22 Απρ 2023

Τα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ παροτρύνουν τους φοιτητές για ανώνυμες καταγγελίες για «προκαταλήψεις»

Η DEI  (diversity, equity, inclusivity) συναντά την Ανατολική Γερμανία: Τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ παροτρύνουν τους φοιτητές να αναφέρουν ο ένας τον άλλον για «Προκατάληψη»

Τα “καρφιά” φορούν “ένδυμα προβάτου” καθώς τα κολέγια εκπαιδεύουν πληροφοριοδότες φοιτητών.

Οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες ήταν πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι φίλοι, οι γείτονες, ακόμη και τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να ενημερώνουν για όσους μιλούν ενάντια στο καθεστώς. Αυτός είναι ο αποτελεσματικός κοινωνικός έλεγχος: Πουθενά δεν είναι ασφαλές να συζητάει κανείς για πολιτική, και η καθημερινή ζωή βρίσκεται υπό καταπίεση. Μέχρι σήμερα, όταν οι Κουβανοί θέλουν να συζητήσουν για κάτι ευαίσθητο, μπαίνουν στα μπάνια τους, αφήνουν το νερό να κυλήσει και ψιθυρίζουν. Ποιος θα ήθελε να ζήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Όπως φαίνεται, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα ανώνυμων πληροφοριοδοτών. Η ανώνυμη αναφορά έχει ένα στοιχείο αυτοεπιλογής: οι αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν θα το κάνουν επειδή το θεωρούν ηθικά αποκρουστικό. Ένα σύστημα που ανταμείβει την κατασκοπεία φίλων και γειτόνων θα προσελκύει δυσανάλογα δειλούς ανθρώπους που παρακινούνται από ό,τι χειρότερο στην ανθρώπινη φύση – μνησικακία, ζήλεια, φθόνο και δογματική μισαλλοδοξία. Τα “καρφιά” θα είναι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που θα κάνει στα πανεπιστήμιά μας μία συμπεριφορά όπως της Στάζι.

Τα ανώνυμα “καρφώματα” θα συμβάλουν επίσης στη γραφειοκρατική διόγκωση των πανεπιστημίων. Θα χρειαστεί διοικητικό προσωπικό για τη διερεύνηση και την επίλυση των καταγγελιών, καθιστώντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ακόμη πιο δαπανηρή. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το μέγεθος των διοικήσεων των κολεγίων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και το κόστος των διδάκτρων έχει αυξηθεί σε επίπεδα πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Η λύση είναι η μείωση του διοικητικού προσωπικού και όχι η περαιτέρω αύξησή του. Προβλέπεται ότι πολλές από αυτές τις ανώνυμες καταγγελίες θα είναι ασήμαντες, αλλά το ανακριτικό προσωπικό θα παρακινείται να λάβει τα πάντα στα σοβαρά, όσο παράλογα κι αν είναι. Έχουν ένα κίνητρο να αυξήσουν τον φόρτο των υποθέσεων τους, δημιουργώντας την ανάγκη για ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία, η οποία σπαταλά χρόνο και χρήμα και παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή εργασία.

Αλλά ίσως η χειρότερη πτυχή αυτού του σχεδίου είναι ότι η πιο καταστροφική από τις γραφειοκρατίες της πανεπιστημιούπολης -η ομάδα που προωθεί την ποικιλομορφία, την ισότητα και την συμπερίληψη- θα αυξηθεί, καθώς τα περισσότερα από τα συστήματα αναφοράς μεροληψίας στην πανεπιστημιούπολη στεγάζονται στα γραφεία της DEI. Ναι, η ίδια ομάδα που ελέγχει τη γλώσσα, επιβάλλει την ιδεολογική κατάρτιση καθηγητών και φοιτητών και υποχρεώνει υποψήφιους καθηγητές να δώσουν όρκους πίστης θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος των πληροφοριοδοτών. Οι “κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι” ιδεολόγοι θα παρεμποδίσουν το έργο όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αποστολή ενός πανεπιστημίου είναι να ενθαρρύνει την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Οι γενικά μορφωμένοι άνθρωποι θα συγκλονιστούν όταν μάθουν ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια ενθαρρύνουν συμπεριφορές απευθείας από την Ανατολική Γερμανία. Δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι στην πανεπιστημιούπολη αυτές τις μέρες. Αυτοί που απομένουν μαθαίνουν να σιωπούν.

πηγή wsj.com &enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com