20 Μαΐ 2022

Συλλείτουργο αποκατάστασης της ενότητας στο Βελιγράδι

– Τι ανέφεραν ο Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Συλλείτουργο συμφιλίωσης τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι σχέσεις των οποίων για περισσότερο από μισό αιώνα βρίσκονταν στον “πάγο” καθώς, από το 1967, η Εκκλησία της Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων. 

Οι εξελίξεις που έφερε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία τον λαό και τον κλήρο της μέχρι σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και με Αρχιεπίσκοπό της τον κ. Στέφανο, χαιρετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας το οποίο κλήθηκε να βρει πλέον τη χρυσή τομή στην οριστική επίλυση του ζητήματος από διοικητικής πλευράς.

Έτσι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της κοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, την οποία ωστόσο το Πατριαρχείο Σερβίας αποκαλεί ως “Μακεδονική Εκκλησία- Αρχιπεικσοπή Οχρίδος”, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο να συλλειτουργήσει μαζί του σήμερα. Ύστερα από απόφαση της Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος η πρόσκληση έγινε δεκτή. Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα οι δύο πλευρές επικύρωσαν σήμερα την αποκατάσταση των σχέσεων τους με την κοινωνία του Σώματος και Αίματος του Κυρίου από το ίδιο ποτήριο.

Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι Αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο στο Βελιγράδι καθώς και Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας. Το κάλεσμα το οποίο απηύθυνε τις δύο προηγούμενες ημέρες το Πατριαρχείο Σερβίας στον λαό της σερβικής πρωτεύουσας βρήκε απήχηση καθώς ο Καθεδρικός Ναός είχε γεμίσει ασφυκτικά από πιστούς.

Πατριάρχης Σερβίας: “Μετά από 55 χρόνια η πληγή επουλώθηκε”

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία της Σερβίας το οποίο έρχεται να προστεθεί στο λαμπροφόρο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου.  Επεσήμανε ότι η πληγή που κράτησε 55 χρόνια με τους αδελφούς από τη “Μακεδονία” έχει πλέον επουλωθεί. “Η χαρά μας είναι αμέτρητη. Η χαρά της χάριτος του Θεού. Είμαστε ένα στον Χριστό, ένα στην Εκκλησία και αυτή η απάντηση των αδελφών δείχνει ότι οι καρδιές των ενάρετων λαών μας χτυπούν με το ρυθμό του Χριστού, μας δείχνει ότι ο Κύριος μας ελέησε!».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος τόνισε επίσης ότι η Εκκλησία είναι μία γιατί ο Θεός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και ότι με μία πίστη οικοδομούμε την ενότητα. “Δεν υπάρχει ενότητα χωρίς πίστη στον Τριαδικό Θεό…………. Αυτό ισχύει για όλη την Ορθοδοξία. Γιατί ομολογούμε να πιστεύεις στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Πρώτα από όλα, είναι μία, γιατί είναι ένας ο Κύριος στον οποίο εμείς πιστεύουμε”.

«Η ενότητα στην πίστη και στην παράδοση της Εκκλησίας πηγάζει από τη Θεία Λειτουργία, φανερώνεται και επιβεβαιώνεται σε αυτήν. Είμαστε ένα εν Χριστώ χωρίς υπόλοιπο όταν κοινωνούμε από το ίδιο ποτήριο”, σημείωσε και ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος του είναι η ενότητα “άσχετα με το ότι οι δυνάμεις αυτού του κόσμου έχουν τους στόχους τους”, όπως ανέφερε.

“Είχαμε ένα σχίσμα πενήντα πέντε χρόνια με τα αδέρφια μας από τη Μακεδονία. Αυτή η πληγή πονούσε και περιμέναμε να επουλωθεί. Η πληγή στο σώμα του Χριστού δεν μπορεί να γιατρευτεί μόνο με τις δυνάμεις μας, είναι θαύμα Θεού, είναι δώρο Θεού”, κατέληξε.

Αχρίδος Στέφανος: “Χαιρόμαστε ως λαός και ως Εκκλησία σήμερα”

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος εξέφρασε την αμέτρητή χαρά του για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Σερβίας αλλά και στο συλλείτουργο που τελέστηκε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την απόφαση να αποκαταστήσουν την ευχαριστιακή κοινωνία.

