14 Σεπ 2023

Διαμαρτυρία του πιστού λαού της μητροπόλεως του Περιστερίου περί της επιχειρούμενης αφαιρέσεως του Εσταυρωμένου από το Άγιο Βήμα των Ιερών ναών

 

Διαμαρτυρία του πιστού λαού της μητροπόλεως του Περιστερίου περί της επιχειρούμενης αφαιρέσεως του Εσταυρωμένου από το Άγιο Βήμα των Ιερών ναών

            Σεβασμιώτατε άγιε Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Περιστερίου, ευλογείτε.

            Μέσα σε λίγες γραμμές ο πιστός λαός της Μητροπόλεώς μας θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και αποδοκιμασία μας για την εφαρμογή της απόφασης σας για απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από το Ιερό Βήμα των περισσοτέρων ναών της περιφερείας σας.

            Ήδη συντελείται Μέγας σκανδαλισμός και απογοήτευση, σε μεγάλη μερίδα του πιστού λαού, μερικοί δε φθάνουν και σε σημεία οργής και αγανάκτησης όταν ενημερώνονται από τους αδελφούς ή όταν αντικρίζουν με τα μάτια τους το συντελούμενο γεγονός.

            Έχουμε πληροφορηθεί ότι στην αρχή, κάποιοι ιερείς σας και συνάμα ιερείς μας, δεν "συμμορφώθηκαν" με την απόφασή σας αυτή διότι δε συμβαδίζει με την ζωντανή παράδοση της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και της Ορθοδόξου Καθολικής γενικότερα. Παρά ταύτα ζητήθηκε από εσάς να εφαρμοστεί η απόφαση, μεμονωμένα στη Μητρόπολη μας και χωρίς έγκριση πανορθοδόξου Συνόδου όπως θα άρμοζε για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα αλλαγής πατροπαράδοτου κεκτημένου. Έτσι, άλλοι από φόβο, άλλοι από κακώς εννοουμένη υπακοή κάμφθηκαν και αργά ή γρήγορα έκαναν το θέλημά σας ώστε σήμερα στους περισσοτέρους Ναούς ο Εσταυρωμένος να βρίσκεται σε διάφορες άλλες θέσεις, ακόμα και σε αποθήκες, εκτός πάντως από τη θέση που η παράδοση της Εκκλησίας τον θέλει να βρίσκεται για πολλούς αιώνες.

            Όμως Σεβασμιώτατε όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην Εκκλησία η υπακοή δεν είναι απροϋπόθετη και οι αποφάσεις των επισκόπων ακόμα και των Συνόδων εγκρίνονται ή ακυρώνονται στην πράξη από το πλήρωμα της Εκκλησίας που είναι "ο Στύλος και το Εδραίωμα της Αληθείας" κατά τον Απόστολο Παύλο, δηλαδή από τον πιστό Κλήρο και Λαό του Θεού.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε όποια άλλη Μητρόπολη απευθυνθήκαμε και συζητήσαμε το πολύ αυτό σοβαρό θέμα, είτε με ιερείς είτε με μοναχούς, είτε με γέροντες, γερόντισσες, σε μοναστήρια, στο Άγιον Όρος, με τους πνευματικούς μας πατέρες και όπου αλλού, ΌΛΟΙ, εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων, με μία φωνή και με ένα πνεύμα έδειξαν ότι ταυτίζονται με το λαό του Περιστερίου κατανοώντας την ανησυχία αλλά και την αγανάκτησή του εν πολλοίς και ταυτόχρονα απόρησαν με "την απόφαση του Δεσπότη" την οποία χαρακτήρισαν τουλάχιστον αψυχολόγητη...

