27 Σεπ 2024

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει και η βία απέναντι σε εκπαιδευτικούς – 3 σοβαρά περιστατικά σε μόλις 4 μέρες

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει και η βία απέναντι σε εκπαιδευτικούς – 3 σοβαρά περιστατικά σε μόλις 4 μέρες 

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει και η βία απέναντι σε εκπαιδευτικούς – 3 σοβαρά περιστατικά σε μόλις 4 μέρες

Αδιάφορο κράτος, ανάγωγοι γονείς και παραβατικοί μαθητές είναι οι παράγοντες που έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τους εκπαιδευτικούς

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Ένα από τα βασικότερα θύματα στην έξαρση της σχολικής βίας ( και της  βίας ανηλίκων γενικότερα ) για τα οποία δεν χύνεται όσο μελάνι θα έπρεπε, είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι καθηγητές και δάσκαλοι που δυστυχώς το κράτος αντιμετωπίζει σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Οι εκπαιδευτικοί σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», που προέρχονται από βίαιους μαθητές, ανάγωγους γονείς και ένα αδιάφορο κράτος που σκόπιμα υποσκάπτει τον ρόλο του εκπαιδευτικού.

Στα πλαίσια της πρωτοφανούς έξαρσης της βίας ανηλίκων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν και τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων κατά εκπαιδευτικών. Τραμπουκισμοί, απειλές και άσκηση σωματικής βίας που προέρχεται συνήθως από μαθητές, αλλά όλο και συχνότερα πλέον και από γονείς μαθητών, φανερώνοντας ότι το φαινόμενο της νεανικής βίας έχει πολύ βαθύτερα αίτια, που πρωτίστως έχουν να κάνουν με την ανατροφή από το σπίτι.

Τρία περιστατικά βίας

Μόνο την τελευταία εβδομάδα το ρεπορτάζ κατέγραψε αρκετές περιπτώσεις επιθέσεων κατά εκπαιδευτικών, με την κατάσταση να δείχνει ότι ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Την Τρίτη 24/9 στο Αγρίνιο, πατέρας μαθητή επιτέθηκε στη διευθύντρια σχολείου, ενώ δεν δίστασε να της πετάξει ένα μπουκάλι στο κεφάλι.

Την περασμένη Τετάρτη (25/9) σε σχολείο στον Άλιμο, μια καθηγήτρια έκανε παρατήρηση σε 14χρονο μαθητή για τη χρήση κινητού και τον πήγε στη διευθύντρια του σχολείου. Τότε, ο 14χρονος μαθητής της Β’ γυμνασίου απάντησε «θα σου σπάσω τα μούτρα» και φεύγοντας από το γραφείο του διευθυντή φέρεται να έσπασε ένα κάδρο.

Στη συνέχεια, υποβλήθηκε μήνυση, με αποτέλεσμα ο 14χρονος και ο πατέρας του να συλληφθούν για απειλή, φθορά και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, αντίστοιχα.

Το πρωί της Παρασκευής (27/9), έξω από σχολείο του Ηρακλείου στο οποίο εργάζεται, ο γυμνασιάρχης έπεσε σε «καρτέρι» ενός μαθητή του από τη Β’ Γυμνασίου, ο οποίος τον ξυλοκόπησε και έγινε άφαντος. Όπως είπε ο γυμνασιάρχης στο radiome.gr:

 «ο μαθητής με περίμενε στις 8 έξω από το σχολείο. Κατεβαίνοντας εγώ από το αυτοκίνητο κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου λέγοντας “γιατί είπες στον πατέρα μου ότι έκανα κατάληψη;”. Με χτύπησε, με έσπρωξε, μου έριξε γροθιά στο κεφάλι, τη μύτη, με έριξε κάτω».

Άλλοι μαθητές που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης, ενημέρωσαν τους καθηγητές, ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθώς ο γυμνασιάρχης είχε αίματα στο πρόσωπο σύμφωνα με όσα αναφέρει το neakriti.gr. Όπως είπε ο ίδιος στους συναδέλφους του αλλά και στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ο μαθητής τον κατηγορούσε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε ενημερώσει τους γονείς του για τη συμμετοχή του στην κατάληψη την οποία τελούσε το σχολείο.

Ο δράστης αναζητείται από την Αστυνομία, όπως και οι γονείς του.

Αυτά τα 3 περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε μόλις 4 μέρες, δεν είναι παρά μια ελάχιστη ένδειξη του τι συμβαίνει με την τρομοκρατία που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί, με ευθύνες του αδιάφορου κράτους.  Δεν είναι λίγα τα σχολεία που οι εκπαιδευτικοί φοβούνται να πάνε στην εργασία τους, γιατί κινδυνεύουν καθημερινά να γίνουν στόχοι παραβατικών «παρεών» ή μεμονωμένων μαθητών που δεν το έχουν σε τίποτα να βιαιοπραγήσουν για λόγους «εκδίκησης» ή επίδειξης «μαγκιάς».

Την κατάσταση χειροτερεύουν γονείς που σε έξαλλη κατάσταση εισβάλουν σε σχολεία φωνάζοντας και εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές στους εκπαιδευτικούς, όποτε θεωρούν ότι τα παιδιά τους αδικήθηκαν.

Πριν φτάσουμε σε σημείο να έχουμε ακόμα και τραγωδίες, είναι άμεση ανάγκη η Πολιτεία να ενσκήψει στο ζήτημα της σχολικής βίας με ανοιχτό μυαλό, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών. Η αξία του εκπαιδευτικού πρέπει να επιστρέψει εκεί που της αξίζει, δηλαδή να έχει τον σεβασμό γονέων και μαθητών (και πάνω απ’όλα του κράτους), και όχι να γίνεται «μπαλάκι» μέσα σε έναν όλο και πιο ανεξέλεγκτο κύκλο βίας.

sportime.gr27 Σεπ 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com