10 Μαΐ 2024

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη από Έλληνα υπουργό Παιδείας της Ελλάδας στο Βατικανό με αναφορά στον κοινό εορτασμό του Πάσχα το 2025.

Πιερρακάκης: Στον Πάπα Φραγκίσκο για τη Μονή της Χώρας - «Αντίκειται στην αρχή προστασίας των μνημείων» 

Συνάντηση είχαν στο Βατικανό Κυριάκος Πιερρακάκης και Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι συζήτησαν για την μετατροπή του χριστιανικού μοναστηριού του 6ου αιώνα Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί με απόφαση του Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, η επίσκεψη του κ. Πιερρακάκη ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο Βατικανό είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από Έλληνα υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Παιδείας έγινε δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός χαρακτήρισε «μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, που με τις πρωτοβουλίες και τη δράση του συμβάλλει σταθερά στην επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας».

Γίνονται τζαμιά οι ναοί στην Τουρκία

Ο κ. Πιερρακάκης εστίασε στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας -καθώς και παλαιότερα της Αγίας Σοφίας- σε τζαμιά, γεγονός που αντίκειται στην αρχή της προστασίας των μνημείων που έχουν παγκόσμια πολιτιστική σημασία. Υπενθύμισε στο Πάπα Φραγκίσκο ότι αυτή η τακτική ξεκίνησε το 2013 με την μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας στον Πόντο από μνημείο σε τζαμί.

Επίσης, η ελληνική πλευρά με αφορμή ότι το 2025 συμπληρώνονται 1.700 έτη από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο και ο εορτασμός του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, ανέφερε το καλό παράδειγμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών στην Ελλάδα.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο 

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γραμματέα για τις σχέσεις με τα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς, Αρχιεπισκόπο Paul Richard Gallagher, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας για τη Διάδοση του Ευαγγελίου, Αρχιεπίσκοπο Rino Fisichella και με τον Καρδινάλιο Claudio Gugerotti, επικεφαλής Υπηρεσίας για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη από Έλληνα υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας στο Βατικανό

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω συγκεκριμένων δράσεων, σε ζητήματα όπως η διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και η διοργάνωση κοινών δράσεων πάνω στην ηθική της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών κ. Θεόδωρο Κοντίδη και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή. Σημειώνεται ότι ο υπουργός μετέφερε στον Ποντίφικα τις θερμές ευχές της ελληνικής κυβέρνησης.

in.gr 08 Μαΐου 2024

………………………………………………………….

Το παρασκήνιο της συνάντησης του Πιερρακάκη με τον πάπα Φραγκίσκο - Όλα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανού

Ο Πάπας τον καλωσόρισε με τη λέξη «καλημέρα» στα ελληνικά

Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό περιελάμβανε επίσης και περιήγηση στα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τα μουσεία του Βατικανού, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πολιτική και η μεθοδολογία ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της Αγίας Έδρας.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων της Ελλάδας ως επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπείας και γι’αυτο έχει ξεχωριστή σημασία.

Κατά την επίσκεψη στο Βατικανό, ο Κυριάκος Πιερρακακης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Ο Πάπας τον καλωσόρισε με τη λέξη «καλημέρα» στα ελληνικά. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας από το μουσείο Μπενάκη καθώς και τα άπαντα του Διονύσιου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή, υπογραμμίζοντας έναν στίχο γεμάτο νόημα για τις σχέσεις ορθοδόξων και καθολικών: «το χάσμα  π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιομις’ άνθη».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αποφοιτήσει από τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, σχολείο που συνιστά προνομιακό χώρο της ελληνικής καθολικής κοινότητας και θεωρείται κοντά σε πολλούς Έλληνες καθολικούς. Το ενδιαφέρον του γι’αυτά τα ζητήματα είναι συνεπώς αναμενόμενο.

Στη Βατικανό πραγματοποίησε πολλές ακόμα συναντήσεις, με κυρίαρχη εκείνη με τον «υπουργό εξωτερικών» του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Γκάλαχερ. Ο Υπουργός Παιδείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο εξωτερικών, έθεσε με έμφαση το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας από μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έπειτα από την αντίστοιχη προκλητική ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης στην Αγία Σοφιά και σε αντίστοιχες εκκλησίες στον Πόντο. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθολική κοινότητα στην Ελλάδα, νομοθετικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν καθώς και το πως θα μειωθεί η γραφειοκρατικά που αφορά τα καθολικά μοναστικά τάγματα. Τονίστηκε επίσης η σημασία του κοινού εορτασμού του Πάσχα για ορθόδοξους και καθολικούς, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες για τους Εν Ελλάδι καθολικούς στην πατρίδα μας.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό περιελάμβανε επίσης και περιήγηση στα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τα μουσεία του Βατικανού, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πολιτική και η μεθοδολογία ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της Αγίας Έδρας. Ο υπουργός Παιδειας φαίνεται πως πήρε αρκετές νέες ιδέες.

Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά parapolitika.gr

……………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Βαρθολομαῖος: Σκάνδαλον ὁ μὴ κοινὸς ἑορτασμὸς τοῦ Πάσχα μὲ τοὺς αἱρετικοὺς

-Ο Ελπιδοφθόρος κάνει πρόβες για του χρόνου.

-Κυθήρων Σεραφείμ: Ἀπό Ἀνατολήν καί Δύσιν προανακρούονται ἐσχάτως «σάλπιγγες», οἱ ὁποῖες προμηνύουν τόν κοινόν ἑορτασμόν τοῦ Πάσχα Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν, καί κατ’ ἐπέκτασιν καί τῶν λοιπῶν ἑτεροδόξων ὁμολογιῶν, μέ προοπτικήν τό «κοινόν Ποτήριον».

-Επαναφέρουν στον Πάπα τον τίτλο· "Πατριάρχης της Δύσης"! Άρχισαν οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του Οικουμενισμού για κοινό εορτασμό του Πάσχα και ένωση με τους αιρετικούς το 2025!

-ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΝΕΟΣ ΒΕΚΚΟΣ!

-Ἐπίσημον ἀνακοινωθέν: «Κοινὸς ἑορτασμὸς Πατριάρχη Κων/λεως μὲ τὸν Πάπα τὸ 2025 στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας»!

-Νέες αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον Πάπα Φραγκίσκο για από κοινού εορτασμό, το 2025, της 1700ης επετείου από της συγκλήσεως της Α´ Οικουμενικής Συνόδου

-Πρώτα η ενότητα στην Ορθοδοξία

-Πρὸς Θεοῦ! Ὄχι ἄλλο σχίσμα!

-Οι προθέσεις Φαναρίου και Βατικανού σε δύο σοβαρά ζητήματα

 -Aπάντηση σε σχόλιο επί του ρεπορτάζ για κοινό εορτασμό του Πάσχα και ενώσεως των Ρ/Κ με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

-Νέα (τελευταία) απάντησή μου εις σχόλια

-Το ιδιότυπο εορτολογικό σχίσμα της Ορθοδόξου Φινλανδικής Εκκλησίας

-Το Πάσχα και η Ένωση

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επαναφέρει την ανάγκη για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Παπικών

-Προκλητικὴ καὶ ἐπιπολαία δήλωσις τοῦ Κων/λεως περὶ κοινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα

-Ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος περί κοινού εορτασμού του Πάσχα μετά των ετεροδόξων

-Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος: Μέχρι να υπάρξει μία νέα Συνοδική απόφαση προσωπικά εμμένω στην παράδοση της Εκκλησίας: Το Χριστιανικό Πάσχα να εορτάζεται μετά το Εβραϊκό Πάσχα.

-Τό Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως ἀπεργάζεται νέο παγκόσμιο σκάνδαλο εἰς βάρος τῆς ἐκκλησιαστικῆς Ἑνότητος καί τῆς ὀρθοδόξου Παραδόσεως/

-Το σκάνδαλον του εορτασμού του Πάσχα με κλονισμένην την Εκκλησιαστικήν ενότηταν

-Πειραιώς Σεραφείμ: “Δεν μπορεί να αλλάξει ο Πασχάλιος Κανών διότι αυτό αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος – Ο συνεορτασμός με κατεγνωσμένους αιρετικούς εμμένοντας στην αίρεση είναι κανονικώς αδύνατος”

-Ιδού γιατί υπήρξε φέτος τόση διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα με τους Παπικούς! (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

-Ο σωτηριολογικός χαρακτήρας του εορτασμού του Πάσχα (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ευχή και προσπάθεια» για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών

-Ο καθορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα

-Το Νομικό Πάσχα

-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟ 2025

-Δρομολογείται κοινός εορτασμός του Πάσχα και ένωση με τους αιρετικούς το 2025!

-Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του Οικουμενισμού αποκαλύπτονται!

-Σύντομη ανασκευή της περί αζύμων πλάνης και λοιπών κακοδοξιών

 -Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα

-Ερωτήματα εις την επιτροπή της «Πανορθοδόξου Διασκέψεως»

-Η παπική πρόταση περί κοινού εορτασμού του Πάσχα

-Αποκαλυπτικές οι προθέσεις του Βατικανού κατά την Παπική «θρονική εορτή»

-Προς κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Παπικών;

-Η κοινή πίστη θα καθορίσει τον πραγματικό εορτασμό του Πάσχα

-Ο πραγματικός συνεορτασμός του Πάσχα θα γίνει με την επιστροφή των Παπικών και Προτεσταντών στην Εκκλησία.

-Ο Παπισμός είναι συνοδικά καταδικασμένος επί αιρέσει; (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

-Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος. Περιγραφή και Σημασία της

1 σχόλιο:

Ανδρέας είπε...

Να είναι έτοιμοι όσοι από τους εκκλησιαστικούς και λαϊκούς δεχτούν τον κοινό εορτασμό του Πάσχα του 2025, με τους αντίχριστους αιρετικούς, να εισπράξουν τα Ουαί του Χριστού με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωτηρία τους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com