20 Μαΐ 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου , ο Πάπας , οι «Ανεγκέφαλοι» και ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Ναι σε συμβίωση των ομοφύλων

«Με στρουθοκαμηλισμό δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά», υποστηρίζει ο Θεολόγος Α. Πιτσιλλίδης.

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι σεξουαλικά σκάνδαλα ταλανίζουν και την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο τη Ρωμαιοκαθολική»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗΣ

Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης «Λόγω του έντονου ηθικισμού που έχει παρεισφρήσει στην ορθοδοξία, δεν τυγχάνουν και της καλύτερης αντιμετώπισης οι ομοφυλόφιλοι»

Κατά καιρούς στην Κύπρο έρχεται και επανέρχεται η συζήτηση γύρω από νομικά ζητήματα που άπτονται των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Παλαιότερα ήταν το θέμα της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, σήμερα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

«Έχει αλλάξει πια η έννοια του γάμου και υπάρχουν αρκετά νέα δεδομένα που θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να δούμε ποια θα είναι η στάση μας πάνω σε αυτά τα θέματα», υποστήριξε πρόσφατα η επίτροπος διοίκησης, Ηλιάνα Νικολάου, με αφορμή σχετικό παράπονο Κύπριου που υποβλήθηκε στο γραφείο της.

Από την πλευρά του, ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης υποστηρίζει πως η Κύπρος έχει πλέον ανάγκη ένα σαφές νομικό πλαίσιο, που να ρυθμίσει τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα που αφορούν στις προσωπικές, οικονομικές και άλλες πτυχές της σχέσης μεταξύ ομοφυλοφίλων.

- Ήρθε η ώρα να ρυθμιστεί νομοθετικά και στην Κύπρο το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ατόμων να τελούν γάμο; Ποια είναι η άποψή σας για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης;

Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Με στρουθοκαμηλισμό δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά. Και να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, οι άνθρωποι αυτοί συμβιώνουν και αυτή τους η συμβίωση φέρνει και προβλήματα όπως όλων των ειδών οι συμβιώσεις. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου συμβιώνουν για χρόνια σε ένα σπίτι που αποκτούν με δάνειο που συνάπτει ο ένας και αποπληρώνουν μαζί. Σε κάποια μεταγενέστερη χρονική φάση χωρίζουν και αυτός που φεύγει από το σπίτι διεκδικεί φυσιολογικά κάτι από αυτή την περιουσία και ο ένας ή η άλλη του το αρνείται. Δεν είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε καυγάδες, πιθανή χρήση βίας, μια κάποια κοινωνική αναστάτωση; Αυτό εννοώ όταν λέω για υπαρκτά προβλήματα που όσο και να θέλουν μερικοί να κάνουν ότι δεν υπάρχουν, αυτά υφίστανται. Ο ρόλος του νομοθέτη, λοιπόν, είναι διαφορετικός και πρέπει πέρα από θρησκευτικές ή άλλες απόψεις και προσεγγίσεις, να δώσει σαφείς λύσεις στα προβλήματα της κοινωνικής συνύπαρξης.

- Λόγω της φιλοσοφίας της ορθοδοξίας, αλλά και της νοοτροπίας που επικρατεί στην Κύπρο, νομίζετε ότι αντιμετωπίζονται σωστά τα ομοφυλόφιλα άτομα από τους ιερωμένους;

Α. Π.: Δυστυχώς, λόγω της αρκετά κλειστής και συντηρητικής μας κοινωνίας, αλλά και λόγω του έντονου ηθικισμού που έχει παρεισφρήσει στην ορθοδοξία, δεν θα έλεγα ότι τυγχάνουν και της καλύτερης αντιμετώπισης οι άνθρωποι με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Συχνά, όλοι γινόμαστε μάρτυρες του διασυρμού και της διαπόμπευσης αυτών των ανθρώπων, μια αντιμετώπιση που τους σπρώχνει στο κοινωνικό περιθώριο και τη γκετοποίηση. Ειδικά οι επίσκοποι και οι πρεσβύτεροί μας θα έλεγα πως έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμεση ανάγκη από εντατικό καταρτισμό για το πώς πρέπει να χειρίζονται στηρικτικά και όχι αφοριστικά, όλους τους ανθρώπους που προσέρχονται κοντά τους.

