28 Νοε 2022

«Άνιμε». Όταν το ψεύτικο διεκδικεί και καταστρέφει την αληθινή ζωή των παιδιών

Από «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»

Το ρεπερτόριο της τηλεόρασης, περιλαμβάνει μέσα στα πολλά αχαρακτήριστα και τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια άνιμε, (anime).(1) Με περίεργη εξωπραγματική θεματολογία, ζωηρή κίνηση και χαρακτηριστικά πρόσωπα, κατάφεραν να μπουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Οι γονείς εφησυχάζουν νομίζοντας πως το παιδί τους ψυχαγωγείται με καρτούν, αλλά τα άνιμε δεν προορίζονται απλά για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά ούτε απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Η ύλη τους ποικίλει και αφορά θέματα «ώριμα», τρομακτικά, μεταφυσικά, αμφισβητούμενα και πάντα κατασκευασμένα.

Ατίθασα έως και αναιδή αγόρια, τολμηρά-προκλητικά κορίτσια, πολυτελής ζωή, «ιδιαίτερες» παρέες, ρευστότητα φύλου και σεξουαλική πρόκληση, σενάρια ομοφυλοφιλίας, αποκρυφισμός, μαγεία, εικόνες κόλασης, δαιμόνια και εκδίκηση, επιθετικότητα, μάχες, παραμορφωμένες ή υπερβολικά προκλητικές μορφές, όλα αυτά δένουν μέσα στις φανταστικές ιστορίες των άνιμε. (2,3,4)

Είναι κατανοητό πως ο ανώριμος παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος δοκιμάζονται. Η εξωπραγματική πρόταση ζωής που παρουσιάζουν κυριολεκτικά αποσυντονίζει τα παιδιά και τους εφήβους. Δημιουργεί στη ψυχή τους ταραχή, φόβο και σύγχυση ανάμεσα στην αλήθεια και στο παραμύθι. Τα παιδιά ζουν και ταυτίζονται με το φανταστικό αλλά υπαρκτό για εκείνα κόσμο, όπου νικά αυτός που επιτίθεται στο κατεστημένο και ακολουθεί τις επιλογές του. Αισχρολογία, παρορμητική σεξουαλικότητα, αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού συστήματος, των γονέων, διεκδίκηση και θράσος μέχρι τέλους χαρακτηρίζουν το νέου τύπου αγωνιστή. Το χειρότερο όμως για τα παιδιά είναι πως προοδευτικά, καθώς δεν διαθέτουν κρίση και εμπειρία, δέχονται αυτή την εικονική πραγματικότητα ως αληθινή και μεταβάλλουν το προσωπικό στυλ και την ζωής τους ώστε να ταιριάζει με αυτές τις ανύπαρκτες αλλά καταστροφικές φιγούρες.

anime 01

Αυτό είναι και ένας από τους στόχους των άνιμε, όπως ομολογούν και οι κατασκευαστές τους: «Οι χαρακτήρες- υποστηρίζουν οι ίδιοι- συνήθως διαθέτουν κάποια σοφά και δυνατά χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως μαθήματα ζωής για τους θεατές. Οι δημιουργοί φροντίζουν σχεδόν πάντα να περιλαμβάνουν αληθινές συζητήσεις για τη φιλία, τον πόνο, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, τον σεβασμό, την ελπίδα και την ευτυχία».

Τα άνιμε λοιπόν- κατά ομολογία τους- φιλοδοξούν να δώσουν μαθήματα ζωής και να δημιουργήσουν πρότυπα. Αυτά δυστυχώς δεν είναι καθόλου σύμφωνα με το συμφέρον των παιδιών. Τα εισάγουν σε άκαιρες και ανάρμοστες σεξουαλικές πρακτικές, διασπούν τη σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού με το σχολείο και την οικογένεια, παραποιούν την χριστιανική θρησκευτική πίστη εισάγοντας ιδεολογήματα ξένα προς την Ελληνορθόδοξη παιδεία. Τα παιδιά εύκολα ενθουσιάζονται από τα εξωτερικά στοιχεία, τα εντυπωσιακά γραφικά, τα χρώματα και τη κίνηση ενώ βολεύονται με τα μηνύματα της ατομικής κυριαρχίας, της ανεύθυνης σεξουαλικής ικανοποίησης, της επιβολής στους άλλους.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια από τα «αποφθέγματα» των άνιμε που προβάλλονται από τους λάτρεις τους ως λόγια σοφίας. (5)

