27 Ιουν 2017

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Μητροπολίτης Ύδρας οφείλει να παραιτηθεί

Ο Μητροπολίτης Ύδρας οφείλει να παραιτηθεί
            Ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής, η οποία διαλέγεται με την αντίστοιχη Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για το Πρόγραμμα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Αυτό μετά την αντίθετη προς την δική του ενημέρωση – πρόταση, απόφαση της συνέλευσης της Ιεραρχίας της 27ης Ιουνίου 2017.

            Η  Ιεραρχία αποφάσισε ότι το θέμα  του προγράμματος των Θρησκευτικών δεν έκλεισε και επομένως δεν το έκανε δεκτό. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε  η τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή να συνεχίσει τον διάλογο «δια την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν». Ο Μητροπολίτης Ύδρας στην εισήγησή του αποδέχεται το προτεινόμενο πρόγραμμα για τα Θρησκευτικά χρησιμοποιώντας  τη συνήθη λογική των ορθολογιστών. Υποστηρίζει ότι «ο εμπνευσμένος διδάσκων θα κάνει  ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να γίνει εξαιρετικά σπουδαίο μάθημα, που μπορεί να δώσει απαντήσεις απέναντι σε κρίσιμα υπαρξιακά ζητήματα...και να καταδείξει την τεράστια συμβολή της θρησκείας στο πνεύμα στην τέχνη και στον πολιτισμό». Δηλαδή το βάρος της ευθύνης της επιτυχίας ή όχι του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν το έχει το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά οι διδάσκοντες, που οφείλουν να είναι «εμπνευσμένοι»...
Επίσης από την όλη εισήγησή του λείπει παντελώς η λέξη «Ορθοδοξία», λείπει παντελώς η βοήθεια της Παράδοσής μας ως απάντησης στα κρίσιμα οντολογικά ζητήματα του ανθρώπου. Ο Μητρ. Ύδρας υποστηρίζει ακόμη ότι με το νέου τύπου μάθημα των Θρησκευτικών «καλλιεργείται στους μαθητές μια κουλτούρα διαλόγου», αγνοώντας ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας και δη οι Απολογητές καλλιέργησαν τον θεολογικά και τον θρησκευτικό διάλογο.  Πώς λοιπόν μετά τα όσα είπε στην Ιεραρχία υπέρ του νέου προγράμματος των Θρησκευτικών θα μπορέσει να υποστηρίξει στην επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας τα όσα αποφάσισε η Ιεραρχία; Δεν θα έχει πρόβλημα συνειδήσεως;
Με την ευκαιρία της εισηγήσεώς του ο Μητροπολίτης Ύδρας ελεεινολογεί την θεολογική κατάσταση στην Ιεραρχία. Διερωτώμενος  γιατί το μάθημα των Θρησκευτικών από το 1980 είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση σχολιάζει: «Μήπως το πρόβλημα είναι ότι ως Εκκλησία και Ιεραρχία, εδώ και τόσες δεκαετίες δεν έχουμε θεολογικό λόγο; Η θεολογία απουσιάζει από την ποιμαντική μας, τα κηρύγματά μας, την καθημερινή ζωή της Εκκλησίας».  Στη συνέχεια διατυπώνει, χωρίς κάπου να θεμελιώνει, τη διαπίστωση ότι «η ελληνική κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία δεν δέχεται την πνευματική αξία του μαθήματος, δηλαδή το λόγο ύπαρξης του μαθήματος στα προγράμματα Σπουδών του Σχολείου...και επί πλέον η κρίση αντανακλά μια βαθύτερη κρίση που αφορά τη θέση και το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στην Ελληνική κοινωνία».
Ο Σεβ. Ύδρας έδωσε την εντύπωση ότι μίλησε στην Ιεραρχία  ως εκπρόσωπος των «εκσυγχρονιστών» της κοινωνίας. Όσα είπε  είναι αυτά που υποστηρίζουν. Αλλά αυτοί είναι απέναντι από την Εκκλησία. Ο κ. Εφραίμ είναι εντός της Εκκλησίας και επομένως είναι μέρος αυτών που παρουσίασε ως προβλήματα Της, πολλά από τα οποία είναι πραγματικά. Τα μέλη της Ιεραρχίας και ο πιστός λαός θα ήθελε να ακούσει από τον Μητρ. Ύδρας πώς εκείνος λ.χ. έχει λύσει το πρόβλημα της προσέγγισης της νεολαίας, ή της αποτελεσματικότερης προσέγγισης της ιντελιγκέντσιας και όχι μόνο να εξαπολύει κεραυνούς που εντυπωσιάζουν, αλλά δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Φυσικά δεν είναι λύση ο συσχηματισμός και η ταύτιση της Εκκλησίας με το υλιστικό φρόνημα της εποχής και τους εκπροσώπους του.
            Τέλος ο Μητρ. Ύδρας κάλεσε τους Αρχιερείς – και τον εαυτό του - να μην παρασύρονται από δημοσιογραφικά κείμενα, έντυπα και ηλεκτρονικά, «υποκινούμενα υπό αμφιβόλου ποιότητος ελατήρια συντεχνιακών και κομματικών συμφερόντων, στερουμένων επιστημονικής επάρκειας». Το κάλεσμα είναι προσβλητικό για το Σώμα της Ιεραρχίας, που, κατά την άποψη του, δεν έχει επάρκεια γνώσης και νου, ώστε να αντιληφθεί που σταματά το συμφέρον της Εκκλησίας, κλήρου και λαού, και πού αρχίζουν τα συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα.-

