12 Φεβ 2023

Απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Η πολιτεία τη στερεί από όσα την επιθυμούν, επεμβαίνοντας άκομψα σε πολύ προσωπικές επιλογές ζωής.

Από «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»

Ήδη έχει αρχίσει η συντονισμένη ενημέρωση του Δημοσίου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Μαρτίου του 2021 για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+(α) Μέρος αυτής της πρωτοβουλίας είναι και η ψήφιση της απαγόρευσης των καλουμένων «θεραπειών μεταστροφής». Ως «προσπάθεια μεταστροφής» θεωρείται η παραμικρή έκφραση προβληματισμού ή επιφύλαξης για τον ΛΟΑΤΚΙ τρόπος ζωής όπως και η παροχή συμβουλής ακόμη και όταν το ίδιο το ΛΟΑΤΚΙ άτομο την αναζητά. Σύμφωνα με το νόμο ο παρέχων την συμβουλή μπορεί να διωχθεί ως άτομο που υποτιμά τα πρόσωπα ή ενεργεί κακοποιητικά.(β) Με τον τρόπο αυτό ακυρώνονται στη πράξη η γονεϊκή ανατροφή, η παιδαγωγική, η θρησκευτική πίστη, η ανεξάρτητη ιατρική πρακτική, η ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, η πρόληψη για την υγεία, η ανεξάρτητη ιατρική έρευνα και γενικά  λογοκρίνονται επιπόλαια  όλες οι εκδηλώσεις φροντίδας πού με βάση την επιστήμη και την κοινή λογική στήριξαν ως τώρα την κοινωνία, στο όνομα της… ενημερωμένης «επιστήμης»

Εντύπωση προκαλεί πως η απαγόρευση της «μεταστροφής» αφορά ιδιαιτέρως στη συγκεκριμένη ομάδα και στις συγκεκριμένες επιλογές ως να επρόκειτο για κάποια ομάδα στερημένη από θέληση, ικανότητες και κρίση για την οποία πρέπει το κράτος να λειτουργεί ως «προστάτης».

Επειδή για αυτήν την άνευ προηγουμένου λογοκρισία της έκφρασης γίνεται επίκληση στην επιστήμη, θα σχολιάσουμε καταρχήν τις πηγές που αναφέρει η κυβερνητική απόφαση, (α, σελ 38), και εν συνεχεία θα αναφέρουμε και άλλες επιστημονικές θέσεις που εκφράζουν διαφορετικότητα, αλλά αποσιωπώνται με αποτέλεσμα οι νομοθέτες μας να νομοθετούν με ελλιπή στοιχεία.

Στα επιχειρήματά της η «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ» επικαλείται τη θέση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής εταιρίας , ΑΡΑ την οποία διατυπώνει ως εξής : «Ειδικότερα, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) έχει εκφράσει(33) την αντίθεσή της σε ψυχιατρικές θεραπείες που βασίζονται στην υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία ή η τρανς κατάσταση συνιστούν ψυχικές ασθένειες ή ότι ένα πρόσωπο μπορεί να μεταβάλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του θεωρώντας ανήθικες τις πρακτικές που αποσκοπούν στη μεταβολή αυτών των χαρακτηριστικών».(α, σελ 40)

Ανατρέχοντας όμως στην παραπομπή του ανωτέρω κειμένου,(γ) διαβάζουμε στις θέσεις της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, APA, τα εξής: «Η APA αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ψυχιατρικής θεραπείας μπορεί να υπάρχουν κατάλληλες κλινικές ενδείξεις για απόπειρα αλλαγής σεξουαλικής συμπεριφοράς», και επίσης πως «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά αυστηρές μελέτες που να προσδιορίζουν είτε την πραγματική αποτελεσματικότητα, είτε τη βλάβη των «επανορθωτικών» θεραπειών». Αυτές είναι οι αυθεντικές θέσεις της ΑΡΑ, στη συγκεκριμένη παραπομπή, και όχι το αναγραφόμενο κείμενο της Ελληνικής πολιτείας  που πασχίζει να προωθήσει την απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» (ώς προερχόμενη από την APA…).