- Κατά καιρούς δίνεται μεγάλη δημοσιότητα στα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλανίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αυτού του είδους τα προβλήματα δεν υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Α. Π.: Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρέπει να παραδεχτούμε ότι συμβαίνουν και στους κόλπους κάθε Εκκλησίας και Θρησκείας. Προσωπικά γνωρίζω ότι τέτοια συμβάντα παρατηρούνται και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ασφαλώς αυτά είναι θλιβερές εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, όπως οι αστυνομικοί είναι κατά κανόνα νομοταγείς, αλλά συναντάς ακόμα και απατεώνες στις τάξεις του αστυνομικού σώματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους κόλπους της Εκκλησίας.

- Πως αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα η Εκκλησία της Κύπρου;

Α. Π.: Η αντιμετώπιση ποικίλλει από την περίπτωση και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της, αλλά και από τον ποιμένα που αναλαμβάνει αυτή την αποστολή, καθώς και την αυστηρότητά του ή και την ποιμαντική του προσέγγιση. Γνωρίζω περιπτώσεις που κληρικοί καθαιρέθηκαν ή και εκδιώχθηκαν από την Κύπρο. Σε άλλες περιπτώσεις επιδείχθηκε επιείκεια και μπήκαν κάποιες ποινές, ενώ άλλες περιπτώσεις συγκαλύφθηκαν ή και συγκαλύπτονται μέχρι και σήμερα. Σέργιος και Βάκχος

- Στον χριστιανισμό υπάρχουν παραδείγματα ομοφυλόφιλων ανθρώπων που αγίασαν;

Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Με κάθε επιφύλαξη σας αναφέρω ότι έχει διατυπωθεί από μερικούς ερευνητές η θεολογικοϊστορική άποψη ότι υπήρξαν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις και ειδική αναφορά γίνεται στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Προσωπικά έχω μελετήσει τέτοιες αναφορές, που έχουν μεν αρκετή τεκμηρίωση, αλλά θα ήθελα να έχω σαφέστερη και πληρέστερη εικόνα για να μπορέσω να τοποθετηθώ με βεβαιότητα.Δεν υπάρχει για τον Θεό άρσεν και θήλυ

- Θεολογικά ποια είναι η γνώμη σας για την ομοφυλοφιλία;

Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Κάθε άνθρωπος είναι καθρέφτισμα και αντιφέγγισμα του Θεού Πατέρα. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ανόμοιος και ανεπανάληπτος, παιδί της θείας αγάπης. Δεν υπάρχει «στα μάτια του Θεού άρσεν και θήλυ, δούλος ή ελεύθερος, Ιουδαίος ή Έλλην» όπως διακηρύττει ο Απόστολος Παύλος. Το καινούργιο, το ριζοσπαστικό στοιχείο που έφερε η χριστιανική θεολογία είναι η υπέρβαση κάθε μορφής διάσπασης φύλου, φυλής, γλώσσας, πολιτισμού, κοινωνικής τάξης και προέλευσης.

Η βασιλεία του Θεού φέρνει μαζί της και μια αναδόμηση των διαπροσωπικών σχέσεων και ειδικά των σχέσεων των φύλων μέσα από την υπέρβασή τους ως παράγοντα διαχωρισμού και διάσπασης. Το φύλο και οι διαφορετικοί ρόλοι του άλλωστε, είναι για όσους ξέρουν από επιστήμη, κοινωνική κατασκευή και αποτέλεσμα μακραίωνων εξελικτικών διαδικασιών. Είμαι βέβαιος ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι, αν είχαν δικαίωμα επιλογής, θα προτιμούσαν μια πιο αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο ερωτική σχέση και δεν θα επιθυμούσαν να είναι κοινωνικά απόβλητοι όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα.