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιεραρχία εμπαίζει τον ορθόδοξο λαό. Αποδέχθηκε τα νέα πανθρησκειακά προγράμματα. Είναι υπόλογοι οι αρχιερείς.

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι φαινεται τα ουζα στην Αιγινα ειχαν την δικη τους σημασια. Ανθρωποι του ....οινοπνευματος.

Ανώνυμος είπε...

Και όμως! Αυτός ο άνθρωπος διαδέχθηκε έναν άγιο ιεράρχη, το μακαριστό Ιερόθεο Τσαντίλη! Που διαθέτει περγαμηνές δράσεως εναντίον της εισηλάσεως του γυμνισμού στην επισκοπική του περιφέρεια καθώς και της συνάψεως διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με το Βατικανό!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας έχουμε στην επιτροπή άγιε Ύδρας για τα ουζάκια με το Γαβρόγλου!

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΧΕΟΡΟΤΟΝΗΣΕ Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣΘ
ΘΑ ΛΥΠΑΤΑΙ ΔΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ
Ο ΚΡΙΤΗΣ ΣΕΠΕΡΙΜΕΝΕΙ................................

Ανώνυμος είπε...

Ο μέγας και κύριος ένοχος της απαυκταίας αυτής εξελίξεως είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο προσφυέστατα αποκληθείς "αρχιστράτηγος της ήττας". Αυτός πρέπει πρώτιστα να υποβάλλει παραίτηση.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

ο ιερωνυμος ηταν παντοτε των παρασκηνιων και των δολοπλοκιιων και προκειμενου να ειναι αρεστος στους συρυζαιους υπχωρει στα παντα εχοντας μαζι του δεσποταδες σαν τον εφραιμ
δεν μαθαμε πως αντεδρασαν οι εχοντες επισκοπικην συνειδηση και φοβον ΘΕΟΥ
π χρηστος καρβελας
γυθειον Λακωνιας



Αντιοικουμενιστής είπε...

Εις την σύγκλησιν της εκτάκτου αυτής "ιεραρχίας" αντηλλάγησαν τα θρησκευτικά εις την εκπαίδευσιν δια των προνομίων των μεγαλοκληρικών εις την επικείμενην αναθεώρησιν του συντάγματος, οπότε θα μείνουν εκτός προνομίων μόνον οι βαθμίδες των κληρικών κάτω του επισκόπου. Προς στιγμήν είχα μικράν ελπίδαν, όταν όμως ανέγνωσα εκ τίνων συνεκροτήθη η επιτροπή τύπου, ήμουν απολύτως βέβαιος δια το αποτέλεσμα... Αδελφοί φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών και των κολυμπαριστών ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

fok είπε...