Εξάλλου η θέση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας είναι πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι δυνατόν να αλλάξει. (δ)

Επιπλέον των ανωτέρω παραθέτουμε την πλήρη μελέτη της National Task Force for Therapy Equality (Εθνική Ομάδα Εργασίας για την Ισότητα της Θεραπείας) των ΗΠΑ* προς αντικειμενική ενημέρωση όσων έχουν ενδιαφέρον για την «θεραπεία μεταστροφής».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι επαγγελματίες θεραπευτές έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου με όλους τους άλλους ανθρώπους (1)

Σας προτρέπουμε να εκφράσετε την αντίρρησή σας στο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη «θεραπείας μετατροπής» και να προστατέψτε το δικαίωμα κάθε ατόμου στη θεραπεία.

Πού βασίζεται όμως η άποψη ότι η ανεπιθύμητη σεξουαλική έλξη ή η ανεπιθύμητη  αταίριαστη ταυτότητα φύλου δεν μπορούν να περιορισθούν, ούτε να αλλάξουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω θεραπειών ή μέσω θρησκευτικής υποστήριξης;

Αυτή η άποψη βασίζεται  γενικά σε 3 ισχυρισμούς:

(α) στην επιστημονικά εγκαταλειμμένη άποψη ότι η έλξη του ίδιου φύλου και η αταίριαστη ταυτότητα φύλου είναι εγγενείς και αμετάβλητες — και καθορίζονται για το άτομο όπως τα βιολογικά χαρακτηριστικά, π.χ το βιολογικό φύλο ή το χρώμα του δέρματος. Επομένως, κάθε προσπάθεια αλλαγής τους θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία και θα ντρόπιαζε ή και θα έβλαπτε τους ανθρώπους όταν δεν άλλαζαν.

(β) Στην άποψη ότι η κοινωνική και θεραπευτική «επιβεβαίωση» των LGBT εμπειριών και η αποθάρρυνση της θεραπείας οποιουδήποτε αιτιολογικού τραύματος ή διαταραχής, αυτή η «μη θεραπεία», βελτιώνει την ψυχική υγεία και την αξιοπρέπεια των ατόμων που έχουν προσδιορισθεί ως LGBT.

(γ) Στην άποψη ότι ο θεραπευτικός στόχος της αλλαγής είναι φοβικός, επιβλαβής και αναποτελεσματικός.

Θα δείξουμε τώρα ότι η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΛΞΗ ΠΡΟΣ  ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΝΕΙΣ.  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ  ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

(3) Η ομόφυλη σεξουαλικότητα και η μη ταιριαστή ταυτότητα φύλου δεν καθορίζονται βιολογικά. Μια γονιδιακή μελέτη, που συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ερευνητές σε 7 έθνη, και αφορούσε σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η έλξη προς το ίδιο φύλο επηρεάζεται κάπως από τα γονίδια, αλλά στο μεγαλύτερο βαθμό από τις εμπειρίες της ζωής μέσα στο περιβάλλον ανατροφής. (3) Μια παγκόσμια συναινετική δήλωση των ενδοκρινολογικών εταιριών παγκοσμίως, λέει ότι δεν υπάρχουν σταθερές ενδείξεις ότι οι εγκέφαλοι είναι διαφορετικοί στους σύμφωνους ή ασύμφωνους με το βιολογικό τους φύλο ανθρώπους. Οι αρσενική και θηλυκή διαμόρφωση του εγκεφάλου αναπτύσσονται σταδιακά κυρίως μέσα από τις εμπειρίες της ζωής. Η ταυτότητα φύλου, αναπτύσσεται μέσα από μια σύνθετη αλληλεπίδραση «βιο-ψυχο-κοινωνικών» επιρροών (4,5,6) — όπως συμβαίνει και με άλλα μη επιλέξιμα χαρακτηριστικά, για τα οποία οι θεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να τα περιορίσουν ή να τα μεταβάλλουν κάθε μέρα.

