31 Ιαν 2013

Κύπρος - Η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης ζευγαριών


Η επεξεργασία του νομοσχεδίου βρίσκεται στα τελικά στάδια και πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.
«Ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα»
Η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης ζευγαριών
Λευκωσία: Ούτε κουβέντα δεν θέλει να ακούσει η Εκκλησία για συμβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών με την υπογραφή «συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης», πολύ δε περισσότερο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου στην προσεχή συνεδρία της στις 5 Φεβρουαρίου, αν και όπως ανέφερε στον «Φ» ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι συμβουλευτικός. 
Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «accept – ΛΟΑΤ» Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ), ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος υπέδειξε πως η Εκκλησία δεν δέχεται το σύμφωνο που πιθανό να υπογράφεται μεταξύ ανδρών και γυναικών, πολύ δε περισσότερο τυχόν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. Κι αυτό, όπως εξήγησε, επειδή η Εκκλησία δέχεται το μυστήριο του γάμου ο οποίος ανάγει τη σχέση άνδρα-γυναίκας στη σχέση Χριστού-Εκκλησίας. 

«Όσον αφορά ειδικά τους ομοφυλόφιλους, θα ήθελα να υποδείξω πως ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα, άρρεν και θήλυ», είπε ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα πάθος ή εθισμό που εκδηλώνεται και από την παιδική ηλικία και οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη ροπή». Επανέλαβε, πάντως, πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι συμβουλευτικός. Ερωτηθείς κατά πόσον η Ιερά Σύνοδος θα εκδώσει κάποιο ανακοινωθέν με παραινέσεις προς τους πιστούς, ανέφερε ότι αυτό είναι πιθανό.
Όσον αφορά τη συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «accept – ΛΟΑΤ» Κύπρου, αυτή περιεστράφη στο νομοσχέδιο που προωθεί η Πολιτεία και με το οποίο θεσμοθετείται σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Μαύρου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την πρόθεση του υπουργείου να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σε ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι σύζυγοι, χωρίς τα δεσμά του γάμου. 
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου βρίσκεται στα τελικά στάδια και πρόθεση του υπουργείου είναι όπως αυτό κατατεθεί το συντομότερο δυνατό. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετείται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, έχει ήδη θεσμοθετηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως για να δίνει λύση δέσμευσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Χθες η οργάνωση «accept – ΛΟΑΤ» Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η κα Μαύρου ανέλυσε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι πρόθεση είναι να κατατεθεί αμέσως ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση και θα ακολουθήσει νομοτεχνικός έλέγχος από τη Νομική Υπηρεσία, προτού προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για περαιτέρω συζήτηση και έγκριση εντός του 2013. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει τη σύμφωνη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για την ανάγκη επίλυσης του θέματος από την Πολιτεία.
Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται πως το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στα άτομα. Ανάμεσα σε άλλα θα υπάρξει κατοχύρωση σε ζητήματα κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, ασφάλισης, σύνταξης και υγείας. Το ζεύγος, σε περίπτωση θανάτου ή χωρισμού, θα μοιράζεται την περιουσία που αποκτήθηκε μετά την υπογραφή του συμφώνου, όπως ισχύει και τους γάμους ετερόφυλων ζευγαριών. Εξάλλου, η ασφάλεια του ενός θα είναι δυνατό να καλύπτει και τον άλλο κλπ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως η οργάνωση προσδοκά ότι το νομοσχέδιο θα είναι τέτοιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των ομόφυλων όσο και των ετερόφυλων ζευγαριών.
Έννομες συνέπειες
Το «συμφωνητικό συμβίωσης», όπως αυτό αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, «ενέχει έννομες συνέπειες, υποχρεώσεις και δικαιώματα για τους συντρόφους». Συγκεκριμένα, διασφαλίζει κάποια ελάχιστα δικαιώματα για τους συντρόφους και ρυθμίζει τα θέματα που προκύπτουν από τη δημιουργία ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών σχέσεων. Ταυτόχρονα διασφαλίζει πλήρως τα παιδιά που θα γεννηθούν, τα οποία θα εξομοιώνονται με τα παιδιά που αποκτώνται εντός του γάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com