25 Αυγ 2023

Πατριάρχης Αντιοχείας σε Κιέβου Ονούφριο: «Η σοφία Σας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Εκκλησία»

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο με αφορμή την επέτειο της ενθρονίσεως του, απέστειλε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Ο κ. Ιωάννης στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων τονίζει: «Εξ αφορμής της 9ης επετείου από την εκλογή Σας ως Μητροπολίτης Κιέβου και Προκαθήμενος της αδελφής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφράζω στην Υμετέρα Μακαριότητα τις ένθερμες συγχαρητήριες ευχές και προσρήσεις. Τόσο εκ μέρους μου προσωπικά, όσο και εκ μέρους των αδελφών μου ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αντιοχείας και όλων των τέκνων της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας επεσήμανε ότι ο Θεός αφού εξέλεξε τον Μακαριώτατο Ονούφριο για τη διακονία αυτή, τον προίκισε, κατά τον Απόστολο, με την "ἄνωθεν σοφία", η οποία είναι "πρῶτον…ἁγνή ἐστιν, ἔπειτα εἰρηνική, ἐπιεικής, εὐπειθής, μεστὴ ἐλέους καὶ καρπῶν ἀγαθῶν, ἀδιάκριτος καὶ ἀνυπόκριτος" (Ιακ. 3.17). Αυτή η σοφία που Σας διακρίνει, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ευλογημένη Εκκλησία σας σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε ιδιαίτερα την εμπερίστατη κατάσταση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξαιτίας και των διώξεων, που είχαν εξαπολυθεί κατ’ αυτής.

Ενώ συμπλήρωσε ότι ο εορτασμός «πραγματοποιείται τη στιγμή εκείνη, που ο λαός σας υποφέρει λόγω των συμφορών του πολέμου, ενώ η Εκκλησία σας υφίσταται ἀσθενείας, ὕβρεις, ἀνάγκας, διωγμοὺς, στενοχωρίας, ὑπὲρ Χριστοῦ (Β’ Κορ. 12.10).

«Αναπέμπουμε τις δεήσεις μας προς τον Ίδιο τον Κύριο της ειρήνης και "Αὐτὸς δὲ ὁ Κύριος τῆς εἰρήνης δῴη ὑμῖν τὴν εἰρήνην διὰ παντὸς ἐν παντὶ τρόπῳ" (Β’ Θεσ. 3.16) και ο Θεός να Σας ενδυναμώνει, ώστε τίποτε να μη Σας χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ: οὔτε θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα (πρβλ. Ρωμ. 8.35). …Είθε "ὁ Θεὸς πάσης παρακλήσεως, ὁ παρακαλῶν ἡμᾶς ἐν πάσῃ τῇ θλίψει ἡμῶν" (Β’ Κορ. 1.3-4) να ενισχύει την Υμετέρα Μακαριόταν, να Σας ενθαρρύνει, προκειμένου να μείνετε ακλόνητος ως προς την ορθή πίστη και το έργο Σας» - προσθέτει κλείνοντας ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Ευχές και συγχαρητήριες προσρήσεις απέστειλαν και οι Προκαθήμενοι άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β’, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική απέστειλε αντιπροσωπεία της στους εορτασμούς.

Ακόμη στον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ευχήθηκε ο Πρωθιεράρχης της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Νικόλαος.

Ευχαριστίες του Μητροπολίτη Ονουφρίου

Στην αντιφώνησή του κατά τη Θεία Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου ο Μητροπολίτης Ονούφριος ευχαρίστησε τους Προκαθημένους για τις ευχές τους και επεσήμανε ότι η ημέρα ενθρονίσεώς του είναι για τον ίδιο «και χαροποιός και λυπηρή.

«Λυπηρή επειδή δεν έπραξα όσα ήθελα να πράξω. Χαροποιός επειδή ο Θεός με υπομένει εδώ και εννιά χρόνια με όλες τις ασθένειες και αδυναμίες και ατέλειές μου. Με τη συνδρομή των αδελφών μας επισκόπων, των ιερέων και τη δική σας συνδρομή, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αντιμετωπίζουμε εκείνες τις δυσκολίες, που προκύπτουν στο βιοτικό δρόμο. Η Εκκλησία δεν είναι επίσκοποι. Η Εκκλησία είναι και οι επίσκοποι, και οι ιερείς, και οι λαϊκοί. Όλοι μαζί συγκροτούμε το Σώμα της Εκκλησίας με επικεφαλής τον Χριστό. Η Εκκλησία δεν επεκτείνεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τμήμα εκείνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα τέκνα της οποίας υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους, τα οποία είναι ενωμένα σε μια πνευματική οικογένεια, που αποκαλείται Εκκλησία. Η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον είναι εκείνη που μας ενώνει… Όλοι οι πειρασμοί, που εμφανίσθηκαν στο διάβα όλης της ιστορίας της Εκκλησίας μας είχαν σκοπό να καταστρέψουν ή να αποδυναμώνουν την αγάπη μας για τον Θεό και τον πλησίον. Περισσότερο απ’όλο πλήττει τον άνθρωπο και τον ταπεινώνει πνευματικά η συκοφαντία και η αδικία. Όμως και ο πλέον πολύτιμος μισθός από τον Θεό είναι όταν ο άνθρωπος θα αντιμετωπίσει επαξίως τη συκοφαντία. Ο Σωτήρα μας ήταν αναμάρτητος, αλλά και Αυτός κατηγορήθηκε για τα πάντα: προδοσία του Καίσαρα και όλα τα υπόλοιπα. Ο Κύριος τα υπέμεινε όλα και μάλιστα με ευχαριστία ώς Άνθρωπος και νίκησε το κακό, νίκησε και κατέστρεψε τον Άδη. Ας αγαπήσουμε τους πλησίον ο, τι και να είναι: ακόμη κι εάν μας φτύνουν, υβρίζουν…Ας αγαπήσουμε όλους» - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ονούφριος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ονούφριος ευχήθηκε λέγοντας: «Ο Κύριος να διαφυλάττει την ουκρανική μας γη, τον λαό μας, τους υπερασπιστές μας και τις Αρχές μας. Διότι όλοι έχουν δικό τους βάρος και δικό τους σταυρό. Και σκοπός όλων, και των αρχόντων, και των αρχομένων να διαφυλάττουμε την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. Η ουσία της ζωής είναι η αγάπη. Αναζήτησε την αγάπη και η αγάπη είναι ο Θεός. Εάν πετάμε τον Θεό από τη ζωή μας, δεν έχουμε μέσα μας αγάπη. Δηλαδή, δεν έχουμε ζωή μέσα μας, αλλά μόνο την ύπαρξη, την οποία δε θέλω να περιγράψω σήμερα. Εύχομαι ώστε όλοι εμείς, οι οποίοι ζούμε εντός και εκτός Ουκρανίας, να ενωθούμε με τον Θεό και με τους αλλήλους στην αγάπη».

Τέλος, να σημειωθεί ότι έξω από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου τον Μητροπολίτη Ονούφριο υποδέχθηκαν ολιγάριθμοι οπαδοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποί φώναζαν: «Ο Ονούφριος να πάει στη φυλακή!».

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com