3 Απρ 2024

Ολλανδία: Νέα νομοθεσία θωρακίζει το δικαίωμα χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

Μπορεί να είναι εικόνα τηλέφωνο, πιστολάκι για τα μαλλιά και ρολόι χειρός 

Ολλανδία: Νέα νομοθεσία θωρακίζει το δικαίωμα χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

     Η Ολλανδία έθεσε σε διαβούλευση μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 8 Μαρτίου 2024 μια νέα νομοθεσία με τον τίτλο Cash Payments Act μέσω της οποίας επιδιώκει «να οργανώσει τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση μιας σειράς υπηρεσιών με μετρητά με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται μακροπρόθεσμα ένα κοινωνικά επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών με μετρητά και αυτά να παραμένουν χρησιμοποιήσιμα ως μέσο πληρωμής». 

     Με άλλα λόγια, ο συγκεκριμένος νόμος στοχεύει να διατηρήσει τα μετρητά προσβάσιμα, διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά στην Ολλανδία, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να παρέχουν βασικές υπηρεσίες μετρητών και να διασφαλίζουν τη συνέχεια στις υπηρεσίες μεταφοράς μετρητών. Οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται κυρίως προς τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και στις εταιρείες μεταφοράς χρημάτων ως τους κύριους δρώντες για τη διατήρηση των υπηρεσιών μετρητών στην Ολλανδία.

   Η νομοθεσία “Cash Payments Act” έρχεται να τροποποιήσει ένα παλαιότερο νόμο περί χρηματοοικονομικής εποπτείας και να υποχρεώσει τις τράπεζες με τουλάχιστον 50.000 κατόχους λογαριασμού να μεγιστοποιήσουν την πρόσβαση των καταναλωτών στο συμβατικό χρήμα.

    Mια πρόσφατη μελέτη της τράπεζας Nederlandsche Bank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μετρητά διαδραματίζουν ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο για ένα σημαντικό και ποικιλόμορφο μέρος του πληθυσμού της Ολλανδίας: το 7% των πολιτών βασίζεται αποκλειστικά στα μετρητά και το 28% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Είναι επίσης η μόνη λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπών του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών!

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν ενώ η Ολλανδία είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Σύμφωνα με τη μελέτη SPACE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ολλανδία είναι η προτελευταία χώρα της ζώνης του ευρώ σε όγκο πληρωμών με μετρητά μετά τη Φινλανδία.

Αλλά και πέραν αυτού, οι υποδομές και οι υπηρεσίες του συμβατικού χρήματος στη χώρα έχουν συρρικνωθεί εμφατικά τα τελευταία χρόνια. Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών μειώθηκαν κατά 29.1% μεταξύ 2018 και 2023 ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα στη ζώνη του ευρώ όπου η πρόσβαση σε μετρητά επιδεινώθηκε περισσότερο μεταξύ 2019 και 2022.

https://www.internetconsultatie.nl/chartaal/b1

https://www.dnb.nl/media/s45j35do/working_paper_no-781.pdf

https://www.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/space/html/ecb.spacereport202212~783ffdf46e.en.html

Καλλιντέρης Νικόδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com