Καλλίτερα να διδάξουμε στα παιδιά μας την Ορθοδοξία στα " κρυφά σχολειά " ,δεν έχει κανένα νόημα να διδάσκονται αυτά τα θρησκευτικά εδώ που φτάσαμε ! αν είχε αντιδράσει η επίσημη εκκλησία αρκετά χρόνια πρίν δεν θα φτάναμε εδώ ! και δεν εννοώ να κάνει επανάσταση ή να αναμειχθεί στην πολιτική, αλλά εγκατέλειψε τον ρόλο της -του ποιμένειν δηλαδή - αμαχητί κι αυτό ήταν αν μπορούμε να το πούμε ,ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ λάθος, κι ετσι έδωσε χώρο και χρόνο στον πονηρό να πλανέψει και τους "εκλεκτούς " και να πετύχει τον στόχο του !
Εχουν επιτρέψει όλοι οι Ιεράρχες στούς άθεους κυβερνώντες, κι έγιναν νόμοι του κράτους Αντίχριστα νομοσχέδια ! Τι να τα κάνουμε τα θρησκευτικά όταν τα παιδιά θα διδάσκονται απο το δημοτικό ακόμη για τις εμφυλες ταυτότητες ,οι ομοφυλόφιλοι μαζί με του άθεους κυβερνώντες να παρελαύνουν στην τηλεόραση μπροστά στα αθώα μάτια των παιδιών και να ακούνε απο τον Αρχιεπίσκοπο μας οτι αυτοί είναι ...φίλοι μας ?
και απο τον Πατριάρχη μας οτι ο πάπας και οι αιρετικοί δυτικοευρωπαίοι είναι αδελφοί μας !
Ο Χριστός πήρε το φραγγέλιο όταν χρειάστηκε για να διώξει τους εμπόρους απο το ναό Του !
ποιός θα τολμήσει να διδάξει μετά στα παιδιά αυτά την Αλήθεια ? οι δάσκαλοι και οι θεολόγοι κοινωνούν ,νηστεύουν,εξομολογούνται ,εκκλησιάζονται,εχουν πνευματικό ? και ίσως εδώ να έχει βάσει το ερώτημα του¨Υδρας για το "Θεολογείν " κι αυτό είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !
Είναι δυνατόν σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων και το 98% των νέων να μη γνωρίζουν ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ? να μη διδάσκεται το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ στα σχολεία ,ΟΧΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ , και όλοι να βαδίζουμε στα τυφλά και στη τύχη ? Δεν έχει μείνει τίποτα πνευματικά όρθιο με ευθύνη των ποιμένων και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στους άδειους ναούς χωρίς παιδιά , νέους και νέες , το 90% των πιστών στούς ναούς είναι μεγάλης ηλικίας !
Η κατήχηση των παιδιών μας στο σχολείο με τα θρησκευτικά έχει ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ! Αν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως το Ευαγγέλιο, θα πάμε να τους μιλήσουμε, είτε μας θέλουν είτε όχι. Αν πιστεύουμε πραγματικά ότι ο λόγος του Θεού έχει τις απαντήσεις, τις μοναδικές απαντήσεις για να σωθούν οι άνθρωποι από την κόλαση, τότε πρέπει να βρούμε τρόπο να τις μοιραστούμε μαζί τους στην πράξη και οχι μόνο στα λόγια,στα σαλόνια , ΜΜΕ και στις ΔΙΣ ! Ο απόστολος Παύλος πίστευε στην οργή του Θεού, θεωρούσε ότι ήταν απόλυτα υποχρεωμένος να πει το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους. «Χρεώστης είμαι προς Ελληνάς τε και βαρβάρους, σοφούς τε και ασόφους· ούτω πρόθυμος είμαι το κατ' εμέ να κηρύξω το ευαγγέλιον και προς εσάς τους εν Ρώμη» (Ρωμ. α:14,15). "ά δεί γενέσθαι" βέβαια ,και οι Αγιοι της εκκλησίας μας προειδοποίησαν οτι όπως τα σόδομα και τα γόμορα τα κατέστρεψε ο Θεός με φωτιά και θειάφι εξ ουρανού ,ετσι και τώρα θα επέμβει ο Θεός για να μας σώσει για να ξεκαθαρίσει "η ήρα απο το σιτάρι " γιατι δεν υπάρχει δυστυχώς άλλη λύση !