Για όσους γνωρίζουν από επιστήμη, όμως, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν έχουν δικαίωμα στην επιλογή. Είναι γενετικά, ορμονικά και σωματοψυχικά εξαναγκασμένοι σε ένα διαφορετικό από μας σεξουαλικό προσανατολισμό. Προσωπικά, με εκφράζει η δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, που όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα απάντησε πως πρέπει να μας διακρίνει ως χριστιανούς «σεβασμός στη διαφορετικότητα».

Ασφαλώς, λέγοντας αυτό κάποιος, δεν σημαίνει ότι επικροτεί ή ότι τον εκφράζει η ερωτική τάση κάποιων ανθρώπων προς το ίδιο φύλο. Σημαίνει απλώς ότι αποδέχεται κάθε άνθρωπο με τα δικά του χαρακτηριστικά.

« Η Αλήθεια»-26 Απριλίου 2010- Κατερίνα Ηλιάδη

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ - Λάβρος ο αρχιεπίσκοπος

Για ανεγκέφαλους που θέτουν εαυτό εκτός Εκκλησίας, μιλά ο αρχιεπίσκοπος, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Πάπας, η αιτία των κακών».Για ανεγκέφαλους που θέτουν εαυτό εκτός Εκκλησίας, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’, με αφορμή την κυκλοφορία βιβλίου «Πάπας η αιτία των κακών», λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του ποντίφικα στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η επίσκεψη γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, η οποία θα δεχθεί τον πάπα με αγάπη και σεβασμό. «Δεν μπορούν να σηκώνουν μπαϊράκι επειδή έτσι το λέει το μυαλό το δικό τους», είπε ο μακαριότατος, προσθέτοντας, «εμείς ως επίσημη Εκκλησία θα τον υποδεχθούμε με αγάπη και σεβασμό.

Η επίσκεψή του θα είναι θετική και ωφέλιμη στην πατρίδα και το λαό μας».

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς να ακούνε την επίσημη Εκκλησία, επειδή όπως είπε «θα θέτουν τον εαυτούς τους εκτός Εκκλησίας, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο». Σε σχέση με το σάλο που προκαλεί η κάθοδος του πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο στις 4 Ιουνίου, ζητήσαμε δηλώσεις από τον θεολόγο ερευνητή, Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος μάς είπε πως οι αντιδράσεις προέρχονται από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις και εκπορεύονται από αψυχολόγητα κίνητρα ακραίων εξτρεμιστικών ορθοδόξων, «οι οποίοι βλέπουν τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως αιρετικό οργανισμό, σε αντιδιαστολή με την πάγια θέση της ορθόδοξης Εκκλησίας που θεωρεί τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αδελφή Εκκλησία και απλώς σχισματική, αλλά όχι αίρεση».

Ποιοι αντιδρούν

Οι τρεις ομάδες που αντιδρούν σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη είναι: οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ΓΟΧ) όπως αυτοαποκαλούνται και αυτοπροσδιορίζονται. Είναι οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες της Κύπρου (άλλο είναι να ακολουθώ το παλαιό ημερολόγιο –επειδή αυτό το ακολουθούν και στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στο πατριαρχείο της Ρωσίας). Αυτοί αφορούν τους σχισματικούς Κύπρου και Ελλάδας. Η δεύτερη ομάδα που αντιδρά είναι μια ομάδα ορθοδόξων με το όνομα Παγκύπριο Χριστιανικό Ορθόδοξο Κίνημα, Άγιος Νίκων Μετανοείτε (ΠΑΧΟΚ).

