25 Σεπ 2022

Λιθουανίας Ιννοκέντιος: ''Ανησυχητικές οι ενέργειες των αρχών για την Εκκλησία''

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Δρ. Mantas Adomėnas, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη διακονία της Μήτρος Εκκλησίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβης της Λιθουανίας στην Άγκυρα κ. Ričardas Degutis, και η Ευγεν. κ. Galina Vascenkaite, Σύμβουλος της Εξοχ. κ. Πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Φωτό: N.Παπαχρήστου / https://ec-patr.org Οικουμενικό Πατριαρχείο

……………………………………………………………………………………….

Λιθουανίας Ιννοκέντιος: ''Ανησυχητικές οι ενέργειες των αρχών για την Εκκλησία''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης  -romfea.gr

Σχόλιο με αφορμή την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Δρ. Mantas Adomėnas με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, έκανε ο Μητροπολίτης Βίλνο και πάσης Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιος.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των αρχών της χώρας, είναι εξαιρετικά λυπηρές και ανησυχητικές, αφού για άλλη μια φορά ζητήματα που αφορούν την Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας επιλύονται πίσω από την πλάτη της και χωρίς τη συμμετοχή της.

Επίσης ο κ. Ιννοκέντιος πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα, ο λαός της Λιθουανίας δεν ενημερώνεται για αυτές τις ενέργειες και τους στόχους που έχουν βάλει οι αρχές".

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βίλνο και Λιθουανίας υπενθύμισε ότι στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Τουρκία Richardas Degutis συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την οποία του παρέδωσε επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Λιθουανίας.

Ακόμη ο κ. Ιννοκέντιος τόνισε ότι αρκετοί Λιθουανοί κληρικοί που αποσχίστηκαν παρόλο που έσπειραν την διχόνοια στη χώρα, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι τόσο ο κλήρος και ο λαός παραμένουν σταθεροί στην Μητέρα Εκκλησία της Λιθουανίας.

"Χιλιάδες υπογραφές και εκκλήσεις για το ζήτημα έχουν συγκεντρωθεί και παραδοθεί στον πρόεδρο της χώρας" - προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Ιννοκέντιος.

Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης Βίλνο συμπληρώνει ότι "η διασφάλιση της εκκλησιαστικής ειρήνης στη χώρα είναι ο κοινός μας σκοπός και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε ανάμειξη των κρατικών αρχών στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας".

Κλείνοντας ο κ. Ιννοκέντιος τονίζει ότι "δυστυχώς, μέχρι τώρα οι εκκλήσεις μας για διάλογο δεν εισακούστηκαν. Δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση στην προσωπική μου επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό τον Μάιο για προσωπική συνάντηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com