(4) Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο βιβλίο της «Handbook of Sexuality and Psychology»(7), καθώς και η έρευνα δηλώνουν ότι οικογενειακοί παράγοντες (8,9,10) και η παιδική σεξουαλική κακοποίηση(11) μπορεί για ορισμένους να είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες για την ύπαρξη συντρόφων του ίδιου φύλου και η οικογενειακή παθολογία (12, 13) μπορεί να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας για την τρανς ταυτότητα. Μερικοί πελάτες των ψυχολόγων και ψυχιάτρων θέλουν να εξερευνήσουν αυτές τις αιτίες και να τις θεραπεύσουν.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτή η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ασφαλής ή αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

(5) Σύμφωνα με τη Διεθνή έρευνα, οι ψυχιατρικές διαταραχές και η τάση για αυτοκτονία συνήθως ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΙΝ την εμφάνιση της δυσφορίας φύλου και μάλιστα μπορεί να την προκαλέσουν. (14)

  • Μια 8ετής μελέτη 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων διαπίστωσε ότι το 71% έως 75% των περιπτώσεων ασυμβατότητας φύλου μεταξύ των εφήβων (ηλικίας 10 έως 17 ετών) είχαν ψυχιατρικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της ζωής τους (σε παρόμοια ποσοστά στις διάφορες χώρες 15 ) ΠΡΙΝ την εκδήλωση ασυμφωνίας φύλου (το ίδιο ισχύει και στη Φινλανδία 16 ), σε σύγκριση με 3% έως 4% των συνομηλίκων τους που αποδέχονται το φύλο τους. Στους 6 μήνες ΠΡΙΝ τις πρώτες ιατρικές ενδείξεις ασυμφωνίας φύλου, η κατάθλιψη ήταν 23 έως 24 φορές υψηλότερη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν συμφωνία φύλου, ο αυτοκτονικός ιδεασμός 45 έως 54 φορές μεγαλύτερος και η συμπεριφορές αυτοτραυματισμού 70 έως 144 φορές υψηλότερες. 17
  • Η έρευνα της Φινλανδίας 18, 19 και οι «Φιλανδικές συστάσεις» δηλώνουν ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές και η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί να προδιαθέτουν σε δυσφορία φύλου 20 σε συμφωνία με τον World Professional Association for Transgender Health 21, την American Psychiatric Association 22, και την British Psychological Society. 23
  • Οι ψυχιατρικές διαταραχές προκαλούν επίσης το 90% των αυτοκτονιών παγκοσμίως. 24 Η θεραπεία των προδιαθεσικών ψυχιατρικών διαταραχών μπορεί να επιλύσει τόσο τις αυτοκτονίες όσο και τη δυσφορία του φύλου.
  • Η έρευνα της Φινλανδίας διαπίστωσε ότι αυτές οι ψυχιατρικές καταστάσεις συνήθως ξεκινούσαν πριν από την εμφάνιση της δυσφορίας του φύλου και σπάνια μετά από αυτήν.25 Επομένως, η έναρξή τους ήταν και αυτή πριν από τη θεραπεία διερεύνησης για μεταστροφή και δεν είναι η αιτία τους η θεραπεία της μεταστροφής- αλλαγής.

(6) Μπορούν να αλλάξουν.

Το APA Handbook of Sexuality and Psychology και ισχυρή έρευνα διεθνώς έχουν αποδείξει ότι η έλξη για το ίδιο φύλο, οι ρομαντικές σχέσεις, η συμπεριφορές και η ταυτότητα, όλα αλλάζουν συνήθως ή τροποποιούνται στους εφήβους και τους ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. 26 27 28

Η δυσφορία του φύλου υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά—στο 85-90% 29 και η αλλαγή είναι για όλη τους τη ζωή. 30

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ LGBT ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ  ΤΩΝ ΛΟΑΤ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

(7) Η ζωή ως το αντίθετο φύλο 31 και οι αναστολείς της εφηβείας 32 σταματούν τη φυσική επίλυση της δυσφορίας του φύλου στα παιδιά , οδηγώντας τα σε ένα πειραματικό  και επιβλαβές για την υγεία τους ιατρικό μονοπάτι.