Είναι και αυτοί μια ομάδα χριστιανών, με αρκετά συντηρητικές και ακραίες προσεγγίσεις σε όλες τις θρησκευτικές τοποθετήσεις. Και η τρίτη ομάδα έρχεται από τη μητροπολιτική Ελλάδα, με επικεφαλής δύο κληρικούς και ομότιμους (συνταξιούχους) πια καθηγητές πανεπιστημίου, που είναι ο πατήρ Γεώργιος Μεταλλινός, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ο πατήρ Θεόδωρος Ζήσης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Έντονες αντιδράσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλλίδης, αυτοί θα έρθουν ως επικεφαλής άλλης αντιπροσωπίας και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην Αστυνομία, αλλά και στην αρχιεπισκοπή Κύπρου και στην οργανωτική επιτροπή της υποδοχής του πάπα, που αποτελείται από τη λατινική και μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου, αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες θα προβούν σε έντονες αντιδράσεις με μορφή διαμαρτυριών, με αναρτήσεις συνθημάτων και πινακίδων.

«Πιθανόν να κλείσουν δρόμους, να κάνουν διαδηλώσεις και ευελπιστούν, εάν έχουν τον κατάλληλο όγκο, να μποϊκοτάρουν την τέλεση θείας λειτουργίας του πάπα σε δημόσιους χώρους δικούς μας», τόνισε. Να διευκρινίσουμε ότι ο ποντίφικας στην αποστολική του επίσκεψη, θα τελέσει στις 6 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί θεία λειτουργία στο Αθλητικό Στάδιο Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος στη Μακεδονίτισσα. Ενώ στις 16:30, ο πάπας θα μεταβεί στον μαρωνίτικο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων, κοντά στην Πύλη Πάφου, για σύντομη προσευχή και σύντομους χαιρετισμούς.

«Η Ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου, από την εποχή του Εθνάρχη Μακαρίου που συμμετάσχει ενεργά στην οικουμενική κίνηση, όπως ονομάζεται ο διάλογος που διεξάγεται με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και μαζί με τους προτεστάντες, κάνουμε προσπάθεια να βρούμε ως χριστιανοί κοινούς δίαυλους επικοινωνίας», ανέφερε ο θεολόγος – ερευνητής.

Όπως είπε, πέρα από τις διαφορές που μας χωρίζουν σε δογματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παράδοσης, έχουμε και πάρα πολλά να μοιραστούμε «και θα έλεγα τα πιο σημαντικά είναι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η πίστη στον πατέρα, υιό και άγιο πνεύμα και μια κοινή παράδοση χιλίων χρόνων στην οποία γεννήθηκαν άγιοι που γιορτάζουμε και οι δύο εκκλησίες», κατέληξε ο κ. Πιτσιλλίδης.

« Η Αλήθεια»19/05/2010- Αννα – Μαρία Ευτυχίου

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Πιτσιλλίδης δείχνει πόσο αθεολόγητος και συκοφάντης είναι με αυτά που γράφει.

Ξενοφώντας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Δεν υπάρχει για τον Θεό άρσεν και θήλυ"

Αυτό το μειράκιον, ο Πιτσιλίδης, που το προβάλλουν συστηματικά τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μήπως μπορεί να μας πει με ποιά φυλογενετική ιδιότητα αποφαίνεται ότι "για τον Θεό δεν υπάρχει άρσεν και θήλυ"; Τα λέει αυτά σαν (ή ως) άνδρας, σαν (ή ως) γυναίκα ή μήπως μιλεί ως ο υπεράνω φύλων θεός;

Συμπεραίνω ότι μάλλον το τελευταίο πρέπει να λάβουμε υπόψη και σύντομα, να προετοιμαζόμαστε για τη θέση που αξίζει σ΄ αυτόν τον θεολογικό (Θεέ μου συγχώρα) φωστήρα. Να τον ανακηρύξουμε "άγιο" προστάτη των ομοφυλοφίλων διότι πολύ σύντομα οι θεολογικές έρευνες που διεξάγει θα μας αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό : Οι άγιοι Βάκχος και Σέργιος ήταν ομοφυλόφιλοι.

