18 Νοε 2023

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Ολέθρια η κατάργηση της Εθνικής Φρουράς! – Ποιες φωνές της δήθεν λογικής κατήγγειλε

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Ολέθρια η κατάργηση της Εθνικής Φρουράς! – Ποιες φωνές της δήθεν λογικής κατήγγειλε

«Στόχος της Αγκύρας, η τουρκοποίηση όλης της νήσου με χιλιάδες παράνομους μετανάστες» – Μεθοδεύουν ζήτημα ανατροπής της πληθυσμιακής υπεροχής του ελληνισμού στο νότιο τμήμα

Τον κώδωνα του εθνικού κινδύνου έκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σημαίνοντας ταυτοχρόνως εγερτήριο σάλπισμα για τον ελληνισμό. Εις ώτα μη ακουόντων μάλλον…

του Ευθ. Π. Πέτρου, εφημερίδα «Εστία»

Προχθές ήταν η θλιβερή επέτειος της ανακηρύξεως του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς. Αλλά στην Αθήνα η ημέρα πέρασε απαρατήρητη. Η πολιτική μας ηγεσία είχε να ασχοληθεί με τα τριήμερα του Πολυτεχνείου. Που χρόνος και που μυαλό να θυμηθεί κανείς την Κύπρο… Άλλως τε κάποιοι θεωρούν την Μεγαλόνησο «ξένη χώρα». Και δεν ντρέπονται που το λένε.

Η Κύπρος είναι η εσχατιά του ελευθέρου ελληνισμού προς ανατολάς. Είναι ένα προπύργιο επί των επάλξεων του οποίου έχουμε ιεράν υποχρέωσιν να αμυνόμεθα. Αλλιώς το έθνος μας θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Και η Κύπρος εξ άλλου προσβλέπει στην Ελλάδα ως το εθνικό κέντρο της.

Αλλά ενώ εμείς υπνώττουμε και σχεδόν το Κυπριακό το έχουμε ξεχάσει, οι Τούρκοι εφαρμόζουν μεθοδικώς τα σχέδιά τους.

Επί αυτών έρχεται να μας αφυπνίσει το σάλπισμα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε: «Αφού πέτυχε με την παγίδευσή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την πάροδο του χρόνου να ξεχαστεί από την διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Αλλά ως υπεύθυνος Ιεράρχης ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξειδίκευσε την φύση της απειλής: «Εκείνο που επείγει σήμερα είναι να γιγαντώσουμε την αντίστασή μας» καθώς «οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να μας αλώσουν και με ένα άλλο τρόπο, ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές. Έχουν προωθήσει χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία» και προσέθεσε πως «ακόμη και αν δεν μας επιτεθούν, με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται και συνεχίζουν να φθάνουν στην Κύπρο, σε λίγα χρόνια θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό.»

Και βεβαίως έθεσε και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καλώντας την να πράξει το αυτονόητο: «Χρειάζεται η κυβέρνηση, εκτιμώντας τον μεγάλο κίνδυνο, να πάρει μέτρα εκδίωξης αυτών των λαθρομεταναστών όσο και αν στοιχίζει για την φήμη μας στον έξω κόσμο, γιατί οι λαθρομετανάστες δεν κινδυνεύουν στις χώρες από όπου μας στάληκαν».

Είναι ένα μήνυμα αυτό που πρέπει να ακουσθεί εξ ίσου και από την κυβέρνηση των Αθηνών. Μπορεί στα νησιά του Αιγαίου, οι ισλαμιστές λαθρομετανάστες να μην γίνουν ποτέ (έστω στο ορατό μέλλον) πλειονότης, όμως η παρουσία τους συνιστά και παραδοξότητα και σημαντική απειλή ασφαλείας.

Στην Κύπρο όμως ο κίνδυνος είναι ορατός. Και αφού η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αδρανεί, είναι καθήκον της Εκκλησίας να κρούσει τον κώδωνα της αφυπνίσεως. Αποτελεί πρωταρχική αποστολή των Ιεραρχών να καλλιεργούν το εθνικό φρόνημα και να ευρίσκονται στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων. Επί 2.000 χρόνια άλλωστε ο Ελληνισμός βάδιζε εν συναλληλία με την Ορθοδοξία και η Εκκλησία διαδραματίζοντας τον εθναρχικό ρόλο της υπήρξε η κιβωτός διαφυλάξεως των παρακαταθηκών της Ελλάδος, όπως υπήρξε και το λίκνον της ανατάσεως των εθνικών ιδεωδών που οδήγησαν σε εξεγέρσεις, επαναστάσεις και εν τέλει στην απελευθέρωση των Ελλήνων.

Όμως ελληνικά εδάφη στην Κύπρο παραμένουν υπό κατοχήν 49 χρόνια τώρα. Και κατά την διάρκεια όλων αυτών ετών, τροχοπέδη για την απελευθέρωση αποτελούσαν κάποιοι κύκλοι τους οποίους καυτηριάζει ο Αρχιεπίσκοπος: «Σε κρίσιμες από κάθε άποψη μέρες κατά τις οποίες μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας, την ίδια ώρα η Τουρκία παραμένει, όχι αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση του τόπου μας, στο εσωτερικό υπάρχουν δήθεν λογικές φωνές που ζητούν μέχρι και την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να ισχύει ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ότι ο πλους εν νυκτί, πυρσός ουδαμού».

