10 Μαΐ 2024

Η χρεοκοπία των Πρεσπών

Αυτό που συνέβη με την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει πάψει να εξελίσσεται όλο και πιο δυσάρεστα για την πατρίδα μας. Τα ζιζάνια που φύτρωσαν το 2018, με τη σύναψη της συμφωνίας, έχουν θεριέψει, και τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται για τα καλά τα αποτελέσματα της μεγάλης προδοσίας.

Στις κάλπες που στήθηκαν στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων θριάμβευσαν οι εθνικιστές. Και στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές επικράτησε το κόμμα VMRO. Οι εκπρόσωποί του, σε κάθε ευκαιρία που τους δινόταν, τόνιζαν ότι δεν έχουν σκοπό να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η νέα πρόεδρος του κατασκευασμένου (από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία) κρατιδίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάνκοβα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω, αυτή είναι η νίκη σας! […] Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας, είστε οι φορείς της νομιμότητας! Η Μακεδονία είναι περήφανη!»

Κι εδώ αξίζει να επισημανθεί η βαριά ευθύνη που φέρουν για τις εξελίξεις πρώτα και κύρια ο Αλέξης Τσίπρας, που υπέγραψε την αθλιότητα των Πρεσπών, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και δεν το έπραξε.

Τώρα, οι Σκοπιανοί έχουν πάρει αυτό που ήθελαν: την αναγνώριση της ανύπαρκτης… μακεδονικότητάς τους από την Ελλάδα. Δεν είναι μακριά η αναγνώριση του κρατιδίου ως «Μακεδονία» δίχως τον γεωγραφικό προσδιορισμό – ειδικά από τη στιγμή που οι νόμιμοι κτήτορες του ιερού ονόματος της Μακεδονίας και της βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς της αναγνωρίζουν δικαιώματα αυτών των ανεκτίμητης αξίας θησαυρών σε σλαβανάκατους σφετεριστές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια, έστω αυτή τη στιγμή, ότι δεν κορόιδευε τους Ελληνες όταν μιλούσε για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και για αναθεώρηση της συμφωνίας ώστε να εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Από τη στιγμή που οι εθνικιστές των Σκοπίων δεσμεύονται να μην τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η καταγγελία και η ακύρωση των συνεπειών της είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

dimokratia.gr10|05|2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com