Κάτι αντίστοιχο είχε υπαινιχθεί και ο βλάσφημος Γιανναράς, όταν μου εξεδήλωνε την έκπληξή του για την "Παναγιά την Αφροδίτισσα", που τιμάται στην Κύπρο. Μη εκπλήττεσθε λοιπόν κι εσείς με αυτά που γράφω. Δικά του είναι αυτά τα λόγια, του Γιανναρά, και σας τα μεταφέρω, όπως ο ίδιος μου τα είχε πει: Με πραγματική έκπληξη - αλλά και προφανέστατη ακολουθία συνειρμών για το σημαντικό εύρημα που ανακάλυψε στην Κύπρο!

Με αυτούς τους "θεολόγους", Θεέ μου συγχώρα, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τους βλέπουμε καθημερινά και συχνότατα τους ακούμε. Η μεν Τζούλια βγάζει το μεροκάματο γυρίζοντας CD, οι δε Πίτσιλοι ( πιτσιλίδηδες, φάροι, γιανναράδες και η λοιπή συναξιακή συντροφιά) εκδίδει βιβλία με θεολογικό (Θεέ μου συγχώρα) περιεχόμενο.

Τέλος, σχετικά με την "πιτσιλιά" του κ. Πιτσιλίδη στο εδάφιο γ΄27-28 της Προς Γαλάτας Επιστολής: "ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε. οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ", δεν νομίζω ότι χρειάζονται δικά μου σχόλια. Οι στίχοι 27-28 παραπέμπουν, εκτός άλλων, στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και δή στα : Ιν. ι΄ 16 και ιζ΄ 21 ένθα αναφέρονται τα : "γενήσεται μία ποίμνη, είς ποιμήν" και "ίνα ώσιν έν, καθώς ημείς έν εσμέν, εγώ εν αυτοίς και σύ εν εμοί", αντιστοίχως. Η εν Χριστώ ένθεσμη και κατά Χάριν ένωση - την απηχεί το ενδυσάμενοι - είναι το επιδιωκόμενο και όχι η εν αθέσμω σαρκική μίξη ένωση.

Οι Πιτσιλήδες και οι άλλοι, ας ακούσουν κι αυτό, που σκόπιμα παραβλέπουν και αποσιωπούν : "ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται 10 οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι.".

Ελεύθερος σκοπευτής είπε...

