2 Μαΐ 2022

Άφησε… τον Χριστό στον Επιτάφιο και σηκώνει ένα μωρό!

Συναγωνισμός στον λαϊκισμό και στη γελοιότητα ….

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε και να σχολιάσουμε το ένα ευτράπελο στην Εκκλησία μας και αμέσως μας έρχεται άλλο!

Συναγωνίζονται όλοι στη γελοιότητα…. δεν εξηγείται αλλιώς…! «Τρώγονται», ποιός θα αναδειχθεί πιο γελοίος και καραγκιόζης!

Η εικόνα αυτήν την φορά μας εστάλη από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Η ενορία του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Brooklyn της Νέας Υόρκης έκανε την περιφορά του επιταφίου της. Καμαρώσαμε τους ομογενείς μας, με πόση ευλάβεια και επισημότητα συμμετέχουν στην περιφορά, τον όμορφο Επιτάφιό τους, τις τιμές που αποδίδουν και τα εγκώμια που μελωδικά ψάλλουν στον Μεγάλο μας Νεκρό.

Μια εικόνα όμορφη, παρρήγορη για το μέλλον της Ομογένειας, αλλά και δυναμική, καθώς στην καρδιά μιας μεγάλης περιοχής της Νέας Υόρκης, στο ιστορικό Μπρούκλιν, περιφέρεται ο ελληνορθόδοξος Επιτάφιος, λες και είμαστε στην Ελλάδα ή μάλλον στην προέκταση της Ελλάδας!

Και έρχεται δυστυχώς, ο προεστώς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής , ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να χαλάσει την όμορφη αυτή εικόνα με τους λαϊκισμούς του. Πώς; Δείτε στο βιντεάκι που μας εστάλη από την Αμερική.

Άφησε… τον Χριστό στον Επιτάφιο και σηκώνει ένα μωρό! Μα είναι δυνατόν; Τι παριστάνει; Τι θέλει να δείξει; Είναι ώρα για αστειάκια; Οι πιστοί συνοδεύουν τον Χριστό μας με λαμπάδες κι αυτός… ξεκουράζει τους γονείς κρατώντας τους το παιδί; Τι άλλο θα δούμε; Και αν το κρατάει για… ευλογία (για να μην τον αδικήσουμε), ας το έκανε σε μια στάση που τελεί δέηση και ας το σταύρωνε στον Επιτάφιο και τέλος! Όχι να το κρατάει σε όλη την περιφορά που η τάξη ορίζει να κρατάει ποιμαντορική ράβδο και σταυρό ευλογίας!

Αλλού προσπαθούν οι επίσκοποι και οι κληρικοί να αποβάλουν από το ποίμνιο κάποια παλαιά έθιμα, τα κακώς κείμενα άλλων εποχών και κάποιοι άλλοι εφευρίσκουν νέα! Από του χρόνου λοιπόν ας πάρουν Επίσκοποι και ιερείς από ένα μωράκι στην αγκαλιά τους! Είναι η νέα τάξη της Εκκλησίας μας!

Επικοινώνησε μαζί μας ο κληρικός που έσπαγε πιάτα μέσα στο ιερό. Μας ανέφερε ότι ήταν ένα έθιμο που το βρήκε στην ενορία. Ο κάθε πιστός έφερνε και ένα πιάτο από το σπίτι του! Και προσπάθησε σιγά σιγά να το σταματήσει. Φέτος έσπασε στάμνα!Και προφανώς το βιντεάκι που έκανε τον γύρο του κόσμου είναι παλαιότερο και το έστειλαν στο διαδίκτυο οι άσπονδοι φίλοι του! Η Εκκλησία μας δυστυχώς είναι γεμάτη από τέτοια φαινόμενα!

Οι πιστοί δεν γνωρίζουν. Όμως οι κληρικοί γνωρίζουν και οφείλουν να κατηχήσουν τον λαό μας. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα φαινόμενα στην Εκκλησία μας. Αν εξηγήσουμε στους πιστούς μας τα τελούμενα και τον συμβολισμό τους, θα καταλάβουν. Αρκεί εμείς να μην νεωτερίσουμε.

Το αισθητήριο του λαού μας είναι ισχυρό. Μπορεί να ξεχωρίσει το αυθεντικό από το κίβδηλο. Το αληθινό από το νώθο. Το σωστό από το λάθος. Επανευαγγελισμός χρειάζεται και αγάπη.

exapsalmos,1 Μαΐου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com