            Άρα λοιπόν όπως φαίνεται δεν είμαστε όλοι εμείς οι αντιδρώντες, μία μικρή μερίδα φανατικών, ακραίων και "ζηλωτών" όπως κάποιοι κακοπροαίρετα από τη Μητρόπολή μας δυστυχώς βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν... Είμαστε πιστός λαός του Θεού, συνειδητοί χριστιανοί αμαρτωλοί μετανοούντες, προσευχόμενοι και αγωνιζόμενοι με τη Χάρη του Κυρίου ΕΝΤΟΣ της Εκκλησίας για την Σωτηρία μας...

            Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτός ο πιστός και ευσεβής λαος που αντιδράει στην απόφασή σας θα πρέπει σαφώς να υπαναχωρήσετε και να επαναφέρετε τον Εσταυρωμένο στη θέση που τον βρήκατε όταν ενθρονιστήκατε και στη θέση που τον βρήκαμε κι εμείς όταν γεννηθήκαμε και όταν βαπτισθήκαμε στην Αγία κολυμπήθρα της Εκκλησίας μας. Άλλωστε δεσμευθήκατε κι εσείς ο ίδιος δημοσίως στην ομιλία σας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ότι θα μας επιτρέψετε να κάνουμε στο τέλος αυτό που θέλουμε.

            Απαιτούμε να σεβαστείτε την επιθυμία του πιστού λαού του Περιστερίου και να μην παρατείνετε την αναστάτωση και το διχασμό που έχει προέλθει και που τείνει να πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Επειδή σας γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πατρική σας αγάπη θα σάς οδηγήσει στην σωστή και θεάρεστη απόφαση να ακούσετε το Λαό και να επανέλθει με εντολή σας και το γρηγορότερο ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ σε όλες τις ενορίες του Περιστερίου στη φυσική του θέση για να θυμίζει η θέα Του, τόσο στο Λαό όσο και στο Λειτουργό Ιερέα, τον αποστολικό λόγο:

"Οὕτως ἠγάπησεν ὁ θεὸς τὸν κόσμον ὥστε τὸν υἱὸν αυτού τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλὰ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον"....

Αμήν....

Με τον προσήκοντα σεβασμό και αγάπη εν Χριστώ,
τα πνευματικά τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου

………………………………………………….

Δείτε σχετικά και:

-Ὁ Περιστερίου σιωπᾶ διὰ τὸν Ἐσταυρωμένον

-Με «δημοκρατικό» τρόπο θα βγάλει ο Περιστερίου τον Εσταυρωμένο από το Ιερό.

-Ἡ ἄκρα ταπείνωσις τοῦ Ἐσταυρωμένου εἰς Ἱεράν Μητρόπολιν Περιστερίου – Γ΄ Μέρος( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ – Α΄ Μέρος και ΕΔΩ ΤΟ - Β΄ Μέρος)

-Η αλλοίωση του ορθοδόξου φρονήματος και ο πνευματικός μολυσμός των πιστών (με αφορμή το συνέδριο της Ι.Μ. Περιστερίου για τη θέση του Εσταυρωμένου)

-Διατί ὁ Περιστερίου ἀφαιρεῖ τόν Τίμιον Σταυρόν;

-Η σύγχρονη ποιμαντική μέθοδος του Περιστερίου Γρηγορίου!

-Ὁ Περιστερίου συνεχιστὴς τῆς κακοδοξίας τοῦ Περγάμου

-«Ἕνα συμπόσιο ὁρόσημο γιὰ τὸν οἰκουμενισμὸ στὴν Ἑλλάδα»

-ΟΙ ΠΑΠΙΚΕΣ ΠΛΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΟΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ; (Σχόλιο σε πρόσφατο διαχριστιανικό συμπόσιο)

-Ὁ Περιστερίου καί τό Οὐκρανικόν οἰκουμενιστικόν ἐργαστήριον

-Τι θέση λαμβάνουν οι ιερείς της Ι. Μ. Περιστερίου για το ημερολόγιο ''τσέπης'' έτους 2018, της Ι. Μ. Περιστερίου;

5 σχόλια:

Dimitris Roumeliotis είπε...

Θα ονειρεύεται παπικό αλταριο σε (πρώην?) Ορθόδοξο .

