16 Φεβ 2017

Η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για τη θεµατική εβδοµάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας
∆ΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Στην πρόσφατη δηµόσια διαµάχη σχετικά µε την θεµατική εβδοµάδα που προτάθηκε να διδαχθεί στα γυµνάσια της χώρας µας, κυριάρχησε το ζήτηµα του φύλου. 

Αναγνωρίζουµε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας για την ισοτιµία των φύλων στην πράξη και την πρόληψη συµπεριφορών βίας έναντι συνανθρώπων µας  που εκδηλώνουν διαφορετική συµπεριφορά.
Ταυτόχρονα στεκόµαστε µε σεβασµό µπροστά στην επιφυλακτικότητα πολλών κληρικών και λαϊκών µελών της Εκκλησίας, πολλών γονέων και κηδεµόνων, αλλά και µέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι λυπηρό ότι ακόµη στην εποχή µας παρίσταται ανάγκη να τονίζουµε πως η διαφορά των φύλων δεν πρέπει να γίνεται αφορµή διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών. Αµφότερες οι συµπεριφορές αντιτίθενται στην διδασκαλία της Εκκλησίας µας που βλέπει τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού. Από την άλλη, µας εκπλήσσει η νοοτροπία εκείνη που επιθυµεί να εξαλείψει ή να αµβλύνει την φυσική διάκριση των φύλων, σαν να αποτελεί εµπόδιο και βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούµε. Τα δύο φύλα εµπλουτίζονται αµοιβαία και η διαφορά του αποτελεί ευλογία.
Όσο πρόβληµα αποτελεί η ιδιοτελής χρήση των στερεοτύπων των φύλων, άλλο τόσο γίνεται επικίνδυνη η ισοπέδωσή του. Ανησυχούµε καθώς στην θεµατική εβδοµάδα αξιόλογη και χρήσιµη θεµατολογία αναµιγνύεται και συνεξετάζεται µε προβληµατικές θέσεις. ∆ιερωτώµεθα αν αυτή η πρωτοβουλία στηρίζεται σε επιστηµονικά δεδοµένα και γνώµες ειδικών τη εφηβικής ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Θεωρούµε ότι δεν πρέπει να αγνοείται και να παραθεωρείται η γνώµη των γονέων που είναι οι κυρίω υπεύθυνοι για την αγωγή των παιδιών τους. ∆εν µπορούµε να αγνοήσουµε και να µην προβληµατιστούµε από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας.
Ευχόµαστε να φωτίζει ο Θεός τους αρµοδίους στον ευαίσθητο χώρο τη παιδείας ώστε να λαµβάνουν αποφάσεις οι οποίες διαπλάθουν εποικοδοµητικά την συνείδηση των παιδιών µας, σέβονται την παιδική και νεανική αθωότητα και δεν αποδοµούν τις αξίες τους. Και προσδοκούµε από τους εκπαιδευτικούς µας να συνδυάζουν τις σύγχρονες εξελίξεις µε τα διαχρονικά ευεργετικά στοιχεία και βιώµατα που απορρέουν από την πίστη και την πλούσια παράδοσή µας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Δείτε σχετικά και:  

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com