορθόδοξοι και οι Ουνίτες τους προκαλούν να τους ακολουθήσουν στον εθνικιστικό παροξυσμό τους και τους απειλούν ότι αν δεν τους ακολουθήσουν θα υποστούν διωγμούς. Πιθανόν να προστεθούν νέοι μάρτυρες της Ορθόδοξης Πίστης.
            Τέταρτον αυθαίρετα εφεύρε το προνόμιο του εκκλήτου (προσφυγή στο Φανάρι και απόφασης αυτού επί δεδικασμένου από τοπική Εκκλησία), το οποίο ουδείς Κανόνας προβλέπει. Το προβλέπει η στη Σαρδική (τη σημερινή Σόφια) Σύνοδος ( 4ος αιώνας) μόνον για τον Ρώμης. Με βάση το υποτιθέμενο προνόμιο αποκατέστησε τον σχισματικό «Πατριάρχη Κιέβου» Φιλάρετο, ο οποίος έχει καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας για εκκλησιολογικούς λόγους.
            Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αντιλαμβάνεται ότι με την απόφασή του πιθανόν να οδηγήσει τους Ουκρανούς σε νέα εμφύλια σύγκρουση. Γι’ αυτό και αφού έχει ναρκοθετηθεί η ειρήνη στη χώρα, στο Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου της 11ης Οκτωβρίου, γίνεται έκκληση «προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος...». Όμως το game γεωπολιτικής και ισχύος μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας και, κατ’ επέκταση, ΗΠΑ και Ρωσίας, γίνεται πλέον με «αληθινές εκκλησιαστικές φαρέτρες». Το ματ θα είναι στην ενότητα της Ορθοδοξίας.-

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΟΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΑΙ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com