21 Νοε 2009

Κύπρος - Κατακόρυφη η μείωση των πολιτικών γάμων


ΧΑΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ – ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Μειώθηκαν κατακόρυφα οι πολιτικοί γάμοι στην Κύπρο κατά το 2009, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκαν και τα έσοδα των δήμων αλλά και των ξενοδοχείων που τελούν τέτοιους γάμους. Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι καυγάδες μεταξύ δήμων κατά πόσον θα επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων και στα ξενοδοχεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι τελεσθέντες πολιτικοί γάμοι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι εξής: 2005: 8900, 2006: 8790, 2007: 11066, 2008: 9458 και 2009: 4638 (μέχρι 31 Οκτωβρίου). Επίσης, κατά το 2009 εξετάστηκαν 69 υποθέσεις εικονικών γάμων, από τους οποίους οι 48 κρίθηκαν εικονικοί.
Όπως είναι γνωστό,
η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Δήμων Κύπρου είναι οι πολιτικοί γάμοι να τελούνται μόνο στα δημαρχεία και όχι στα ξενοδοχεία, προκάλεσε αναστάτωση στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, αφού οι πολιτικοί γάμοι ήταν μια πολύ ενισχυτική ένεση για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Αντώνης Τσόκκος, δήλωσε ότι οι πολιτικοί γάμοι αποφέρουν στην Αγία Νάπα περίπου 30 χιλιάδες επισκέπτες.
Από πλευράς του ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωϋσέως, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Λάρνακα Πρες ότι η θέση των Δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου να τελούνται πολιτικοί γάμοι και στα ξενοδοχεία τους, είναι εκτός συζήτησης.
Το θέμα με τους πολιτικούς γάμους, ανέφερε, έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρό. Έχει συγκληθεί σύσκεψη στην Ένωση Δήμων Κύπρου για ανάλυση των στοιχείων, τα οποία πρέπει κάθε δήμος να ζητά από τους αιτητές για να προχωρήσει στη σύναψη του γάμου. Δυστυχώς κάποιοι δήμοι δεν ζητούν αυτά τα στοιχεία. Αυτή η κατάσταση, τόνισε ο δήμαρχος Λάρνακας, πρέπει να τερματιστεί. Γι’ αυτόν το λόγο έχει δραστηριοποιηθεί η Ένωση Δήμων και το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο οι δήμοι, οι οποίοι παραβιάζουν αυτές τις αρχές, να επανέλθουν στην τάξη.
Ο Δήμος Λάρνακας ακολουθεί πλήρως όλες τις οδηγίες τόσο του υπουργείου Εσωτερικών και γι’ αυτόν το λόγο έχει χάσει σημαντικό αριθμό πολιτικών γάμων. «Οι οδηγίες που έχουμε είναι οι γάμοι να τελούνται εντός των υποστατικών του δήμου. Οι γάμοι σε ξενοδοχεία δεν είναι νόμιμοι. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Λάρνακας δεν τελεί γάμους έξω από τα δημοτικά υποστατικά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν οι σχετικές οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών», κατέληξε ο κ. Μωυσέως.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ
«ΑΛΗΘΕΙΑ» -Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Κύπρος, Οι δήμοι προβάλλουν τους πολιτικούς γάμους και τους τελούν σε μουσεία, ξενοδοχεία και σε σημεία με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com