Οι διασταυρούμενες, (αντιθέτου φύλου) φυλετικές ορμόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις στειρώνουν τα παιδιά, μειώνουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση 33 και τα οδηγούν σε 2 έως 2,5 φορές υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνους, αγγειακά εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια και 19 φορές υψηλότερο ποσοστό «επιτυχών» αυτοκτονιών 34 35 36 . Μακροπρόθεσμα, αποδεικνύεται πως δεν οδηγούν στην  υγεία των τρανς ούτε στη πρόληψη της αυτοκτονίας . 37 Και επιπρόσθετα, οι εισαγωγές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία εξακολουθούν να επιμένουν, σε σχεδόν 3 φορές υψηλότερο ποσοστό.

  • Υπό την ισχύ της απαγόρευσης της θεραπείας μεταστροφής, οι νέοι που μετανιώνουν για τη μετάβαση φύλου δεν μπορούν να βοηθηθούν να αγκαλιάσουν το αυθεντικό βιολογικό σωματικό τους φύλο.
  • Οι υπηρεσίες φύλου σε ορισμένες χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στη θεραπεία της δυσφορίας φύλου κινούνται έντονα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των «επιβεβαιωτικών» ιατρικών παρεμβάσεων στους ανηλίκους — και μιλούμε για τη Φινλανδία, Σουηδία 38 , ή προχωρούν σε αναθεώρηση της έρευνας — και αυτό αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο 39 .

(8) Οι «Συστάσεις» της Φινλανδίας για τη θεραπεία δυσφορίας φύλου στους ανηλίκους είναι ότι η «θεραπεία πρώτης γραμμής» θα πρέπει να έχει στόχο τη μείωση ή την επίλυση της δυσφορίας φύλου μέσω της μείωσης ή της επίλυσης των  προδιαθεσικών διαταραχών και όχι  με την αλλαγή του σώματος. 40 Αυτό ακριβώς κάνει η «θεραπεία εξερεύνησης της αλλαγής (θεραπεία μεταστροφής)» την οποία οι απαγορεύσεις ποινικοποιούν. Ωστόσο, οι ακτιβιστές της απαγόρευσης της θεραπείας προωθούν τις ιατρικές επεμβάσεις για την ασυμφωνία  φύλου και ποινικοποιούν τη θεραπεία που αντιμετωπίζει τις υποκείμενες διαταραχές. Αυτό είναι μια καταστροφή.

(9) Η αντικατάσταση της «θεραπείας μεταστροφής» με τη «θεραπεία επιβεβαίωσης» δεν βοήθησε.

  • Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι σχεδόν μισός αιώνας - 45 χρόνια - προοδευτικής αύξησης της κοινωνικής επιβεβαίωσης και θετικής θεραπείας για το  φύλο σε εφήβους και ενήλικες που δεν ταυτίζονται με το φύλο τους, είχε ως αποτέλεσμα ελάχιστη έως καθόλου αλλαγή στα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών.41 Η υποστήριξη των γονέων στους ανηλίκους που επιδιώκουν τη μετάβαση δεν βοηθά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς. 42
  • Κατά τη διάρκεια 50 ετών προοδευτικής και δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής επιβεβαίωσης της LGB ταυτότητας, θετικής-επιβεβαιωτικής θεραπείας και αποθάρρυνσης οποιασδήποτε θεραπείας αλλαγής-μεταστροφής που αντιμετωπίζει τα πιθανά υποκείμενα σεξουαλικά ή τραύματα του φύλου, το LGB ψυχολογικό στρες έχει επιδεινωθεί προοδευτικά, σύμφωνα με τον εμπνευστή της θεωρίας του μειονοτικού στρες και τους συνεργάτες του. 43
  • Ακριβώς αυτό που απαιτούν οι απαγορεύσεις θεραπείας - την αύξηση των επιβεβαιωτικών θεραπειών και τη ποινικοποίηση των θεραπειών για τις υποκείμενες διαταραχές ή τραύματα – δεν έχει μειώσει τις αυτοκτονίες. Οι ακτιβιστές της απαγόρευσης της θεραπείας παραπλανούν τους νομοθέτες ώστε να πάρουν ακριβώς τη λάθος κατεύθυνση.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΙΚΑ  Ή ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΚΟΣ.

