28 Δεκ 2017

Μήνυμα Χριστουγέννων (Ἀρσένιος μοναχὸς -Σκήτη Κουτλουμουσίου -Ἅγιον Ὄρος)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΝΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
 «Διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι(Λουκ. β΄ 7.)». Η μετάφραση του Παναγιώτη Τρεμπέλα μας λέει: «Διότι λόγω της συρροής πολλών ξένων, που ήλθαν να απογραφούν, δεν υπήρχε δι’αυτούς τόπος εις το πανδοχείον που εστάθμευσαν δια να περάσουν την νύκτα». 

Δηλαδή, λόγω της απογραφής που διέταξε ο Καίσαρας Αύγουστος, όπως εγγραφούν στους δημοσίους φορολογικούς καταλόγους, όλοι οι κάτοικοι του κόσμου που κυριαρχείτο από τους Ρωμαίους, έσπευσε και η Ιερά Αποστολή, ο δίκαιος Ιωσήφ με την Παναγία μας, που ήταν ήδη έγκυος, με αποτέλεσμα να συγκαταριθμηθεί και ο Κύριός μας εκ κοιλίας μητρός ακόμη στους φορολογουμένους. Ω του παραδόξου θαύματος! ο Δημιουργός, ο Μέγας Χορηγός που χορηγεί τα πάντα στον άνθρωπο, συγκαταριθμείται στους χρεώστες φορολογουμένους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά δεν βρέθηκε ένα δωμάτιο στο πανδοχείο να περάσει την νύκτα ο Ιωσήφ με την Θεοτόκο.
Εγείρονται πολλά ερωτήματα, ώστε δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε. Αλήθεια, τί θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαγγείλει Διάταγμα να απογραφούν όλοι οι πολίτες των Κρατών-Μελών της; Εδώ στην Ελλάδα μας, αν πάνε οι σημερινοί άρχοντες πολιτικοί στα μέρη τους ο καθένας, λέτε να μη βρουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο; Λέτε, να περάσουν την νύκτα τους σε κάποιο στάβλο με ζώα, επειδή τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα κόσμο;
Ποιος μπορεί να πιστέψει ένα τέτοιο ανύπαρκτο και γελοίο σενάριο; Τότε, τί θα γίνει λοιπόν; Απλά τότε, πάλι θα ξοδευτούν τα δημόσια ταμεία της χώρας μας, για να πληρώσει την μετακίνηση των αρχόντων πολιτικών και όχι απλή μετακίνηση όπως κάνουν οι απλοί πολίτες, αλλά πομπώδη με πανάκριβα αυτοκίνητα ή αεροπλάνα και εάν χρειαστεί δια θαλάσσης, με πολυτελέστατα κότερα κ.α. Δεν σταματάει η διαδικασία μόνο σε αυτά, αλλά όταν φθάσουν στον τόπο τους, έχουν προετοιμάσει οι οπαδοί τους μια μεγάλη υποδοχή, κάτι σαν προεκλογικό αγώνα. Τώρα, το τί είδους κατάλυμα τους περιμένει, τί να πούμε; Πώς θα περάσουν την νύκτα σε κάτι συνηθισμένο όπως οι απλοί πολίτες; Μη γένοιτο, να πιστέψουμε κάτι τέτοιο.
Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ιδιόκτητα καταλύματα αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με υπερβολική πολυτέλεια και υπηρέτες. Αν υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που δεν έχουν δικό τους κατάλυμα, αυτοί θα περάσουν ακόμη καλύτερα, στα πολυτελέστατα και πανάκριβα ξενοδοχεία. Ενώ το πανάκριβο κόστος της βραδιάς, θα σταλεί να πληρωθεί, από το ρημαγμένο ταμείο της χώρας μας.
Ένα άλλο πάλι που μας κάνει εντύπωση, είναι πως ενώ επισκέφθηκε την γη μας ο αληθινός και μοναδικός Πλανητάρχης, ο Ιησούς Χριστός, κανείς μα κανείς, από τους τότε κατοίκους της γης, δεν το αισθάνθηκε, αν εξαιρέσουμε τους απλοϊκούς βοσκούς των προβάτων, που μπορεί να μην αισθάνθηκαν μόνοι τους το μεγάλο γεγονός, αλλά στάθηκαν πρώτοι οι πιο άξιοι από όλους τους ανθρώπους, που άγγελος ουράνιος, τους ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός. Οι επόμενοι άξιοι και ευτυχείς άνθρωποι ήταν οι Τρεις Μάγοι. Διότι με θαυμαστό τρόπο, ουράνιος αστέρας τους οδήγησε στην φάτνη της Βηθλεέμ και προσκύνησαν τον Χριστό. Η δε υπόλοιπη ανθρωπότητα, ύπνος βαθύς και αναισθησία στον πιο μέγιστο βαθμό που θα μπορούσε να φθάσει ποτέ. Πού οφείλετε άραγε, η άγνοια του μεγάλου γεγονότος; Να πούμε πως το έκανε σκοπίμως αυτό ο Κύριος; Μα, αν είναι έτσι, τότε γιατί εμφανίστηκε αργότερα και κήρυξε το σωτηριώδες σχέδιο για το πλάσμα του τον άνθρωπο; Άρα λοιπόν, η αιτία της αγνοίας
