11 Ιουλ 2023

Σχισματικοί κατέλαβαν τον Καθεδρικό ναό στην Μπέλαγια Τσέρκοφ

Οπαδοί της ΑΕΟ κατέλαβαν τον Καθεδρικό ναό στην Μπέλαγια Τσέρκοφ

Ένα ακόμη φαινόμενο αρπαγής Ιερού Ναού εκτυλίχτηκε χθες, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 από οπαδούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα οι οπαδοί της ΑΕΟ κατέλαβαν δια της βίας στην πόλη Μπέλαγια Τσέρκοφ (περιφέρεια του Κιέβου) τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της επαρχίας Μπέλαγια Τσέρκοφ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι οπαδοί με επικεφαλής τον κληρικό της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας εισήλθαν στον αύλειο χώρο του ναού και άρχισαν να σπάνε τις πόρτες με βαριοπούλα.

Αστυνομικοί και άνθρωποι των ειδικών υπηρεσιών οι οποίοι κατέφθασαν στο σημείο, περικύκλωσαν τον χώρο του ναού, παρεμποδίζοντας έτσι τους πιστούς να προστατεύσουν τον ναό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διαλύσουν τους πιστούς, ενεργοποιήθηκε και συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.

Οι προσπάθειες καταλήψεως του ναού κατ’ επανάληψιν καταβλήθηκαν και νωρίτερα, παρά τις διαμαρτυρίες της κοινότητας, συνοδευόμενες από ωμή βία.

Συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου οπαδοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας εισήλθαν στον αύλειο χώρο του ναού, ξυλοκοπώντας τον ιερέα και την πρεσβυτέρα του, αλλά οι πιστοί απέτρεψαν την αρπαγή.

Ο Μητροπολίτης Μπέλαγια Τσέρκοφ και Μπογκουσλάφ κ. Αυγουστίνος, ο οποίος παρέστη κατά την κατάληψη του ναού, τόνισε ότι υπό αυτές συνθήκες είναι αδύνατος κανένας διάλογος με τους οπαδούς του Επιφανίου.

«Πώς λέγει κανείς, ότι πρέπει να ενωθούμε… Με ποιον όμως; Ακόμη και σε μια οικογένεια όταν συμβαίνει κάτι, για διάλογο χρειάζεται εξ αρχής συμφιλίωση. Ενώ εδώ, τί έχουμε; Είναι απίστευτα τα πράγματα…».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι η κοινότητα του ναού θα υπερασπισθεί τα δικαιώματά της στο δικαστήριο: «Δεν θα υποχωρήσουμε. Αρέσει δεν αρέσει θα αντισταθούμε. Διότι είναι παράνομα: και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και εκείνα πως αυτά συμβαίνουν».

Αξιοσημείωτος είναι ο κυνισμός των καταληψιών του καθεδρικού ναού, αφού ο επικεφαλής κληρικός της ΑΕΟ ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ότι οι οπαδοί του δήθεν ήλθαν τόσο νωρίς στον ναό «για την εωθινή προσευχή».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διευθύνσεως εξωτερικών σχέσεων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Ευστράτιος Ζόρια, ο οποίος προσφάτως προήχθη σε Μητροπολίτη Μπέλαγια Τσέρκοφ, υποστήριξε πλήρως τις βίαιες ενέργειες των τοπικών Αρχών και καταληψιών του ναού.

Οι προσπάθειες των πιστών να προστατεύσουν το ιερό σέβασμά τους, χαρακτήρισε «φιλορωσική προβοκάτσια» και «επίδειξη», καλώντας τους πιστούς να παραχωρήσουν τα σεβάσματά τους χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Αφορμή για τις αρπαγές των Ιερών ναών στην πόλη στάθηκε η παράνομη απόφαση των δημοτικών Αρχών περί αφαιρέσεως από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας όλων των εν χρήση οικοπέδων, επί των οποίων ανηγέρθησαν οι ναοί της, και διακοπή συμφωνιών με τις κοινότητες των ναών, κάτι που σημαίνει την εκ των πραγμάτων διάλυση όλων των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πόλη. Η πολυπληθής κοινότητα του ναού διαμαρτυρήθηκε κατά της αποφάσεως, βιντεοσκοπώντας σχετικό μήνυμα και ασκώντας αγωγή.

Ωστόσο, οι Αρχές αγνόησαν τις διαμαρτυρίες των πιστών για την αρπαγή του Ναού χωρίς καμία δικαστική απόφαση, ενώ ο δήμαρχος της πόλεως αρνήθηκε να τους συναντήσει.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δείτε και -Βαρθολομαίε τι κάνεις;;;;; Με βαριοπούλες και αλυσοπρίονα οι δικοί του σπάνε τις πόρτες των Ορθόδοξων ναών και τους καταλαμβάνουν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com