17 Οκτ 2012

Σχέδιο - μπουλντόζα σε σχολεία


Με διαδικασίες - εξπρές το υπουργείο Παιδείας κάλεσε με προ ημερών εγκύκλιό του τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μάλιστα ηλεκτρονικά για σχολικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Οι σχεδιαζόμενες μεταβολές Γυμνασίων και Λυκείων και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό λαμβανομένων υπόψη των τελευταίων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας για συγχώνευση του 10% των σχολικών μονάδων έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς χώρους.
Με έγγραφο που στάλθηκε στις 9 Οκτωβρίου, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις και αντίστοιχα από τους οικείους Δήμους να κάνουν προτάσεις για νέες μεταβολές των σχολικών μονάδων της χώρας (συγχωνεύσεις, προαγωγές, καταργήσεις, ιδρύσεις).

Το υπουργείο ζητά από τις Διευθύνσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος survey και, στη συνέχεια, να ζητήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια τη γνωμοδότησή τους επί των προτάσεων.
Οι διαρροές, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρεται να έχουν επικοινωνήσουν με διευθυντές «υποψήφιων» για κατάργηση Γυμνασίων και Λυκείων, δημιουργούν υπόνοιες ότι οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ότι η κατάθεση προτάσεων δεν είναι παρά μια τυπική διαδικασία.
Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές και με την επισήμανση ότι τίποτε από όσα μεταφέρονται από στόμα σε στόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο, σχολικές μονάδες που απειλούνται από τη μπουλντόζα... που θα περάσει κυρίως από το πολεοδομικό συγκρότημα συγχωνεύοντας Γυμνάσια ή Λύκεια, είναι εκείνες που είτε συναυλίζονται, δηλαδή λειτουργούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, είτε σε μικρή μεταξύ τους απόσταση.
Η φημολογία γύρω από το θέμα, που έρχεται να προκαλέσει κραδασμούς στους κύκλους της εκπαίδευσης, θέλει τη συγχώνευση για παράδειγμα του 2ου με το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, του 2ου με το 8ο Λύκειο Βόλου, τον Γυμνασίων ή Λυκείων αντίστοιχων που βρίσκονται στη γειτονιά της οδού Κύπρου. Οι ίδιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προς διευθυντές παρουσιάζουν υπό σκέψη την κατάργηση του Λυκείου Καναλίων, του ΕΠΑΛ Σκοπέλου, αλλά και του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας.
Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, που θα σαρώσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν λάδι στη φωτιά. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, επικαλείται τον εξορθολογισμό των δαπανών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους σχολίαζαν ότι μπορεί σε ένα βαθμό ο μικρός αριθμός μαθητών σε σχολεία να δημιουργεί το έδαφος για τη συγχώνευσή του με άλλο γειτονικό, αλλά δεν είναι δυνατόν, όπως επισημαίνουν, στο όνομα των περικοπών, να κλείσει το ένα στα δέκα σχολεία.
Ταχυδρόμος 13/10/2012 Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com