31 Αυγ 2012

Το μίσος της ΔΗΜ.ΑΡ. για την Εκκλησία


Το μίσος της ΔΗΜ.ΑΡ. για την Εκκλησία
Εμμονή με τους μισθούς όλων των ιερέων και την περιουσία
Μετά την εποποιία του συνωστισμού στα μικρασιατικά παράλια, την πρόταση για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, η Δημοκρατική Αριστερά... ξανάρχεται στοχοποιώντας τον κλήρο και την Εκκλησία. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θέτει ζήτημα ανάληψης του κόστους μισθοδοσίας των κληρικών από την Εκκλησία και όχι από το κράτος. Και αυτό, παρόλο που η Εκκλησία έχει παραχωρήσει περιουσία στο κράτος και επιτελεί σημαντικό έργο αυτή την εποχή της κρίσης, στηρίζοντας αδύναμους οικονομικά ανθρώπους.
Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο Βήμα Fm, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση τόσο η εκκλησιαστική περιουσία όσο και η μισθοδοσία των ιερέων. Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι αναγκαίο «να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά των κληρικών. Σίγουρα, και πολύ περισσότερο σ' αυτή τη φάση, δεν μπορεί ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές». Σε μια προσπάθεια, βέβαια, να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν «όλα τα περιθώρια, ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με τον 13ο και το 14ο μισθό, για να περισωθούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι».
 Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, πήρε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος, μιλώντας με τη σειρά του στο ίδιο ραδιόφωνο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Οπως εξήγησε, «εμείς λέμε ότι, από τα 220.000.000 που είναι οι μισθοί των κληρικών, τα μισά -δηλαδή 110.000.000 ευρώ- μπορεί να τα πληρώνει η Εκκλησία μέσα από τις δυνατότητες που έχει. Αυτό δεν φτάνει, αλλά είναι σημαντικό» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και μάλιστα αναρωτήθηκε, «γιατί όταν γίνεται το έλα να δεις στη χώρα, δεν μπορεί να μην υπάρχει κι ένας μεγάλος, κεντρικός θεσμός που να μη συμμετέχει και συμβάλλει στην προσπάθεια;»
 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκεκριμένη θέση είναι πάγια για τη ΔΗΜ.ΑΡ. Εξάλλου στο επίσημο πρόγραμμά της «υπόσχεται», μεταξύ άλλων, «τη σταδιακή κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος με απόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε αυτήν. Η μισθοδοσία των ιερέων καμίας Εκκλησίας δεν μπορεί να βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
 Μάλιστα, ζητά και τη «φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και της περιουσίας των Πατριαρχείων και όλων των Εκκλησιών και θρησκειών. Η φορολόγηση είναι υποχρέωση του κράτους, και δεν νοείται σε αυτήν καμία εξαίρεση και απαλλαγή».
 Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις νέες περικοπές
 Την πρώτη επίσημη συνάντηση μετά τις εκλογές θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση είναι οι νέες περικοπές στα μισθολόγια των αρχιερέων.
 Να σημειωθεί ότι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος λαμβάνουν επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος», που ανέρχεται σε 219,20 ευρώ τον μήνα, το οποίο αναμένεται με τα νέα μέτρα να περικοπεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μισθολογικές αποδοχές του Αρχιεπισκόπου δεν ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ καθαρά, ενώ οι μητροπολίτες αμείβονται με περίπου 1.500-1.600 ευρώ, επίσης καθαρά.
 Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, φέρεται διατεθειμένος, να αποδεχθεί τις μειώσεις, καθώς αντιλαμβάνεται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η Ιεραρχία στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται.
 Την ίδια ώρα πάντως είναι ανοιχτό το θέμα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που μπορεί να αποφέρει έσοδα στην Εκκλησία. Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος έχει επισημάνει μάλιστα αρκετές φορές κατά το παρελθόν ότι «το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει απομείνει στην Εκκλησία αποτελείται από δασικές εκτάσεις», στις οποίες δεν επιτρέπεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους. Δηλαδή, για να μπορέσει η Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή λέγεται ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα υπερβαίνει τους περιορισμούς και θα επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.
 Ο Αρχιεπίσκοπος έχει προβεί σε νύξεις επί του θέματος και σε παλαιότερες σχετικές δηλώσεις του. «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην πατρίδα και επίγνωση της αποστολής τους σε ώρες εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, εμμένουν στην απόφασή τους για την αξιοποίηση με κάθε νόμιμο τρόπο της περιουσίας τους. Και θέλουν να πιστεύουν πως η Πολιτεία θα αντιληφθεί ότι παραμένουν αρωγοί στον κοινό σκοπό και όχι κατ' επίφαση συνεργάτες ή αντίπαλοι» είχε πει χαρακτηριστικά.
 Εν τω μεταξύ χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο κ. Ιερώνυμος έκανε γνωστό ότι η Εκκλησία της Ρωσίας απέστειλε το ποσό των 517.00 ευρώ για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της αντίστοιχης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, 50.000 ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες των συσσιτίων και τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν ισόποσα στις ιερές μητροπόλεις της Εκκλησίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com