30 Σεπ 2023

Στο Βατικανό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Μήνυμα ενότητας προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στέλνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων από το Βατικανό

Με αφορμή τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος έστειλε μήνυμα ενότητας προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, όπου βρίσκεται προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή προαγωγής του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Pierrebattista Pizzaballa στο Ιερό Κονκλάβιο των Καρδιναλίων.

Tου Νίκου Οικονόμου / orthodoxianewsagency.gr

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εξέφρασε τη δέσμευση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την ανάληψη ενός διαμεσολαβητικού ρόλου με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης, καθώς και την αντιμετώπιση της απειλής ενός ενδεχόμενου σχίσματος εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος τόνισε τη σημασία της Χριστιανικής ενότητας εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρθηκε στον βαθύ αντίκτυπο της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, όχι μόνο στους Ορθόδοξους Χριστιανούς αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια Χριστιανική κοινότητα.

«Σας είμαστε ευγνώμονες για τη διαρκή υποστήριξή σας για τη Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Είθε ο Θεός να συνεχίσει να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί όλους τους λαούς των αγαπημένων μας Αγίων Τόπων», είπε ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Ως Μητέρα όλων των Εκκλησιών, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενότητα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο και στα Ιεροσόλυμα. Στη ζωή και στη μαρτυρία μας στους Αγίους Τόπους, αναζητούμε συνεχώς τη συμφιλίωση και την ειρήνη. Έχουμε καταλάβει εδώ και αιώνες ότι ο αληθινός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για πραγματική συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη, και αυτή είναι η συνεχής δέσμευσή μας».

Επίσης ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να επαινέσει τον Λατίνο Πατριάρχη Pizzaballa για την αφοσίωση του στη διατήρηση της Χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα την άνοδο των Ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων.

«Ενώ η πλειοψηφία των Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους αναγνωρίζει την πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική πραγματικότητα της περιοχής μας, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την άνοδο Ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων που εργάζονται συστηματικά για να αναδιαμορφώσουν την κοινή μας ζωή. Τα εγκλήματα μίσους, η κρυφή και παράνομη απόκτηση ιστορικών Χριστιανικών περιουσιών σε στρατηγικές τοποθεσίες, οι βανδαλισμοί και η βεβήλωση κτιρίων, εκκλησιών και προσκυνημάτων, και η αυξανόμενη καταπίεση σε διάφορα επίπεδα είναι απόδειξη του μεγαλύτερου κινδύνου που αντιμετωπίζουμε για τη ζωή μας», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ταξίδι προς το διάλογο είναι η πνευματική μας αποστολή και αυτή είναι η ευχή μας για τους λαούς των Αγίων Τόπων. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com