26 Απρ 2024

Η συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» κάλεσε σε αποφυλάκιση του συλληφθέντος μητροπολίτη Αγίων Ορέων Αρσενίου

 

Η σύλληψη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας του καθηγουμένου της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίων Ορέων μητροπολίτη Αγίων Ορέων Αρσενίου έχει αβάσιμο, εξωνομικό και πολιτικό χαρακτήρα, αναφέρεται στη δήλωση της διεθνούς συμμαχίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων», της οποία το κείμενο παρατίθεται κάτωθι.

Κατόπιν συζητήσεως με τους μετέχοντες στη διεθνή συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» του γεγονότος της συλλήψεως του ιεράρχη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθηγουμένου της Λαύρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίων Ορέων μητροπολίτη Αρσενίου εκ μέρους των μελών της οργανώσεώς μας δηλώνουμε:

1. Οι μετέχοντες στη διεθνή συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η σύλληψη του μητροπολίτη Αρσενίου έχει αβάσιμο, εξωνομικό και πολιτικό χαρακτήρα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει εκ των επισήμων ανακοινώσεων της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και των πληροφοριών των ΜΜΕ ότι αιτία της συλλήψεως στάθηκε η αποκάλυψη από τον μητροπολίτη Αρσένιο πληροφοριών για το σημείο ανάπτυξης των δυνάμεων εδαφικής άμυνας το φθινόπωρο του 2023. Όπως προκύπτει από προσβάσιμες πηγές, η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών από τον μητροπολίτη Αρσένιο, εάν υπήρξε στην πραγματικότητα, δεν οδήγησε στην πρόκληση οιασδήποτε βλάβης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες και ειδικά στον αποκλεισμό στα σημεία ελέγχου της διαλεύσεως των πιστών στις ιερές ακολουθίες. Συνεπώς, αυτό το γεγονός δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για την επιβολή τόσο αυστηρού κατασταλτικού μέτρου όπως η φυλάκιση.

2. Πέραν αυτού η σύλληψη ενός εκκλησιαστικού ιεράρχη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με κύρος και επιρροή, όπως ο μητροπολίτης Αρσένιος, σχεδόν ταυτοχρόνως με τον χαρακτηρισμό του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας πρωθιερέα Νικολάου Ντανιλέβιτς ως υπόπτου, καθώς και τις κρατήσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων της «Ενώσεως Ορθοδόξων Δημοσιογράφων», την απαγόρευση με απόφαση κρατικού οργάνου της πρόσβασης σε πηγές πληροφοριών, που καλύπτουν τα προβλήματα σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αξιολογείται από τη συμμαχία μας ως συστημικά συνδεδεμένα φαινόμενα με σκοπό την καταστολή της νόμιμης δραστηριότητας και της θρησκευτικής δράσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ άλλων και ενόψει της απόπειρας να υιοθετηθεί σε δεύτερη ανάγνωση ο λεγόμενος νόμος «περί απαγορεύσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

3. Οι μετέχοντες στη διεθνή συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων», οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, δικηγόροι επί του διεθνούς δικαίου και δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετέχουν στην οργάνωση, θα λάβουν κάθε μέτρο για την ανάληψη πλήρους διεθνούς νομικής προστασίας, την οργάνωση εκστρατειών σε ΜΜΕ και την επικοινωνία επί του θέματος με το διπλωματικό και διεθνές σώμα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, τις επιτροπές και υποεπιτροπές της ΕΕ και των ΗΠΑ, των οποίων οι εντολές προβλέπουν τον έλεγχο για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες περιοχές της υφηλίου.

4. Οι μετέχοντες στη διεθνή συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποφυλακίσει αμέσως τον μητροπολίτη Αρσένιο, αντικαθιστώντας εφόσον είναι απαραίτητο το περιοριστικό μέτρο σε κάποιο ηπιότερο, που δεν προβλέπει στέρηση της ελευθερίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μητροπολίτης Αρσένιος δεν θα παρεμποδίσει τις ανακριτικές ενέργειες και θα παρουσιάζεται στα όργανα δημοσίας τάξεως όταν καλείται. Από την πλευρά τους οι αλλοδαποί μετέχοντες της Συμμαχίας είναι πρόθυμοι να παράσχουν στο κράτος της Ουκρανίας προσωπική εγγύηση για τον μητροπολίτη Αρσένιο, ούτως ώστε να απελευθερωθεί αμέσως από τα δεσμά του.  

5. Η διεθνής συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντώντας στις συστηματικές διώξεις των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακοινώνει τη δημιουργία ενός ανοικτού διεθνούς ευρέος κινήματος για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιστών και αρχίζει τη διεξαγωγή μιας απεριόριστης χρονικά διεθνούς νομικής, διπλωματικής και επικοινωνιακής εκστρατείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιστών, ιδίως των συλληφθέντων ιεραρχών και κληρικών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προτρέπουμε όλους τους μη αδιάφορους να συμπαραταχθούν στο κίνημα αυτό, εκφράζοντας την επιθυμία υποστήριξης μέσω της αποστολής σύντομου μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ngopublic@proton.me.

Εκ μέρους της διεθνούς οργανώσεως για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων»,

ο επικεφαλής της οργανώσεως για τα ανθρώπινα δικαιώματα με συμβουλευτικό χαρακτήρα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ «Public Advocacy» Ολέγκ Ντενίσοφ

***

Η διεθνής ένωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 από ιεράρχες και κληρικούς των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Public Advocacy», «VSI Zmogaus teisiu apsauga»,  «European institute for religion and law», που έχουν συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com