(10) Αυτοί είναι οι 5 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν αλλαγή από τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα:                                                                          

  • (α) Δεν τους γεμίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ ζωή.
  • (β) Νιώθουν ότι τα LGBT συναισθήματα τους επιβλήθηκαν από ένα σεξουαλικό ή οφειλόμενο στο φύλο τους τραύμα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αυθεντικό τους εαυτό. Θέλουν να έχουν το δικαίωμα να τα θεραπεύσουν.
  • (γ) Θέλουν να μειώσουν την επικίνδυνη σεξουαλική ή έμφυλη συμπεριφορά και την επιθυμία τους να εμπλακούν σε αυτήν. Η επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορά που είναι ανθυγιεινή, επικίνδυνη για τον εαυτό τους, τους άλλους, τον γάμο ή την οικογένειά τους, να είναι παράνομη, να αισθάνονται άδειοι, να έχουν συμπτώματα τραύματος ή κάποια ψυχιατρική διαταραχή ή μπορεί τέλος να είναι ανεπιθύμητη για οποιονδήποτε λόγο επιλέξει προσωπικά ένα άτομο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λάβουν θεραπευτική βοήθεια για να μειώσουν ή να αλλάξουν αυτές τις συμπεριφορές και τις επιθυμίες που εμπλέκονται σε αυτές, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης, για τους δικούς τους λόγους και ανεξάρτητα από το αν απευθύνονται προς το αντίθετο ή το ίδιο φύλο ή αν είναι σύμφωνες ή ασύμφωνες με το βιολογικό τους φύλο, χωρίς να γίνονται διακρίσεις .
  • (δ) Θέλουν να ζουν σύμφωνα με την πίστη της καρδιάς τους η οποία πρέπει να είναι σεβαστή. Ισχυρή έρευνα 44, 45 και μελέτες από μια ομάδα ερευνητών που επιβεβαιώνουν την LGBT συμπεριφορά και την «αλλαγή φύλου», δείχνουν ότι τα LGBT άτομα που ζουν με συνέπεια προς την παραδοσιακή τους θρησκευτική πίστη είναι εξίσου ευτυχισμένα, ψυχικά υγιή, ικανοποιημένα από τη ζωή και προοδευμένα, σε σχέση με τα άτομα που έχουν «φιλελεύθερη» πίστη ή καμία πίστη. 46 Οι μελέτες «συνεπειών και ζημίας» γενικά τους αποκλείουν επειδή τα θρησκευόμενα άτομα δεν δηλώνουν την LGBT τους ταυτότητα. Θεωρούν όμως ότι η θεραπεία αλλαγής είναι πολύ χρήσιμη. Δεν απαιτείται καμμιά πολιτισμική αλλαγή στην ιδεολογία (σε μια θεραπεία μεταστροφής).
  • (ε) Φιλοδοξούν να είναι -και θέλουν να μειώσουν την έλξη προς το ίδιο φύλο- πιστοί μέσα σε έναν γάμο αντίθετου φύλου. Για κάποιους, η ασύμβατη ταυτότητα ή η αταίριαστη έκφραση φύλου βάζουν τη δική τους οικογένεια και τον γάμο τους σε κίνδυνο. Το APA Handbook of Sexuality and Psychology λέει πως «σε αντίθεση με τη συμβατική άποψη», οι περισσότεροι άνθρωποι που έλκονται από το ίδιο φύλο έλκονται και από τα δύο φύλα. Αυτός είναι «ο κανόνας» ενώ η αποκλειστική έλξη για το ίδιο φύλο είναι «η εξαίρεση». 47 Η έρευνα λέει ότι οι σχέσεις τους είναι κυρίως με το αντίθετο φύλο 48 και είναι ικανοποιητικές. 49 Η θεραπεία που επιτρέπει την αλλαγή βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας των οικογενειών των LGBT ατόμων.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ.