Επεσήμανε ακόμα ότι “σε αυτόν τον υπέροχο ναό, το συλλείτουργο δείχνει την ενότητα των δύο εκκλησιών μας και την ενότητα με όλες τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες”.

Ακόμα, σημείωσε ότι “Εκφράζουμε την απέραντη χαρά μας αυτή την περίοδο του Πάσχα. Όσο χαιρόμαστε για τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, χαιρόμαστε ως λαός και ως Εκκλησία σήμερα γιατί, για εμάς, σήμερα υπάρχει ένα νέο Πάσχα, η αποκατάσταση της κανονικής και ευχαριστιακής κοινωνίας στην ορθόδοξη πληρότητά της”.

Μετά την ευχαριστιακή σύναξη μπροστά στο ναό του Αγίου Σάββα ετοιμάστηκε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. 

Η υποδοχή

Στο Βελιράδι έφτασε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος σήμερα συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Σερβίας σε μια ιστορική στιγμή όπως χαρακτηρίζεται από σερβικά μέσα.

Ύστερα από τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε η Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας την περασμένη Δευτέρα, 16 Μαϊου, η επίλυση του ζητήματος θεωρείται από τη πλευρά τους ως ρεαλιστική. Για το λόγο αυτό κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο να συλλειτουργήσει σήμερα στο Βελιγράδι. Από τη Σερβική πλευρά μάλιστα το συλλείτουργο έχει ονομαστεί ως συλλείτουργο της συμφιλίωσης.

Η υποδοχή έγινε με κωδωνοκρουσίες και με τα λόγια του Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριου “Καλώς ήλθατε, αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Στέφανε και Επίσκοποι. Καλώς ήρθατε στην κοινότητα της αγάπης, εσείς και όλοι οι θεόφιλοι άνθρωποι σας. Είμαστε αδέρφια και μόνο αδέρφια!”

Σε ανάρτησή του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησία έγραψε: “Καθώς χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Σάββα, έτσι και οι καρδιές μας χτυπούν από χαρά λόγω αυτής της ευλογημένης ημέρας. Καλώς ήρθατε αγαπητοί αδελφοί!”

Πηγή πληροφοριών: tvhram.rs, slovoljubve.com

orthodoxianewsagency

…………

Δείτε σχετικά και

-Αυτοκεφαλία ζητά ο Πρόεδρος των Σκοπίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Βούτσιτς με επίκεντρο Σκόπια και Ουκρανία

-Ρουά ματ έκαναν στους Μητροπολίτες της Ελλάδος ο πατρ. Βαρθολομαίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο Πατριάρχης Σερβίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στις 19 Μαΐου

-Το Πατριαρχείο Σερβίας για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Τό Φανάρι ἦλθεν εἰς κοινωνίαν μέ τούς ἀκοινωνήτους τῶν Σκοπίων! Δέν ἠρωτήθησαν οὔτε οἱ Προκαθήμενοι!

-«Φανάρι και….ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

-Άραγε έχουμε μία νέα «εκκλησιαστική» συμφωνία των Πρεσπών; Οφείλει ο λαός μας, να γνωρίζει την αλήθεια! Μην του την κρύβεται άλλο!

-Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

--Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

3 σχόλια:

anti-ecumenist είπε...

Πάντως εγώ δεν κατάλαβα τί έγινε εδώ: Ο Αχρίδος Ιωάννης τί απέγινε; Από κοινού τον έκαναν ολική διαγραφή (Κατά το δη λεγόμενον, DELETE), ή στην Αχρίδα έχουμε δύο Αρχιεπισκόπους και δύο παράλληλες Συνόδους;

Ανώνυμος είπε...

ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΑΝΑΠΑΥΕΙ!ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Σ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΛΕΥΡΑ!ΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;ΑΝ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΡΝΗΘΟΥΝ(ΔΙΚΑΙΩΣ)ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ;ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΣΧΙΣΜΑ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ;ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ;ΑΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ "ΓΚΑΦΑ".ΟΙ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ(ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ)ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ(ΣΧΙΣΜΑ).ΑΡΑ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com