Ενα θέμα που θα ήθελα να γράψω αν είχα θεολογική ή τουλάχιστων φιλολογική κατάρτηση και θα έκανε μπάμ αλλά ελπίζω να πάρει κανένας άλλος ευλογημένος την πέννα...θα ήταν "Ο κ.Πιτσιλίδης,η ομοφυλοφιλία και η Ι.Μ.Κύκκου"επιφυλλάσομαι για να μην κατηγορηθώ ανεγγέφαλος και αν συνεχίσει να "θεολογή"(να θολώνει τα νερά για να είμαστε ακριβής) ο Αρείος ο δεύτερος θα ονομαστή στην Ιστορία για να μην πω και για τι άλλο θα ονομαστεί...Ηθελα να κάνω παρέμβαση στην Ελλίτα αλλα επηδεί ήταν στημένει η φιέστα(Ελίτα(ανίδεη απο στιχειώδη απλά θρησκευτικά),ο "θεοφιλέστατος"δήθεν Μαρονίτης,ο υποστηριχτής του παπισμου(με το πρωτείο αγάπης και για την εμετική δημόσια ομολογία του ότι δεν υπάρχει Αγιο ΦΏς και διατυπώνοντας καθαρά και ξάστερα ότι δεν είναι αίρεση ο παπισμός ότι μας ενώνουν πολλά(βλακείες στο τετράγονο)και εκφράζοντας πολυαγαπημένοι μου Χριστιανοί το φίδι που είναι κρυμμένο στον κόρφο της ορθοδοξίας(αυτός ο νεαρός θεολόγος-πολιτικάντης)χωρίς να ντρέπετε και χωρίς να κοκκινίζει...Τί λέει;Δυστηχώς ο αγράμματος κόσμος τον συμπαθεί όπως τότε και τον Άρειο και άλλους πολλούς αιρετικούς που σαγήνευαν τα πλήθοι...Ανοίξτε βιβλία και ψάξτε, ερευνήστε,"θεωρία των κλάδων",και θεολογία των "αδελφών εκκλησιών","θεωρία των δ΄θο πνευμόνων"και η μάνα φίνα(δηλητηριώδες φίδι)"βαπτισματική θεολογία".Αυτή είναι η θεολογία του κ.Πιτσιλλίδη που νομίζαμε ξαφνικά θα έκανε καριέρα στην πολιτική και να σου ξαφνικά δυστηχώς για το κακό του κυπριακου ορθόδοξου λαου επανήλθε...Δέν χρειάζετε κ.Πιτσιλλίδη "κλονωποιημένους Γιανναράδες"ή κλονωποιημένους Ζηζιούλιδες είδη έχουμε μίαν μειοψηφία στους κόλπους τις εκκλησίας...δεν σε χρειαζόμαστε φύγε πήγαινε στην πολιτική καλύτερα μην παρασέρνεις τον λαό σε αιρέσεις θα δώσεις λόγο στο Θεό,και εσύ και εγώ,γι'αυτό συγνώμη αν σε πλήγωσα ξέρω ότι είσαι ευαίσθητος"άντρας".Σε ένα είσουν σωστός στις δηλώσεις σου μόνο για τους παλαιοημερολογήτες ενώ για το ΠΑΧΟΚ που είναι μέσα στους κόλπους της εκκλησίας να λές τέτοια πράγματα ,ντροπή σου...Το χειρότερο όμως απ'όλα ήταν να κατασυκοφαντήσεις τους πολυαγαπημένους μας καθηγητές οι οποίοι είναι αρχηγόι του συμπαγούς θεολογικού βραχίωνα έναντι της παναιρέσεως του Οικουμενισμού και Παπισμού,με πλήθους χιλιάδων μοναχών και μοναζουσών,μέ την Αφρόκρεμα των πνευματικών της Ελλάδας,πλήθος ιερέων,δεκάδες μοναστήρια εντός και εκτός Αγίου Ορους,χιλιάδες λαϊκών, υπογραψάντων την ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗς ΠΙΣΤΕΩς (ψάξτε και θα την βρείτε να υπογράψετε όσοι δεν υπογράψετε,είναι μιά ευκαιρία να διαβάσετε Αγιοπνευματικό και Αγιοπατερικό σύχρονο λόγο απο την Συναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών οι οποίοι πιο πάνω καθηγητές αποτελούν την ηγεσία και την ραχοκοκαλία κατά των σύγχρονών αιρέσεων και ο κ.Πιτσιλλίδης χωρίς να ντρέπετε βάζει εναντίον τους.Ένα θα σου πω που έμαθα απο το Ευαγγέλιο πρόσεχε "διότι ο γνους... δαρήσετε πολλά..."και το πιο φοβερό πρόσεχε διότι "λακτίζεις σε κέντρα"(κλωτσάς πάνω σε καρφιά"το φαντάστηκες πώς είναι ο πόνος...άντε πήγαινε σπίτι σου και να μην σε ξαναδούμε στο γυαλλί διότι θα μας αναγκάσεις να διαφωτίσουμε διάφορες"θεολογικές"πτυχές τις ζωής σου...πράξε το σωστό πήγαινε να κλάψεις για τα αμαρτήματα σου για να μου δώσεις και το καλό παράδειγμα να κλάψω και εγώ για τα δικά μου...Μακάρι να μου έδιναν γραμμη στην Ελλίτα και θα τα λέγαμε...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον "ελεύθερο σκοπευτή"

Την εμετική εκπομπή της Ελλίτα, με τους κ.κ. Σαββίδη, Πιτσιλίδη και τον μαρωνίτη θεοφιλέστατο, την παρακολούθησα και θα ήταν καλό, όσοι κάνουν αντιοικουμενιστικό αγώνα, να την προβάλλουν ώστε να την δουν όλοι οι πιστοί Ορθόδοξοι, προκειμένουν να τη σχολιάσουν για τα όσα ψεύδη ομολόγησαν οι Πιτσιλίδης και ο θεοφιλέστατος. Αυτά τα μαθήματα πρέπει να παίρνει σήμερα το πιστό εκκλησίασμα : Ένα προς ένα να καταδεικνύονται όλα τα θεολογικά ψεύδη κάποιων "θεοφιλέστατων" και τινών ... πίτσιλλων.