(11) Παραδείγματα έρευνας όπου εφαρμόζεται ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία μεταστροφής και υποστήριξη με βάση την πίστη :

  • Μια απαγόρευση θα ποινικοποιήσει τους LGB- υποστηρικτικούς θεραπευτές που σώζουν ζωές. Οι LGB θετικοί ερευνητές απέδειξαν σε πολλές επαναλαμβανόμενες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες δοκιμές ότι οι άνδρες μπορούν να μειώσουν μόνιμα την ευκαιριακή συμπεριφορά προς το ίδιο φύλο μέσω τυπικών θεραπειών ώστε να πετύχουν μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και να προστατεύσουν την υγεία.50 Οι απαγορεύσεις δεν επιτρέπουν να βοηθηθεί το άτομο και να μειώσει την σεξουαλική του δραστηριότητα με το ίδιο φύλο. Είναι λάθος, επιβλαβές και παράλογο να ποινικοποιείται αυτού του τύπου η υποστήριξη κάποιων ανθρώπων.
  • Μια διετής, προοπτική, διαχρονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες μείωσαν σημαντικά τις εκδηλώσεις έλξης προς το ίδιο φύλο, αύξησαν σημαντικά τις εκδηλώσεις έλξης προς το αντίθετο φύλο και άλλαξαν σημαντικά τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής έλξης  προς την ετεροφυλοφιλική κατεύθυνση μέσω της Reintegrative Therapy®, μιας συγκεκριμένης μορφής εξερεύνησης της σεξουαλικότητας,  που απολαμβάνει κάποιας νομικής προστασίας στις ΗΠΑ. Η ευεξία βελτιώθηκε κλινικά σε σημαντικό βαθμό με ισχυρό τελικό αποτέλεσμα. 51
  • Σε μια άλλη μελέτη, το φύλο, ο σεξουαλικός ιδεασμός, η επιθυμία για οικειότητα μεταξύ του ίδιου φύλου μειώθηκαν προς το ίδιο φύλο και αυξήθηκαν προς το αντίθετο φύλο. Πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των ανδρών μείωσαν την έλξη για το ίδιο φύλο. Πολλοί ήταν παντρεμένοι (41%), σχεδόν όλοι τους με παιδιά—κατά μέσο όρο 3 παιδιά ο καθένας. Ο αριθμός των παντρεμένων ανδρών που είχαν έλξη προς το ίδιο φύλου πριν από τη θεραπεία ήταν 71% και έπεσε στο 14% μετά τη θεραπεία. Τι σημαίνει αυτό για αυτούς τους άνδρες, τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, δύσκολα μπορεί να εκφραστεί. Για αυτούς και όλους τους συμμετέχοντες συνολικά, η κατάθλιψη και η αυτοκτονία μειώθηκαν σημαντικά και η αυτοεκτίμηση αυξήθηκε. Τα ψυχολογικά οφέλη ξεπέρασαν κατά πολύ οποιοδήποτε ενδεχόμενη βλάβη. (Έλαβαν επαγγελματική θεραπεία ή/και φροντίδα βασισμένη σε θρησκευτικά επιχειρήματα, επρόκειτο κατά 88% για θρησκευόμενους) 52
  • Η πλειονότητα των ανθρώπων που απασχολούνται στις θρησκευτικές διακονίες (53%) μείωσε ουσιαστικά ή μετέβαλε την έλξη τους για το ίδιο φύλο και η ψυχοκοινωνική τους λειτουργία βελτιώθηκε (αποκλειστικά) , όπως τεκμηριώνεται από μια αυστηρή «νατουραλιστική, πειραματική, διαχρονική μελέτη». 53
  • Ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις της έρευνας από επιστήμονες που επιβεβαιώνουν τις ομοφυλοφιλικές πρακτικές 54 και από άλλους που επιβεβαιώνουν τις πρακτικές μετάβασης 55 , αποδέχονται όλοι τους, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα όντως αναφέρουν ότι τροποποίησαν την έλξη και τις συμπεριφορές προς  το ίδιο φύλο μέσω «μη αποτρεπτικών», τυπικών θεραπειών. Αυτές οι ανασκοπήσεις συμφωνούν ότι δεν υπάρχει έρευνα που πληροί τα επιστημονικά πρότυπα που να αποδεικνύει ότι μια τέτοια θεραπεία που εξετάζει για αλλαγές στη σεξουαλικότηα είναι ανασφαλής ή αναποτελεσματική. Τα  Ομοσπονδιακά δικαστήρια και το δικαστήριο του 11ου Circuit 56 , 57 συμφωνούν.