Ιωάννης Καλαϊτζίδης είπε...

Ο Άγιος Νεκτάριος αγίασε ο μακάριος εξ αιτίας μερίδος του ανωτέρου κλήρου. Ο ανώτερος κλήρος σήμερα σχεδόν σύσσωμος συμπράττει με τις δυνάμεις κατοχής (πολιτικές και θρησκευτικές) και προδίδει Χριστόν και Ελλάδα. Είμαστε υπό διωγμόν. Ποιός θα το εκφράσσει επίσημα ως δημόσιο λόγο; Μπορεί όλοι να το ξέρουμε αλλά χρειάζεται ο δημόσιος λόγος ως καταγγελία και κατάθεση μαρτυρίας πίστεως. Ο Θεός, μας θέλει ξεκάθαρους. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΌΝ ΠΑΤΕΡΕΣ !! ΜΗ ΣΥΜΠΡΆΤΤΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΣΟ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!!

Ανώνυμος είπε...

Ο θρίαμβος του κοσμικού πνεύματος του "πολιτικού ορθού". Στην έκθεση του μητροπολίτου Ύδρας μπορεί να βλέπει κανείς αυτην την "nomenklatura" των λεγομένων ανοικτών μυαλών, πως στραβά σκεφτούν και ονομάζουν:

....«ἀναγνωρίζομεν ὅτι ἡ ἐποχή τῶν ἀμιγῶς θρησκευτικῶν κοινωνιῶν καί ἐθνῶν ἤδη παρέρχεται»....

...ἀπεφύγαμε «οἱανδήποτε ἐμπλοκή εἰς ἰδεολογικάς ἔριδας εἴτε μεταξύ θεολόγων εἴτε μεταξύ πολιτικῶν ὁμάδων εἴτε μεταξύ ὁμάδων πολιτῶν»....

.....σέ μιά κοινωνία ἑτερότητας καλεῖται νά ζήσει ὁ μελλοντικός πολίτης καί σέ μιά κοινωνία ἑτερότητας καλεῖται νά καλλιεργήσει τή θρησκευτική του συνείδηση. (Ἐδῶ ἀποκλείονται οἱ φανατισμοί, φονταμενταλισμοί, μισαλλοδοξίες κ.τ.ὅ.).

....Τό πρόβλημά μας σήμερα εἶναι ὅτι ἔχουμε χάσει τή «διανόηση» (Πανεπιστήμια, Λογοτεχνία, Καλλιτεχνικός χῶρος, Ἐκπαίδευση). Χρειαζόμαστε αὐτούς πού θά διαλεχθοῦν μέ τήν ἐποχή μας, καί θά ἀναδείξουν τήν μαρτυρία τοῦ Εὐαγγελίου, καί τότε πολλοί ἄθεοι θά γίνουν ἔνθεοι... κτλ.κτλ.

Μπορεί να διόρθωσαν μερικά, αλλά αυτός ο "ἐμπνευσμένος διδάσκων" το οποίo καλείτε να διορθώνει τα υπόλοιπα, που το; Αφού διορίζουν οι αρχές και άθεους και άπιστους η αιρετικούς που θα ενεργούν στην ακριβώς αντιθέτει διεύθυνση.


Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com