Ο πάπας είναι πηγή διχασμού από τότε που ξέσχισε την Εκκλησία και αυτόν τον διαχασμό σπέρνει παντού και τον φέρνει τώρα στην Κύπρο. Του συμπαραστέκεται το Φανάρι και οι απανταχού ψευδοορθόδοξες "σύνοδοι των πονηρευομένων". Καμιά από αυτές δεν έχει τη δύναμη και το σθένος να ομολογήσει την αλήθεια. Όλες έχουν γονατίσει και φιλούν τα "πασουμάκια" του πάπα.

Όσο για την Ελλίτα, που μας έφερε το νέο "άγιον παράδειγμα" , ήμαρτον Κύριε, με τον Γκάντι, αξίζει να της πούμε ότι την ευχαριστούμε πολύ. Αλλά δεν θα πάρουμε. Έρχεται ο "νέος άγιος" δεύτερος και καταϊδρωμένος. Προηγήθηκαν αυτού του γκουρού κάποιοι άλλοι δικοί μας Χριστιανοί μάρτυρες - και επί των ημερών μας. Τα δεκαοχτάχρονα και τα εικοσάχρονα παιδιά μας που τα έστηνε στην αγχόνη η προέκταση της παπικής διπλωματίας (αγγλικανισμός), τα ποδοπατούσαν οι γκρίζοι λύκοι (Ισαάκ) και τα πυροβολούσαν εν ψυχρώ οι πιστοί του ιερού Κορανίου (Σολωμός).

Ο θεοφιλέστατος και η ουρά του, ο Πιτσιλίδης, δεν μάτωσαν, δεν πόνεσαν, δεν έκλαψαν. Είναι γεμάτοι από αγάπη και συγχωρητικότητα μόνο για όλους εκείνους που ακόμη δεν πάσχουν από μαλάκυνση εγκεφάλου. Γεύονται την ελευθερία, ο θεοφιλέστατος και η ουρά, για την οποία έδωσαν την αγάπη τους και τα νειάτα τους, τα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ.

Ο κ. Σαββίδης ήταν καλός. Θα ήταν καλύτερος αν απουσίαζε πλήρως. Οι στημένες παγίδες τύπου Ελλίντα είναι φρόνιμο να μη αποκτούν άλλοθι ψευδαλήθειας. Οι ενημερωτικές ακπομπές αυτού του είδους γίνονται μόνο με δυο άτομα, τον καλεσμένο και τον δημοσιογράφο. Όχι με την εξέδρα των ακροατών και τη συγχωρδία θεοφιλέστατου και Πιτσιλίδη.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Αντιοικουμενιστής είπε...

«εμείς ως επίσημη Εκκλησία θα τον υποδεχθούμε με αγάπη και σεβασμό.
Η επίσκεψή του θα είναι θετική και ωφέλιμη στην πατρίδα και το λαό μας.» Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς να ακούνε την επίσημη Εκκλησία, επειδή όπως είπε «θα θέτουν τον εαυτούς τους εκτός Εκκλησίας, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο».
Πρώτα από όλα να συγχαρώ για την απάντηση τον κο Χριστοδουλίδη. Τώρα, ποια είναι η "επίσημη εκκλησία"; Ο πιτσιλλίδης ή ο μακαριότατος; Ναι σωστά διαβάσατε! Αυτοί είναι "η επίσημη εκκλησία". Η Αγία Μιά Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οι χιλιάδες λαού που αηδιάζει και εμετεί με τον απύθμενο φαρισαϊσμό και την υποκριτική δεινότητα, αυτών που θα έπρεπε να διαφυλάττουν την Πίστη και την Πατρίδα. Ο ίδιος ο Φιλόχριστος, Ορθόδοξος λαός θλίβεται και για την ορφάνια του σε ποιμένες και θεολόγους – ομολογητές, αλλά και για την πτώση τους που είναι μεγαλυτέρα του δαίμονος εωσφόρου! Ο Τριαδικός Θεός όμως είναι ισχυρότερος όλων αυτών που διαγκωνίζονται προκειμένου να σταθούν εμπρός από ένα μικρόφωνο ή μια κάμερα και θα σώσει την Ορθοδοξία και τους Έλληνες από τον όλεθρο του οικουμενισμού, της πιο σοβαρής σύγχρονης αίρεσης - μάστιγας που ταλαιπωρεί την Αγία μας Εκκλησία τα τελευταία 100 χρόνια. Όσο για το πόσο «ωφέλιμη» θα είναι η επίσκεψη του ποντίφικα στην Κύπρο, ήδη πριν γίνει έχει φέρει αναστάτωση και σύγχυση. Φανταστείτε τι έχει να γίνει έπειτα…