(12) Η θεραπεία που διερευνά την δυνατότητα μεταστροφής, στην πράξη μειώνει την τάση για αυτοκτονία τόσο στους ανηλίκους όσο και για τους ενήλικες παρά το ότι ίσως δεν άλλαξε με επιτυχία την έλξη τους προς το ίδιο φύλο. Οι ενήλικες σύμφωνα με μία επαναληπτική μελέτη, παρουσίασαν  ένα δραματικά -17 έως 25 φορές- χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας. Αλλά οι συγκεκριμένοι «ερευνητές», Blosnich και οι συνεργάτες του το απέκρυψαν αυτό.

  • Οι μελέτες που αναζητούν βλάβες από τη θεραπεία κάνουν πολύ συνηθισμένα αυτό το λάθος: Κατηγορούν την θεραπεία για την κατάθλιψη και τα  αυτοκτονικά συμπτώματα που όμως προϋπάρχουν. Είναι σαν να απορούμε  ότι οι άνθρωποι που είχαν ζητήσει βοήθεια και είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά είχαν μεγαλύτερη κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα  από τα άτομα που δεν ζήτησαν αντικαταθλιπτικά. Επομένως, συμπεραίνουμε λάθος όταν λέμε πως τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν κατάθλιψη και αυτοκτονία και πρέπει να απαγορευθούν. Αυτό κατηγορεί τη θεραπεία και είναι ένα τραγικό, παραπλανητικό λάθος που θα επιφέρει το ίδιο κακό το οποίο στοχεύουν να αποτρέψουν οι ακτιβιστές. 58 Αυτό το είδος λάθους αποτελεί παραβίαση της επιστημονικής αρχής ότι μια αιτία πρέπει να προηγείται χρονικά ενός αποτελέσματος και συνιστά ερευνητικό λάθος το οποίο οι μελέτες κάνουν τακτικά.
  • Οι ακτιβιστές στους επαγγελματικούς θεραπευτικούς οργανισμούς χρησιμοποιούν αυτό το είδος λανθασμένης έρευνας για να κατευθύνουν τα συμβούλιά τους ώστε να δώσουν τις θέσεις τους για τη θεραπεία που εξετάζει την δυνατότητα μεταστροφής. Η American Psychological Association- APA, λέει ότι βασίζει τη δήλωσή της στη μελέτη του Blosnich και των συναδέλφων και σε άλλες μελέτες όπως αυτή. 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 Και πολλοί άλλοι οργανισμοί ακολουθούν την APA.
  • Τα νομοσχέδια απαγόρευσης «θεραπείας» βασίζονται σε αυτή τη λανθασμένη έρευνα και οι δηλώσεις θέσεων των θεραπευτικών οργανισμών, βασίζονται και εκείνες στην ίδια εσφαλμένη έρευνα.

(13) Μία ομάδα εργασίας της American Psychological Association, APA,  (2009) δήλωσε πως: (α) Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για 40-50 χρόνια αποτρεπτικές (εννοεί επιθετικές-κακοποιητικές) μέθοδοι. 67 (β) Πως στήριξε τις συστάσεις της σε μονόπλευρα, ανέκδοτα, μή επιστημονικά, στοιχεία. 68 (γ) πως στήριξε τις συστάσεις της σε «βασικά ευρήματα» που περιλάμβαναν την άποψη ότι η έλξη για το ίδιο φύλο δεν αλλάζει μέσω των εμπειριών ζωής 69. Αυτό διορθώνεται τώρα από το APA Handbook of Sexuality and Psychology(2014)70