Έδωσαν το κλίτος των κοιμητηριακων ναών στους παπικούς για τις ειδωλολατρικές νεκρικές παραστάσεις των, τώρα ετοιμαζουν και το άγιο βήμα?

Λυκούργος Νάνης είπε...

Η τοπική Εκκλησία του Περιστερίου, όπως και κάθε τοπική Εκκλησία, δεν αποτελεί φέουδο, τιμάριο ή τσιφλίκι του εκάστοτε επισκόπου , ούτε κληρονομιά από τον πατέρα του, προκειμένου να διαχειρίζεται την επισκοπική εξουσία κατά το δοκούν και επί τη βάσει των τυχόν ιδεοληψιών του. Ούτε πεδίο διεξαγωγής πειραματισμών και αθέσμων καινοτομιών από την πλευρά του.
ΕΥΓΕ στους αντιδρώντες που ενσαρκώνουν τη γρηγορούσα και αγρυπνούσα εκκλησιαστική συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιος Βλάχος / 14.9.2023
Εντελώς απαράδεκτη και αυθαίρετη η κίνηση του μητροπολίτη, να αφαιρέσει τον εσταυρωμένο από τον ιερό του ναό, και το χειρότερο να το επιβάλλει και στους άλλους ιερούς ναούς της μητρόπολής του.
Τέτοιες αντιορθόδοξες ενέργειες, ως ορθόδοξοι πιστοί δεν πρέπει να τις ανεχόμαστε. Η καλύτερη αντίδραση θα ήταν οι πιστοί της μητρόπολής του να μην πατήσουν στις εκκλησίες και να τον εκβιάσουν, μέχρις ότου ξαναβάλει τους Εσταυρωμένους στη θέση τους.

Εσταυρωμένος είπε...

Συγχαρητήρια στους πιστούς της μητρόπολης Περιστερίου.

Διδάσκουν στην πράξη αγνό ορθόδοξο εκκλησιαστικό ήθος, πράγμα που δυστυχώς δεν επέδειξαν αρκετοί ιερείς της μητροπόλεως, αφού λεκτικά τους προπηλάκισαν και έχουν συνταχθεί -στην πλειονότητά τους- με τον μητροπολίτη και την αντιπατερική του θεωρία, αδιαφορώντας για τη γνώμη του πληρώματος της Εκκλησίας.

Ο Εσταυρωμένος στους ναούς του Περιστερίου είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από την θέση του στο ιερό βήμα, πίσω από την αγία τράπεζα. Αλλού είναι σε αποθήκες, αλλού στο γυναικωνίτη, αλλού στο σολέα, αλλού κάπου κοντά στις πλαϊνές θύρες… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΟΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ.

Προσευχηθείτε αδελφοί και για το Περιστέρι. Αυτή τη στιγμή κρατούν Θερμοπύλες αντιδρώντας για να μην εξαπλωθεί το κακό…

Ανώνυμος είπε...

Ενας ειναι οτροπος, οπως γραφει κ καποιος αδελφος. Αποχη μαζικη απο τους ναους για αρχη. Μπορουν να εκκλησιαζονται οι πιστοι σε διπλανες ενοριες. Δυστυχως φτασαμε εκει. Να εκβιαζουμε για το νομιμο, για το ορθον του πραγματος. Οσο για τον Περιστεριου; Μωραινει Κυριος, ον βουλεται απωλεσαι. Ειναι να απορει κανεις, ολοι αυτοι οι μωροφιλοδοξοι
νεοι επισκοποι δεν εχουν σοβαρα θεματα ν ασχοληθουν στις μητροπολεις τους; Αυτος ο δυστυχης αντι να ψαχνει που θα βαλει τον Εσταυρωμενο μηπως να προσευχοταν; να πηγαινε σε τιποτε φτωχοσπιτα να δωσει παρηγορια κ υλικη στηριξη; Ετσι θα ξεθολωνε το θολωμενο μυαλο του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com