Παναής είπε...

κ.Κυπριανέ εύγε μέχρι την τρίτη παράγραφω με τα βίας κατάφερα να διαβάσω,έχω πέση στο πάτομα απο τα γέλια...να στε καλά...βλέπετε το γέλιο είναι σπάνιο στις μέρες μας αν δεν βλέπεις Λαζόπουλο δεν γελάς,ευτηχώς που υπάρχει και ο ΠΙτσιλλίδης.

Παναής είπε...

Η θεολογία αδέλφια του κ.Πιτσιλλίδη μπάζει νερά,εκφράζει στους καύμένους αδελφούς μας Ελληνοκύπριους αιρετικές θεωρίες τους θολώνει πραγματικά το μυαλλό και κάθονται και τον βλέπουν ΣΤΗ κ.Ελλίτα και τον υποστηρίζουν κάποιοι που ουσιαστικά δεν έχουν σχέση με την εκκλησία,κάποιοι του τύπου "εγώ πιστεύω στον Θεό σαν μιά ανώτερη δύναμη "ή "εγώ πιστεύω αλλά δεν πάω εκκλησία"ή οι πλειοψηφία των Χριστιανών ορθοδόξων Νεοκύπριων που πάει 3 λεπτά με το ρολόϊ να ακούσει το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και να την σκαπουλάρει να πάει να φάει (λές και δέν τρωμε όλοι μέρα.ΑΥτοί οι μερίδα υποστηρίζει τον κλωνοποιημένο νεοβααρλαμίτη αυτοί που βασικά θέλουν μιά Ορθοδοξία στα μέτρα τους ή όπως τα μούτρα τους ότι κάνουν οι πρωτεστάντες ένα πράγμα (κάθε πρωτεστάντης και μία διαφορετική ερμηνεία του Ευαγγελίου,ξεχνάμε τους Αγίους μας Πατέρες που φτύσαν αίμα για να μην περάσουν οι θεωρίες του κάθε κ. Πιτσιλλίδη,άς βρεθεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος σε όλο τον κόσμο και ας τον αφορίσουν να τελειώνουμε εδώ άλλους αφορίσαν άδικα...θα γλυτώσει αυτός λέτε;

Παναής είπε...

κ.Κυπριανέ Χ.δεν νομίζετε πρώτα να την δούν οι οργανωμένοι παραδοσίακοί θεολόγοι του νησιόυ και να βγάλουν ένα ανακοινωθέν και να μήντην δουν οι πιστοί για να μην δηλητιριάζονται,τί λέτε;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αγαπητέ panais,

Αυτό ακριβώς εννοώ, να τη δουν οι παραδοσιακοί θεολόγοι μαζί με τους πιστούς και να τους επισημάνουν τις χονδροειδείς θεολογικές ανοησίες, όπως λόγου χάριν, ήταν το παράδειγμα που μας άφησε ο Ινδός γκουρού Γκάντι ή το ακόμη χειρότερο, "όλα γίνονται με την έγκριση της Συνόδου".
Για ποια ή για ποιές, "συνόδους" κάνει λόγο ο Πιτσιλίδης;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com