13 Φεβ 2024

Ο σεβασμός εις την Εκκλησίαν προϋποθέτει σεβασμόν εις την διδασκαλίαν της

Ο σεβασμός εις την Εκκλησίαν προϋποθέτει σεβασμόν εις την διδασκαλίαν της

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε άρθρο ημερομηνίας 24/1/2024, το οποίο δημοσιεύτηκε  στο alphanews.live με τίτλο ‘’Μητσοτάκης : Σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, δεν θα χαλάσουμε τη συνεργασία μας’’, αναφέρθηκε στη ‘’θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με νομοσχέδιο’’, όπως σημειώνεται στο εν λόγω άρθρο. 

 Ο σεβασμός στην Εκκλησία επακόλουθα εξυπακούει σεβασμό στη διδασκαλία της.   Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει, στην Προς Τιμόθεον Επιστολή «αρσενοκοίταις…και ει τι έτερον τη υγιαινούση διδασκαλία αντίκειται» (Α΄Τιμ. 1,10). 

Η υγιαίνουσα διδασκαλία για την Εκκλησία όσον αφορά το ζήτημα τούτο είναι γνωστή.   Διαφωνεί με αυτό ο Πρωθυπουργός;  Ποια είναι η έννοια του σεβασμού στην άποψη της Εκκλησίας για τον κ. Μητσοτάκη; 

Η Εκκλησία ουδέποτε θα συνηγορήσει σε νόμους που αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της.  Συχνά ακούμε να προβάλλεται ως υψίστη αυθεντία η καλούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ‘’ένωση’’ που όπως διαφαίνεται, δεν θα έχει τη διάρκεια την οποία επαγγέλονται αρκετοί. 

 Αν και δεν τους προβληματίζει αυτό που έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, ότι δηλαδή κάποτε θα διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το επαναλάβουμε.  Δύο χώρες κυριαρχούν σ’ αυτή, όπως έλεγε και ο αγιασμένος ασκητής της Παναγούδας και είναι γνωστό αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ασχέτως αν δεν συμφέρει να το αναφέρουν κάποιοι. 

 Η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο καθίδρυμα, για να υπακούει σε κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της. 

 Η εκκοσμίκευση που μας ήλθε από τη Δύση, δυστυχώς κάνει επιτακτική την αποδοχή και  ευρωπαϊκών θεσμικών πλαισίων, τα οποία  αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοση της Εκκλησίας μας. 

 Η ‘’επιβεβαιωτική’’ απάντηση πολλών, ‘’ότι αυτό εφαρμόζεται στην Ευρώπη’’, για την Εκκλησία δεν ισχύει.  Η Εκκλησία  ουδέποτε θα συνηγορήσει σε νόμους που αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της. 

 Ο Άγιος Παΐσιος μας δίδαξε, «όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε»*.  Αυτό αποτελεί κανόνα εκλογικής συμπεριφοράς για ένα συνειδητό χριστιανό. 

 Αυτό οπωσδήποτε δεν συνεπάγεται ίδρυση κάποιου καλούμενου ‘’χριστιανικού κόμματος’’, αλλά σίγουρα υποδεικνύει πολιτικούς οι οποίοι θα αγαπούν την Εκκλησία και θα σέβονται παρεπόμενα όλη τη διδασκαλία της.

 Είναι λυπηρό ένας Χριστιανός να γνωρίζει την  αντιεκκλησιαστική στάση κάποιων πολιτικών και να επιμένει στη συνένοχη  ψήφισή τους. 

 Οι πρόσφατες ενδείξεις σε εκλογικές στατιστικές δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, δείχνουν μεγάλη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τα δύο επόμενα σε αριθμό ψηφοφόρων κόμματα.   Ως εκ τούτου επικρατεί μια μορφή απογοήτευσης, γιατί θωρούν τη μεγάλη αυτή διαφορά ως επιβράβευση της πολιτικής και στο εν λόγω θέμα. 

Κάποτε ένας παλιός πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας είπε για αντίπαλο κόμμα το, ‘’μπαλόνι είναι θα σπάσει’’, όσον αφορά τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ψήφων από αυτό.  Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να καταλάβει κανείς ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα δούμε αυτό να συμβαίνει στους σημερινούς ηγήτορες του κυβερνώντος κόμματος. 

Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται απαραίτητα εναλλαγή κόμματος εξουσίας, αλλ’ ότι στο ίδιο το κόμμα αυτό υπάρχουν και οι πολιτικοί οι οποίοι τον σεβασμό στην Εκκλησία, τον μεθερμηνεύουν ως σεβασμό στη διδασκαλία της. 

Κάποτε όταν βρέθηκα στο κελί της Παναγούδας, ο Άγιος Παΐσιος απευθυνόμενος σε δύο ιερείς από τον Πειραιά, οι οποίοι ήγειραν ένα πολιτικό θέμα, ανέφερε ότι καλοί άνθρωποι υπάρχουν σε κάθε κόμμα.  Αυτό δεν ισοπεδώνει όλα τα κόμματα, αλλά συγκριτικά υπάρχει και αυτή η μορφή ‘’μη χείρονος’’ και στα πλαίσια του κάθε κόμματος. 

Ευχή λοιπόν να υπάρξει Έλληνας πρωθυπουργός του οποίου η δήλωση σεβασμού στην άποψη της Εκκλησίας, να συνεπάγεται επακόλουθα και τον σεβασμό του συνόλου της διδασκαλίας της.  

*(Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994  Β΄ Έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com