8 Μαρ 2017

Νίκος Φίλης: Ο Αρχιεπίσκοπος"Βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν"

Για πρακτικά «συγγραφής και εμπνεύσεως του κ. Ιερώνυμου» κάνει λόγο ο τέως υπουργός Παιδείας

Αναθερμαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, και του τέως υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, μετά τις αποκαλύψεις του κ. Ιερώνυμου για τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου του 2016 όταν συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και μέλη της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει για τα βιβλία των θρησκευτικών. 
Όπως αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος στην έκτακτη σύναξη των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας ο πρωθυπουργός όχι μόνο τον διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος αρχίζει από μηδενική βάση σε σχέση με τα βιβλία των θρησκευτικών, αλλά και ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση». Τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τέως υπουργού Παιδείας, που έκανε λόγο για πρακτικά «συγγραφής και εμπνεύσεως του κ. Ιερώνυμου»
Ειδικότερα, μετά πολλή συζήτηση στη συνάντηση, όπως επισημαίνει ο κ. Ιερώνυμος, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».
Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, όταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!». Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
Όπως ανέφερε στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού, μετά τη λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριότατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι' αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.
Συγκροτήθηκαν, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες τους. Πρόεδρος της επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο οποίος, σήμερα, με την εισήγησή του θα μας ενημερώσει λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες από το σώμα της Ιεραρχίας για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
"Βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν"
Απαντώντας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικαλέστηκε «κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» και έβαλε στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων «λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016».
«Η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι, ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε, ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση» τονίζει ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Η δήλωση Φίλη αναλυτικά 
«Για το ιστορικό της σύγκρουσης του Αρχιεπισκόπου με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αιτίες που την προκάλεσαν, έχω αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου 2016 και δεν προτίθεμαι να επανέλθω. Τα γεγονότα είναι γνωστά και καμιά εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει. Όμως, επειδή, ο κύριος Ιερώνυμος, επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016, παραθέτω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016: 
»Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι – και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά – θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις – γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις – και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...»
»Στο απόσπασμα αυτό, αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες , παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι, ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε, ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά, για τα μαθήματα η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας. Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ως υπουργός Παιδείας, κατ` εντολήν του Πρωθυπουργού, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας».
Πηγή: skai.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως! Εγώ είμαι με τον Φίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος γιατί σήμερα απέκρυψε από το σώμα της Ιεραρχίας ότι ήδη ετοιμάζονται νέα βιβλία (δήθεν προσωρινά), φάκελοι μαθητών που στηρίζονται στα νέα Προγρ. Σπουδών και θα σταλούν από Σεπτέμβριο στα σχολεία ενώ τα σημερινά βιβλία οδηγούνται σε πλήρη κατάργηση (δεν θα επανατυπωθούν). Δεν το γνωρίζει; Αδύνατον! Αλλά οι ευχαριστίες προς τον Γαβρόγλου δείχνουν πως όλα πια είναι συμφωνημένα (όλα καλά με το ΙΕΠ και το ΥΠ. Παιδείας) και απλώς παίζουμε θέατρο...
Η αναφορά στο παρελθόν και στη συνάντηση του Μαξίμου εκθέτει τον Ιερώνυμο και όχι τον Φίλη. Ορθά ο Φίλης λέει ότι αν στο Μαξίμου συμφωνήθηκαν τα πράγματα όπως ο Ιερώνυμος τα περιγράφει, τότε γιατί συνεχίζει η εφαρμογή των νέων Προγρ. Σπουδών; Γιατί δεν αποσύρθηκαν; Γιατί ετοιμάστηκαν νέα (δήθεν προσωρινά) βιβλία; Ενημερώθηκε για τα (προσωρινά) αυτά βιβλία η ΔΙΣ και η ιεραρχία; Ή νοιάζεται μόνο για τα μόνιμα που θα έρθουν αργότερα; Δυστυχώς, ο Φίλης έχει δίκιο!!! Λυπάμαι αλλά έτσι είναι!!! Ο δε Γαβρόγλου με την ήπια διπλωματία του και την θέση του Φίλη πήρε, και τα Προγράμματα Σπουδών συνεχίζει και νέα βιβλία τυπώνει και στον κάλαθο των αχρήστων πετάει τα μέχρι σήμερα διδασκόμενα βιβλία και μετά από όλα αυτά παίρνει και ένα μεγάλο ευχαριστώ σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο!!! Αυτός μάλιστα! Κάνει για πολιτικός!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com