 • Απορρίψτε την κοινή λογική για να κάνετε το αδύνατο δυνατό. (Simon-Tengen Toppa Gurren Lagann)
 • Αν θέλεις πραγματικά να είσαι δυνατός… Σταμάτα να σε νοιάζει τι πιστεύει ο περίγυρός σου για σένα! (Saitama - One Punch Man)
 • Μην παρακαλάς για πράγματα. Κάν΄το μόνος σου διαφορετικά δεν θα καταφέρεις τίποτα. (Renton Thurston -Eureka Seven)
 • Ο φόβος είναι ελευθερία! Η υποταγή είναι απελευθέρωση! Η αντίφαση είναι αλήθεια! Αυτά είναι τα δεδομένα αυτού του κόσμου! Και θα τους παραδοθείτε όλοι εσείς, γουρούνια με ανθρώπινα ρούχα! Satsuki Kiryuuin (Kill la Kill)
 • Είμαστε όλοι σαν πυροτεχνήματα: σκαρφαλώνουμε, λάμπουμε και πάντα ακολουθούμε χωριστούς δρόμους και απομακρυνόμαστε περισσότερο. Αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα, ας μην εξαφανιστούμε σαν πυροτέχνημα και ας συνεχίσουμε να λάμπουμε για πάντα. (Hitsugaya Toshiro - Bleach)
 • Η δύναμη έρχεται ως απάντηση σε μια ανάγκη, όχι σε μια επιθυμία. Πρέπει να δημιουργήσετε αυτή την ανάγκη. (Goku -Dragon Ball Z)
 • Κάνε ακριβώς όπως σου αρέσει. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ευχαρίστησης. Η ευχαρίστηση οδηγεί στη χαρά και η χαρά οδηγεί στην ευτυχία.( Gilgamesh -Fate Zero)
 • Πώς μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά αν συνεχίζετε να μετανιώνετε για το παρελθόν; Edward Elric -Fullmetal Alchemist: Brotherhood)
 • Στην κοινωνία μας, το να αφήνεις τους άλλους να ανακαλύψουν ότι είσαι καλός άνθρωπος είναι μια πολύ επικίνδυνη κίνηση. Είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό. (Hitagi Senjougahara - Bakemonogatari)
 • Εγώ είμαι η ελπίδα του σύμπαντος. Είμαι η απάντηση προς όλα τα ζωντανά πλάσματα που κραυγάζουν για ειρήνη. Είμαι ο προστάτης των αθώων. Είμαι το φως στο σκοτάδι. Είμαι η αλήθεια. Σύμμαχος στο καλό! Εφιάλτης για σένα! (Ymir -Επίθεση στον Τιτάνα)
 • Μην σκέφτεσαι άλλα πράγματα, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις. Οπότε κυριαρχήστε σε αυτό το ένα πράγμα. Μην ξεχάσεις. Αυτό που πρέπει να φανταστείς είναι πάντα ότι εσύ ο ίδιος είσαι ο πιο δυνατός. Δεν χρειάζεσαι εξωτερικούς εχθρούς. Για σένα αυτός που πρέπει να παλέψεις δεν είναι άλλος από τη δική σου εικόνα. (Archer -Fate Stay Night)
 • Πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν είστε οι καλύτεροι και να έχετε όλη τη θέληση να προσπαθήσετε να γίνεται καλύτεροι από οποιονδήποτε αντιμετωπίζετε.( Roronoa Zoro -One Piece)
 • Τι είναι σωστό; Τι συμβαίνει; Σε αυτόν τον μπερδεμένο κόσμο, δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν μπορείς απλώς να ακολουθήσεις τους κανόνες κάποιου άλλου. Εάν αφήσετε τον εαυτό σας να ελέγχεται έτσι, θα γίνετε απλώς μια μαριονέτα που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνη της. Πρέπει να ζεις με τους κανόνες σου. (Gintoki Sakata -Gintama)
 • Το μίσος και η θλίψη είναι δύναμη. Είναι δικά σας να ελέγξετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα μετατρέψετε σε δύναμη και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για να προχωρήσετε. (Sebastian Michaelis - Black Butler / Kuroshitsuji)
 • Αν κανείς δεν ενδιαφέρεται να σε αποδεχτεί και να σε θέλει σε αυτόν τον κόσμο, αποδέξου τον εαυτό σου και θα δεις ότι δεν χρειάζεσαι αυτούς και τις εγωιστικές τους ιδέες. (Alibaba Saluja - Magi)
 • Αν αρχίσεις να μετανιώνεις, θα ακυρώσεις τις μελλοντικές σου αποφάσεις και θα αφήσεις τους άλλους να κάνουν τις επιλογές για σένα. Το μόνο που σου μένει τότε είναι να πεθάνεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Κάθε απόφαση που παίρνεις έχει νόημα μόνο γιατί επηρεάζει την επόμενη απόφασή σου. Erwin Smith (Attack on Titan)
 • Γιατί να ζητήσω συγγνώμη που είμαι τέρας; Ζήτησε ποτέ κανείς συγγνώμη που με έκανε;( Juuzou Suzuya - Tokyo Ghoul)
 • Θρησκεία, ιδεολογία, πόροι, γη, μίσος, αγάπη ή απλώς επειδή… Όσο αξιολύπητος κι αν είναι ο λόγος, αρκεί για να ξεκινήσει ένας πόλεμος. Ο πόλεμος δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται… λόγοι μπορούν να βρεθούν εκ των υστέρων… Η ανθρώπινη φύση επιδιώκει τη διαμάχη. (Paine -Naruto Shippuden)

anime 01

Ο ώριμος ενήλικας κατανοεί τα ασαφή, και διφορούμενα μηνύματα. Βλέπει τις παγίδες. Συμβουλές ακατανόητες και πλανεμένες, που τροφοδοτούν τον εγωισμό, την αμετανοησία, και τη σκληρότητα. Ψεύτικα ανύπαρκτα ανθρώπινα μοντέλα σε λανθασμένους ρόλους από την αρχή μέχρι το τέλος. Αποπροσανατολίζουν πνευματικά και καταστρέφουν τις προσωπικότητες των παιδιών. Νομίζουμε πως τους αξίζει κάτι καλύτερο από το να παρασυρθούν και να χάσουν την πνευματική τους υγεία και τις ζωές τους.

________________________

Παραπομπές

 1. https://el.wikipedia.org/wiki/Anime
 2. https://www.youtube.com/watch?v=utDlnzwKqG0&feature=youtu.be
 3. https://gr.pinterest.com/pin/1017743215763734741/
 4. https://www.youtube.com/watch?v=lvAE8s9RkW8
 5. https://www.goalcast.com/anime-quotes/

Από https://mumdadandkids.gr/texnologia/anime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com