8 Ιουλ 2010

Godfried Danneels- Ο Καρδινάλιος που για λίγες μόνο ψήφους έχασε την εκλογή του στον παπικό θρόνο

Στο φορητό υπολογιστή του Καρδινάλιου Godfried Danneels οι ανακριτές ανακάλυψαν εκτός πολλών άλλων και μια φωτογραφία ενός γυμνού κοριτσιού, ηλικίας κάτω των δέκα ετών. (-Belgique - Une fillette nue dans l'ordi du cardinal Danneels)

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν «η Βελγική Αστυνομία εισέβαλλε ταυτόχρονα στις έντεκα το πρωί στον καθεδρικό ναό της Malines των Βρυξελλών και στην οικία του πρώην προέδρου της συνόδου των επισκόπων του Βελγίου Καρδιναλίου Danneels, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από λίγους μήνες από τη θέση του προέδρου.

Στο χώρο του καθεδρικού ναού ήταν σε εξέλιξη συνάντηση εννέα επισκόπων, οι οποίοι στην πραγματικότητα τέθηκαν υπό κράτηση. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, η πρόσβαση σε τροφή και νερό. Η έρευνα κράτησε περίπου οκτώ ώρες έγινε παρουσία εισαγγελέα και ήταν εξονυχιστική. Κατασχέθηκαν υπολογιστές της αρχιεπισκοπής ενώ ανοίχτηκαν οι κρύπτες όπου φυλάσσονταν τα λείψανα δυο καρδιναλίων. Το ίδιο συνέβη και στο σπίτι του καρδιναλίου Danneels, όπου κατασχέθηκε ο προσωπικός του υπολογιστής ενώ και ο ίδιος κρατήθηκε ως το απόγευμα σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην έδρα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από την καθολική εκκλησία για συλλογή καταγγελιών ανθρώπων που για διαφόρους λόγους δεν ήθελαν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. Και εκεί κατασχέθηκαν υπολογιστές και έγγραφα.

Τον περασμένο Απρίλιο και τον Μάιο, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της παιδοφιλίας στην καθολική εκκλησία του Βελγίου είχαν πάρει τις διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αρκετές εκατοντάδες καταγγελίες ήρθαν στο φως, οι οποίες καλυπτόταν μέχρι σήμερα από ένα πέπλο σιωπής.

Η καταιγίδα των καταγγελιών προκάλεσε την παραίτηση του επισκόπου Roger Vangheluwe ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον ανιψιό του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πάπα Βενέδικτο τον 16ο στις 23 Απριλίου και ανακοινώθηκε από τον νέο Αρχιεπίσκοπο του Βελγίου Andre-Joseph Leonard, ο οποίος αντικατέστησε τον καρδινάλιο Danneels στη θέση του Αρχιεπισκόπου του Βελγίου. Ο καρδινάλιος είχε κατηγορηθεί ότι έλαβε γνώση των γεγονότων την εποχή που συνέβησαν αλλά τα συγκάλυψε.

Όμως ο Καρδινάλιος Danneels, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Είναι από τούς σημαντικότερους καρδιναλίους και για λίγες μόνο ψήφους έχασε την εκλογή στον παπικό θρόνο από τον τότε καρδινάλιο Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ και σημερινό πάπα Βενέδικτο 16ο .

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Rumbold στη Malines των Βρυξελλών είναι το κέντρο της καθολικής εκκλησίας στο Βέλγιο φιλοξενεί την έδρα της Συνόδου των επισκόπων και ο Αρχιεπίσκοπος προεδρεύει αυτής της Συνόδου. Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος καρδινάλιος Leonard, ο οποίος δεν βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της εφόδου μάλλον επιδοκίμασε την αστυνομική επιχείρηση και δήλωσε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Το Βατικανό όμως αντέδρασε έντονα. Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας παρομοίασε τις έρευνες με εκείνες των κομμουνιστικών καθεστώτων ενώ χθες ο πάπας Βενέδικτος, τις χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες» και απέστειλε επιστολή συμπαράστασης στους επισκόπους του Βελγίου.