των ανθρώπων, δεν είναι ο Κύριος, αλλά η πωρωμένη ψυχή και καρδία εκείνων, που στάθηκε εμπόδιο ώστε να αντιληφθούν το μεγάλο γεγονός. Άλλωστε, το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ, είχε προαγγελθεί από τους Προφήτες πριν από αιώνες. Ήταν δηλαδή πασίγνωστο και αναμενόμενο γεγονός. Όμως δυστυχώς, τους αρχιερείς και τους άρχοντες της εποχής εκείνης της Ιουδαίας, δεν τους ένοιαζε καθόλου ο ερχομός του πράου και ταπεινού Μεσσία Ιησού Χριστού, αλλά προσδοκούσαν και προσδοκούν ακόμη, άλλον Μεσσία ισχυρό και πολεμοχαρή, ώστε να υποτάξει όλη την Οικουμένη, δούλη στα συμφέροντά τους. Αυτή ήταν η αιτία αγαπητοί μου για την μεγάλη αναισθησία του λαού εκείνου, ώστε να μην αντιληφθούν τον αληθινό Μεσσία και Δημιουργό τους Ιησού Χριστό. Μάλιστα λοιπόν, έγινε ο ερχομός και η επίσκεψις του μοναδικού και μεγάλου Πλανητάρχου μας Χριστού στην γη, πριν από μόλις 2017 χρόνια. Ο ερχομός Του έγινε χωρίς καμία πολιτική-αστυνομική προστασία, όπως γίνεται στους ταλαίπωρους σημερινούς αυτοαποκαλούμενους πλανητάρχες. Χωρίς κομάντος προστασίας και ελεύθερους σκοπευτές, χωρίς «χτένισμα» της περιοχής όπου επρόκειτο να μείνει ο μέγας ουράνιος επισκέπτης. Αλλά τί λέγω ο πτωχός; Εδώ δεν βρέθηκε ένα φτωχό δωμάτιο να τον γεννήσει η μητέρα του, η Θεοτόκος. Τελικά τον εγέννησε σε φάτνη αλόγων ζώων! Να πούμε πως τα άλογα ζώα φάνηκαν πιο φιλόξενα από τα λογικά ζώα, τους ανθρώπους; Αν το πούμε αυτό, δεν θα αστοχήσουμε πολύ, διότι εκεί στην φάτνη τα άλογα ζώα γνώρισαν τον Πλάστη τους Χριστό και με τα χνώτα τους τον ζεσταίνανε και πήρανε βραβείο φιλοξενίας. Αντίθετα, τα λογικά ζώα οι άνθρωποι, όταν έμαθαν πως γεννήθηκε ο Βασιλεύς των Ιουδαίων από τους Μάγους, ο Βασιλεύς Ηρώδης, αμέσως κυριεύτηκε από μανία και έψαχνε να τον σκοτώσει, παρόλο που του εξήγησαν οι αρχιερείς πως είναι ο Μεσσίας Χριστός. Ύστερα από αυτό το παράξενο γεγονός, που τα άλογα ζώα ξεπέρασαν τα λογικά ζώα τους ανθρώπους, θα πούμε πως φταίει η λογική και έπρεπε να είναι ο άνθρωπος άλογο ζώο; Διότι, το ξαναλέμε, τα άλογα ζώα γνώρισαν τον πλάστη τους Χριστό, ενώ το λογικό ζώο άνθρωπος, αγνόησε τον πλάστη του, και όχι μόνο, αλλά τον κατεδίωξε και αργότερα τον εσταύρωσε. Δεν φταίει, αγαπητοί μου, η λογική που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, αλλά μέσα στην λογική, υπάρχει συνυφασμένη η προαίρεση και η ελευθερία, που αυτά επιλέγουν τον στόχο κάθε ανθρώπου. Σε αυτά τα δύο, δεν επεμβαίνει ποτέ ο Χριστός και μας αφήνει αποκλειστικά στην δική μας διαχείριση, είτε καλή είτε κακή.
Ο διάβολος μέσα στα πολλά, ονομάζεται ο πρώτος κακοπροαίρετος. Αμέσως μετά. οι δεύτεροι κακοπροαίρετοι, είναι οι Θεοκτόνοι Εβραίοι. Μάλιστα λοιπόν, τα πιο αγαπημένα πλάσματα του Θεού, ο πρώην Εωσφόρος, που δια της μεγίστης κακής προαιρέσεώς του έγινε διάβολος σκοτεινός, από πρώην αρχάγγελος φωτεινός. Και όχι μόνο φωτεινός, αλλά ιδιαίτερα αγαπητός, στον Άγιο Τριαδικό Θεό, πριν εκπέσει από τον ουρανό. Οι δε Ιουδαίοι, και αυτοί ήταν τα πιο αγαπητά πλάσματα στην γη, ο περιούσιος λαός του Θεού, αλλά εξαιτίας της πολλής κακής προαιρέσεως, γίνονται Θεοκτόνοι, σταυρώνοντας τον Μεσσία τους Ιησού Χριστό.
Πάντως, σε κάθε Θεία Λειτουργία, όταν βρισκόμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρέπει να νιώθουμε τον Πλάστη μας Χριστό, όπως τον νιώθανε τα άλογα ζώα, εκείνη την εποχή, στην φάτνη της Βηθλεέμ. Μάλλον, συγχωρέστε με, πρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, να νιώθουμε τον Πλάστη μας Χριστό, από τα άλογα ζώα, αφού εμείς είμαστε λογικά. Κι αν δεν συμβαίνει αυτό το ποθούμενο, σε εμάς μέσα μας, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε, διότι πάσχουμε από τα τρία μεγάλα κακά: την
φιλοδοξία, την φιλαργυρία και φιληδονία. Αυτά είναι δυστυχώς, που μας εμποδίζουν να αισθανθούμε τον Πλάστη μας Χριστό.
Ας ευχηθούμε όλοι μας, αυτά τα φετινά Χριστούγεννα, μαζί με το Άγιο Δωδεκαήμερο, να γίνουν πρόξενος του ποθουμένου μας, που είναι ο Χριστός. Αμήν.
Ἀρσένιος μοναχὸς
Σκήτη Κουτλουμουσίου

Ἅγιον Ὄρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com