(14) Πολλές επαγγελματικές οργανώσεις παγκοσμίως επιβεβαιώνουν τη θεραπεία που διερευνά την δυνατότητα αλλαγής. 71 Δεν υπάρχει επαγγελματική συναίνεση κατά της θεραπείας που διερευνά την αλλαγή. 72

  • Αρκετοί οργανισμοί 73 και κυβερνήσεις 74 θεωρούν ότι η «καλύτερη διαθέσιμη» έρευνα που υποστηρίζει τις ιατρικές πρακτικές επιβεβαίωσης του φύλου είναι πολύ φτωχή.
  • Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πολλά στην πραγματικότητα, απορρίπτουν την εντολή και την επιστημονική έκθεση που αντιτίθεται στη θεραπεία, η οποία και προέρχεται από έναν μεμονωμένο «ειδικό» 75
  • Ωστόσο, με βάση αυτή την έκθεση και τη δική του έρευνα, μια έκθεση του Coventry University σχετική με τις προσπάθειες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία έγινε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιούνται αποτρεπτικές ( κακοποιητικές) μέθοδοι στον «παγκόσμιο Βορρά». Έτσι, οι άνθρωποι στον παγκόσμιο βορρά δεν στέλνονται από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστούν αποκρουστικές μεθόδους. Επίσης, η έρευνα του Coventry University δεν βρήκε στοιχεία καταναγκαστικών μεθόδων από βρετανούς θεραπευτές ή γονείς.
  • Οι επαγγελματικοί θεραπευτικοί οργανισμοί που αναγνωρίζουν ότι μπορεί για κάποιους ανθρώπους να υπάρχουν παθολογικές αιτίες σχετιζόμενες με τις LGBT εμπειρίες τους και παρ΄όλα αυτά απορρίπτουν τη θεραπεία που αλλάζει αυτές τις εμπειρίες και αντιμετωπίζει τις υποκείμενες αιτίες, βρίσκονται σε κατάσταση εσωτερικής αντίφασης και έρχονται σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς και τις Φινλανδικές Συστάσεις. Δεν διαθέτουν επαγγελματική συναίνεση για αυτή τη στάση τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίζει ποιος είναι ένας άνθρωπος, τί θα κάνει έναν άτομο ευτυχισμένο και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε οικογενειακές ή υποστηρικτικές για την ανθρώπινη ζωή συζητήσεις. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να απομακρυνθεί από σεξουαλικές πρακτικές, πρακτικές φύλου ή εμπειρίες που δεν τις θεωρεί ευνοϊκές γι' αυτόν και να λάβει βοήθεια προκειμένου να ζήσει με τον τρόπο που κατά την κρίση του, θα του φέρει υγεία και ευτυχία. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε άδικο το νομοσχέδιο απαγόρευσης της «θεραπείας μεταστροφής».

Υποβάλλεται με σεβασμό από την National Task Force for Therapy Equality (Εθνική Ομάδα Εργασίας για την Ισότητα της Θεραπείας) ”


Παραπομπές:

α  https://primeminister.gr/wp-content/uploads/2021/06/ethniki_statigiki_gia_thn_isothta_ton_loatki.pdf

β. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/apagoreuontai-tropologia-praktikes-metastrofis-filoy.html

γ. http://www.psych.org/Departments/EDU/Library/APAOfficialDocumentsandRelated/PositionStatements/200001.aspx

δ. http://www.therapyequality.org/american-psychological-association-says-born-way-cant-change-not-true-sexual-orientation-gender-identity 

*https://www.therapyequality.org/harmsoftherapybans    Ενημερώθηκε στις 09/08/22

(Οι 75 παραπομπές του κειμένου «Oppose to “Conversion Therapy” Ban» της National Task Force for Therapy Equality, μπορούν να αναζητηθούν στο πρωτότυπο κείμενο και στην διεύθυνση: https://www.therapyequality.org/harmsoftherapybans )   

https://mumdadandkids.gr/vioithiki-iatriki/apagorefsi-tis-therapeias-metastrofis-gia-ta-loatki-atoma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com