24 Μαΐ 2023

Το Δελτίον Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και άλλο θέμα ανέδειξε

Το Δελτίον Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και  άλλο θέμα  ανέδειξε

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

    Τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κισάμου και Σελίνου, η αιρετική κοινότητα των Πεντηκοστιανών, η λεγόμενη «Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής», με φυλλάδια και οργανωμένα κλιμάκια προσπαθεί να παρασύρει Ορθόδοξους Χριστιανούς.  

   Προς τούτο η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, στη σχετική ιστοσελίδα της imks.gr, έχει αναρτήσει ‘’Δελτίο Τύπου’’, στο οποίο καταγράφοντας κάποιες από τις πάμπολλες κακοδοξίες των αιρετικών αυτών, προσπαθεί να προστατέψει τους πιστούς. 

 Το ‘’Δελτίο Τύπου’’ παράλληλα με την προστασία των πιστών από τον κίνδυνο της αίρεσης των Πεντηκοστιανών, ανέδειξε κι άλλο θέμα, αυτό του ατοπήματος των ‘’εκκλησιολογικών’’ προϋποθέσεων της ‘’Δήλωσης του Τορόντο’’, οι οποίες παρεισέφρησαν    ως μη ώφειλαν στις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης.

 Μέσα από τη καταγραφή των κακοδοξιών των Πεντηκοστιανών  στο ‘’Δελτίο Τύπου’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, διαφαίνεται και το άτοπο των λεγόμενων ‘’εκκλησιολογικών’’ προϋποθέσεων της ‘’Δήλωσης του Τορόντο’’

 Η συνέπεια  του ατοπήματος των ‘’εκκλησιολογικών’’ προϋποθέσεων της ‘’Δήλωσης του Τορόντο’’, είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τους Ορθόδοξους πιστούς, όσο και για τους πλανεμένους συνανθρώπους μας. 

 Το 1ον σημείο το οποίο σημειώνεται για τους αιρετικούς αυτούς, στο ‘’Δελτίο Τύπου’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου  είναι το εξής :  ‘’Απορρίπτουν την ύπαρξη και καταπολεμούν λυσσαλέα το έργο και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποκαλώντας την «Βαβυλώνα» και «Πόρνη»’’. Αυτή τη δυσσέβεια την έχουν όλες οι ομάδες Πεντηκοστιανών, είτε ανήκουν στο Π.Σ.Ε., είτε όχι. 

 Ποια στοιχεία αληθούς εκκλησίας μπορεί να εφευρεθούν στις αιρετικές ομάδες των  ‘’Πεντηκοστιανών’’, με βάση τη σχετική  ‘’εκκλησιολογική’’ προϋπόθεση της ‘’Δήλωσης του Τορόντο’’;

 Στα σημεία 2 και 3    στο ‘’Δελτίο Τύπου’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου  αναφέρονται τα  εξής για την αιρετική αυτή κοινότητα  :  (2ον) -‘’Αρνούνται την πίστη στην Αγία Τριάδα.  (3ον) -‘’Υβρίζουν το πρόσωπο του Ιησού Χριστού με τη διδασκαλία ότι δήθεν είχε και άλλα αδέλφια’’.  Ποια στοιχεία αληθούς εκκλησίας μπορεί να εφευρεθούν στις αιρετικές κοινότητες  των  Πεντηκοστιανών και στους όμοιούς τους; 

 Στα σημεία 4, 5, και 6    στο ‘’Δελτίο Τύπου’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου  αναφέρονται τα  εξής  :  ‘’(4ον) - Απορρίπτουν τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.  (5ον)  - Αρνούνται  την Θεοτόκο Μαρία, την Παναγία μας.  (6ον) - Αρνούνται και απορρίπτουν τους Αγίους της Εκκλησίας μας’’. 

 Στην παράγραφο 8 της «Δήλωσης του Τορόντο», αναφέρεται ότι «οι εκκλησίες-μέλη (του Π.Σ.Ε.)  εισέρχονται σε πνευματικές σχέσεις για να οικοδομηθεί το Σώμα του Χριστού και να ανακαινισθεί η ζωή των εκκλησιών*».

 Μέσα από τις  δήθεν πνευματικές σχέσεις με τις καλούμενες  ‘’εκκλησίες - μέλη’’ του Π.Σ.Ε. και  ως εκ τούτου και μετά των αιρετικών Πεντηκοστιανών, θα ‘’οικοδομηθεί το Σώμα του Χριστού’’ και θα ‘’ανακαινισθεί η ζωή των εκκλησιών’’»*;  Άπαγε της βλασφημίας. 

 Ισχύει για τους αιρετικούς Πεντηκοστιανούς αυτό που αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, ότι είναι ‘’άνδρες λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών’’ (Πραξ. 20,30).

 Το ‘’Δελτίο Τύπου’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, παράλληλα με την προστασία των πιστών ανέδειξε και τα όσα άτοπα παρεισέφρησαν στο κείμενο της Συνόδου της Κρήτης.

 Με τέτοια άτοπα, πως να μην υπήρχε η ‘’χρεία’’ αρωγής με τις αντιδημοκρατικές ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές, για να υπερπηδηθεί η ομολογιακή στάση Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι αρνήθηκαν να τις υπογράψουν. 

 Κι όμως, παρόλα τούτα τα ολοφάνερα άτοπα, Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδας χαρακτήρισε το κείμενο της Συνόδου της Κρήτης για τα θέματα αυτά, ως δήθεν ‘’διπλωματικό’’.

 Δεν ήταν θέμα οικονομίας όπως έγινε προσπάθεια να προβληθεί. «Οικονομητέον γαρ ένθα μη παρανομητέον», αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.  «Προσλαμβάνωμεν το αλλότριο, φθείροντες το ημέτερον, ό κακών όντως εστίν οικονομών», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (PG 35, 1124). 

 *«Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών» (Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com