Το Βατικανό, υπενθύμισε επίσης στην κυβέρνηση του Βελγίου ότι είχε συμφωνήσει στη διενέργεια δυο ανεξάρτητων ερευνών. Της Βελγικής Δικαιοσύνης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το σπάσιμο της «συμφωνίας» και την αιφνιδιαστική και άκομψη επιδρομή στους χώρους του καθεδρικού ναού σε γραφεία και σπίτια;

Η απάντηση ονομάζεται πατέρας Rik Deville.

Είναι ο συνταξιούχος κληρικός από τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η έρευνα. Ο π. Deville (στη φωτογραφία) ήταν εκείνος που είχε καταγγείλει ότι εγκαίρως είναι αναφέρει τις πληροφορίες του σχετικά με τα κρούσματα παιδοφιλίας στον καρδινάλιο Danneels, ο οποίος αδιαφόρησε. Τοπικές εφημερίδες στις Βρυξέλλες έγραψαν, πως πριν μια βδομάδα ο π. Rik Deville απέστειλε νέα πολυσέλιδη επιστολή στις δικαστικές αρχές του Βελγίου με όλες τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του και την αλληλογραφία με τους ανωτέρους του. Η επιστολή αυτή προκάλεσε την αιφνιδιαστική έρευνα. Οι δικαστές και οι αστυνομικοί αναζητούσαν επί οκτώ ώρες κάτι πολύ συγκεκριμένο. (antipolon)

Όπως ειπώθηκε κατά την έρευνα στην επισκοπή βρέθηκαν έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση Ντιτρού. (De Morgen)

Το όνομα Μαρκ Ντιτρού είναι γνωστό παγκοσμίως κι έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο της παιδεραστίας.

Ο « Μαρκ Ντιτρού καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχος για την απαγωγή και το βιασμό έξι ανήλικων κοριτσιών και τη δολοφονία ενός εξ αυτών.

Ο δικαστής του Αρλόν ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από διαβουλεύσεις μιας ώρας με τους ενόρκους. Καταδικάστηκαν επίσης η πρώην σύζυγος του Ντιτρού, Μισέλ Μαρτέν σε 30ετή κάθειρξη, καθώς και ο συνεργός του Ντιτρού στην υπόθεση αυτή, Μισέλ Λελιέβρ σε 25 χρόνια κάθειρξη και ο επιχειρηματίας Μισέλ Νιούλ σε 5 χρόνια φυλάκιση.

«Μαρκ Ντιτρού έχεις καταδικαστεί στη μεγαλύτερη δυνατή ποινή που προβλέπεται. Ελπίζω πάντως να βγεις από εδώ σε καλύτερη κατάσταση από τα περισσότερα θύματα, που δεν είναι πλέον ανάμεσά μας» είπε στον Ντιτρού ο δικαστής Στεφάν Γκου.

Ο Μαρκ Ντιτρού είχε παραδεχθεί μόνο τις κατηγορίες της απαγωγής και του βιασμού των έξι ανήλικων κοριτσιών, αρνούμενος ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην προ οκτώ ετών δολοφονία τεσσάρων εξ αυτών. «Δεν είμαι δολοφόνος» δήλωνε προ ημερών ενώπιον των δικαστών της πόλης Αρλόν.

Ο 47χρονος ηλεκτρολόγος επιμένει πως δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας απρόθυμος συνεργός ευρύτερου δικτύου παιδεραστίας. Παραδεχόμενος μεν την ενοχή του για την απαγωγή και τον βιασμό των κοριτσιών, ο Ντιτρού υποστηρίζει πως εμπιστεύθηκε τη φύλαξη των θυμάτων του σε άλλους, δίχως ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία τους.» (news.in.gr/9)

Βίντεο για την υπόθεση Godfried Danneels

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Από αυτούς περιμένει η Εκκλησία της Κύπρου βοήθεια και από ότι φαίνεται θα ακολουθήσει και το Πατριαρχείο της Σερβίας!!!

Προσπαθώ να καταλάβω βάσει ποιας λογικής υπάρχει έστω και ένας που αναμένει ότι οι Παπικοί (ακόμη και αν θέλουν) μπορούν να βοηθήσουν οιονδήποτε ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, όπου σε παγκόσμια κλίμακα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αμυντική στάση για το σκάνδαλο της παιδοφιλίας που αγγίζει και τον Πάπα και ανώτατους ηγέτες του Βατικανού.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι τρέχει στα γύφτικα..

Αναστάσιος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com