Υπάρχει όμως και μήνυμα ελπίδος, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ως πνευματικός ηγέτης, απευθύνει στους απανταχού Έλληνες:

«Εμείς πιστεύουμε, ότι υπάρχει ακόμη φως αντίστασης και ελπίδας, και αυτή η πεποίθηση υποστηρίζεται στο γεγονός ότι η μνήμη της κατεχόμενής μας πατρίδας δεν εξέλιπεν. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έχει την διάθεση για αγώνα, και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση».

Και όπως διαβεβαιώνει η Εκκλησία, θα εξακολουθήσει να ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος ότι η θλιβερή επέτειος «πέρα από την καταδίκη του ψευδοκράτους θα πρέπει να ανανεώνει και την πίστη του λαού μας στην τελική κατίσχυση των δικαίων μας με την απελευθέρωση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της νήσου μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Προς επίτευξη αυτού του κοινού αυτού στόχου η Εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δεν αμφιβάλλω ότι αργά ή γρήγορα η μέρα της δικαίωσης θα έρθει, αρκεί εμείς όλοι με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας».

Θα επαναλάβουμε την τελευταία φράση του: «Αρκεί εμείς όλοι με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας». Γιατί σε αυτήν συνοψίζεται ολόκληρο το μήνυμα του σαλπίσματος του Αρχιεπισκόπου. Είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε οι Έλληνες απανταχού της Γης.

Αυτή είναι άλλωστε και η ευχή του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος κατέληξε: «Με την βοήθεια του Θεού αλλά και με την καθολική συστράτευση, ομόνοια και ενότητα, όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και γενικά του λαού μας, σύντομα να αξιωθούμε να γιορτάσουμε την επικράτηση του δικαίου μας».

newsbreak.gr18.11.2023

………………………………………………………………………………..

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Μνήμες Κατεχόμενης Γης» την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

churchofcyprus.org.cy

15.11.23

Σε κρίσιμες από κάθε άποψη μέρες, κατά τις οποίες μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας και την ίδια ώρα η  Τουρκία  παραμένει όχι απλά αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον  στόχο της για τουρκοποίηση της νήσου μας, στο εσωτερικό υπάρχουν δήθεν «λογικές» φωνές που ζητούν μέχρι και την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να ισχύει ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ότι «ὁ πλοῦς ἐν νυκτί, πυρσὸς οὐδαμοῦ», εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα φως αντίστασης κι ελπίδας. Κι αυτή η πεποίθησή μου στηρίζεται στο γεγονός, ότι η μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας μας δεν εξέλιπε. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, έχει τη διάθεση για αγώνα και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, στρέφεται και η αποψινή  εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Χαιρετίζοντας  την συγκέντρωση αυτή θεωρώ χρέος μου  να καταθέσω τις διαχρονικές θέσεις της Εκκλησίας, που, είμαι σίγουρος,  πως είναι και οι θέσεις των πολλών.

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έτη από τη θλιβερή ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της νήσου μας. Η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, έβαλε ταφόπλακα τόσο στις προσδοκίες των προσφύγων μας για σύντομη επίλυση του προβλήματος και επιστροφής στις εστίες τους, όσο και στο όνειρο πολλών τουρκοκυπρίων να ζήσουν ειρηνικά σε μίαν ενωμένη Κύπρο.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που  μία πορεία δεκάδων χρόνων, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, θεωρώ ότι αγωνιούμε και ανησυχούμε υπέρμετρα, φοβούμενοι μήπως η μη ύπαρξη διαδικασίας οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα. Υπενθυμίζουμε ότι και  η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγινε εν μέσω συνομιλιών.  Η Τουρκία αφού πέτυχε, με την παγίδευσή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες, και με την πάροδο του χρόνου, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.  

Οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να μας αλώσουν και με έναν άλλο τρόπο. Ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές. Έχουν προωθήσει χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα κι αν δεν μας επιτεθούν, με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται και που συνεχίζουν να φτάνουν στην Κύπρο, σε λίγα χρόνια θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει και η Κυβέρνηση εκτιμώντας τον μεγάλο αυτό κίνδυνο  να πάρει μέτρα εκδίωξης αυτών των λαθρομεταναστών που δεν κινδυνεύουν στις χώρες απ΄ όπου μας στάληκαν. Κι εμείς να επαγρυπνούμε.

Θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα  που απολαμβάνει σήμερα όλος ο ελεύθερος κόσμος. Όλοι οι Ευρωπαίοι δικαιούνται ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση κι ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς δεν δικαιούμαστε αυτά στην ίδια τη χώρα μας, στα σπίτια και τις περιουσίες μας; Τα πιο πάνω συνιστούν θέσεις αρχών. Θα πρέπει αμετακίνητα να σταθούμε σ’ αυτές. Κανένας δεν μπορεί να μας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα. Η Τουρκία θα πρέπει να εξαναγκαστεί από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει το δίκαιό μας.

Τονίζουμε, με τη σημερινή  ευκαιρία, ότι η σημερινή μέρα, πέρα από την καταδίκη του ψευδοκράτους, θα πρέπει να ανανεώνει και την πίστη του λαού μας στην τελική κατίσχυση των δικαίων μας, με την απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.

Προς επίτευξη του κοινού  αυτού στόχου, η Εκκλησία  θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα του λαού μας. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι, αργά ή γρήγορα, η  μέρα της δικαίωσης θα έλθει. Αρκεί όλοι εμείς με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας.

Ευχόμαστε όπως με τη βοήθεια του Θεού, αλλά και με την καθολική συστράτευση, ομόνοια και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και όλου γενικά του λαού μας, σύντομα αξιωθούμε να γιορτάσουμε την επικράτηση του δικαίου μας.

 Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

      15 Νοεμβρίου 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com