27 Νοε 2021

ΣΕΡΒΙΑ: Η Εκκλησία πρωτοστατεί στην επίλυση των προβλημάτων διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Στο προσκήνιο βρίσκεται στην Σερβία το ζήτημα της επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το μάθημα των Θρησκευτικών και την διδασκαλία του στα σχολεία της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου και Καρλοβικίου Πανιερώτατος Επίσκοπος Τόπλιτσα κ. Ιερόθεος επέκρινε την κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας να διευθετήσει το ζήτημα της ένταξης των Θρησκευτικών ως κανονικό μάθημα επιλογής στα σχολεία της χώρας.

Πανιερώτατος Επίσκοπος Τόπλιτσα κ. Ιερόθεος

 Με αφορμή δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου στην οποία γίνεται λόγος «ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης καθώς και το νομικό πλαίσιο», ο Πανιερώτατος σε γραπτή δήλωση του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον στα Μέσα Ενημέρωσης την δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας ότι κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη ξεκίνησε μέσω συναντήσεων η διαδικασία να δοθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών το καθεστώς κανονικού μαθήματος επιλογής και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, καθώς επίσης και το νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, έγινε λόγος περί σημαντικών ζητημάτων που δεν μπορούν να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη, για συγκρότηση μιας ευρύτερης επιτροπής που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα κτλ. Αν δεν εμπιστευόμασταν τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας,  θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για ένα παλιό γραφειοκρατικό τέχνασμα: όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, σχημάτισε μια επιτροπή».

Επίσης στην δήλωση του, επισήμανε ότι η προηγούμενη αλλαγή του καθεστώτος των Θρησκευτικών έγινε -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «εν μία νυκτί» χωρίς καμία διαβούλευση ή επίσημη έγγραφη ενημέρωση των Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων και χωρίς εξέταση των συνεπειών αυτής της αλλαγής.

«Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν η πρόθεση ήταν τότε να μην υπάρχει θρησκευτική διδασκαλία στο σχολικό πρόγραμμα. Επίσης, κατά καιρούς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών δεν είναι θέμα προσωπικής καλής θέλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά και παράλληλα τόνισε ότι η θρησκευτική διδασκαλία δεν καταργήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες.

Καταλήγοντας ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Τόπλιτσα κ. Ιερόθεος ανέφερε:

«Υπάρχει μια Επιτροπή για την θρησκευτική διδασκαλία στα σχολεία, της οποίας το έργο είναι να παρακολουθεί την οργάνωση και εφαρμογή της θρησκευτικής διδασκαλίας. Αυτή η Επιτροπή είναι ίσως ένα από τα πιο εξειδικευμένα όργανα της χώρας και σίγουρα το πιο δημοκρατικό  από άποψη σύνθεσης, τρόπου εργασίας και λήψης αποφάσεων και συνεπώς είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επίλυση των ζητημάτων που προκαλούν σύγχυση.»

Αίτημα για το μάθημα των Θρησκευτικών στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Η δήλωση του Πανιερωτάτου Επισκόπου Τόπλιτσα κ. Ιεροθέου έρχεται ως συνέχεια του κοινού αιτήματος που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, οι επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων προς τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφορικά με την υπέρβαση των προβλημάτων που σχετίζονται με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη διδασκαλία του στα σχολεία της χώρας, με πρωτοστάτη στην ενέργεια αυτή τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς, την Πρωθυπουργό, Άννα Μπρνάμπιτς, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Έρευνας, Μπράνκο Ρούζιτς.

Στο κείμενο της επιστολής γίνεται έκκληση σε όλα τα αρμόδια ιδρύματα της χώρας να αλλάξουν το τρέχον καθεστώς της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σχολικό σύστημα το συντομότερο δυνατό και να εκφράσουν ελπίδα και καλή πίστη ότι Εκκλησία και θρησκευτικές κοινότητες θα μοιραστούν με το κράτος τις απόψεις τους. Στη Σερβία, από την εποχή που η Θρησκευτική Αγωγή επέστρεψε στις τάξεις, γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να διορθωθούν όλες οι παρατυπίες που γίναν τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος και την αποστολή του.

Οι προτάσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και των λοιπών που υπογράφουν το κείμενο, μεταξύ άλλων, είναι το μάθημα να γίνει υποχρεωτικό μάθημα επιλογής, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αυτό, να ρυθμίσει νομοθετικά το εργασιακό καθεστώς 2.100 καθηγητών που διδάσκουν το μάθημα, όπως επίσης να δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία και τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες να εισηγούνται και να εποπτεύουν την διδακτέα ύλη του μαθήματος που τους αφορά.

«Πιστεύουμε ότι το σύνολο των προτεινόμενων λύσεων αντιπροσωπεύει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που διασφαλίζει πλήρως τον σεβασμό των ατομικών και συλλογικών θρησκευτικών δικαιωμάτων και την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών στη Σερβία, ακολουθώντας το παράδειγμα των λύσεων για την ομολογιακή θρησκευτική εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην επιστολή καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, το ζήτημα θα επιλυθεί με την αμοιβαία συνεργασία εκκλησίας, θρησκευτικών κοινοτήτων και πολιτείας.

Το κοινό αίτημα για το μάθημα των Θρησκευτικών στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

 Τα προβλήματα του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος των καθηγητών

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου και Καρλοβικίου Διάκονος Στέβαν Γιοβάνοβιτς μιλώντας στον Σερβικό ιστότοπο politika.rs αναφορικά με τα προβλήματα του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος των καθηγητών, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Πρακτικά στερούμαστε το δικαίωμα να λάβουμε μακροπρόθεσμα δάνεια, που σημαίνει ότι στερούμαστε εντελώς την δυνατότητα αγοράς διαμερίσματος ή αυτοκινήτου, ενώ κυριολεκτικά παλεύουμε για να χρηματοδοτήσουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας ή μια θεραπεία. Οι καθηγήτριες Θρησκευτικών δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους μετά την άδεια μητρότητας, ούτε ότι θα παραταθεί η σύμβαση εργασίας τους, η οποία λήγει κατά τη διάρκεια της άδειας. Όλα εξαρτώνται από την καλή θέληση του διευθυντή, που σημαίνει ότι είμαστε σε μια θέση που κάποιος αποφασίζει αυθαίρετα για την τύχη μας.»

Γραφείο ρεπορτάζ  orthodoxianewsagency

Δείτε και -Αίτημα για το μάθημα των θρησκευτικών στον Πρόεδρο Βούτσιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com