18 Αυγ 2021

Tο Φως το Αληθινόν, το Φως του Κόσμου

Tο Φως το Αληθινόν, το Φως του Κόσμου

Άρθρο από Γεώργιο Βλάχο / Ερευνητής

          Αγαπητοί μου χριστιανοί. ΄Ολοι εμείς οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, ορθόδοξοι χριστιανοί, ζούμε και κινούμαστε εντός της Χάριτος του Θεού, διά των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Τα Μυστήρια αυτά, αναζωογονούν τη Χάρη που ελάβαμε με το βάπτισμά μας.

            Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, και μάλιστα μετά τη Θεία Κοινωνία, ψάλλουμε το ακόλουθο τροπάριο: ‘’Είδωμεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρωμεν πίστη αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες, αύτη γαρ ημάς έσωσεν’’.

            To λόγια του τροπαρίου έχουν μεγάλη σημασία, και οφείλουμε να τα αναλύσουμε :

‘’Είδωμεν το φως το αληθινόν’’. Με τα λόγια αυτά ομολογούμε ότι, το φως το αληθινόν είναι ο ένας και μοναδικός Τριαδικός Θεός. Μας το διαβεβαίωσε ο Χριστός, όταν είπε ‘’Εγώ είμί το φως του κόσμου. Ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν της σκοτία αλλά έξοι το φως της ζωής’’. Ο Υιός του Θεού, με τα λόγια Του, μας διαβεβαιώνει ότι είναι το φως του κόσμου και μας προτρέπει να τον ακολουθήσουμε, για να μην είμαστε στο σκοτάδι αλλά να έχουμε το φως το αληθινό στη ζωή μας που δεν είναι άλλο, παρά μόνο ο αληθινός Τριαδικός Θεός. Η προτροπή αυτή του Ιησού Χριστού είναι σημαντική, διότι μας κατευθύνει στον ορθό δρόμο της πίστης και της ζωής.

‘’Ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον’’.  ΄Οπως οι 12 Απόστολοι, πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού έλαβαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έστειλε ο Πατήρ Θεός, για να διαδώσουν τη χριστιανική θρησκεία επί της γης, έτσι κι εμείς κάθε φορά που συμμετέχουμε στα Ιερά Μυστήρια, λαμβάνουμε Πνεύμα επουράνιο. Η πρώτη φορά που το λαμβάνουμε στη ζωή μας, είναι μέσω της Βάπτισής μας. Επιπλέον, με τη Βάπτισή μας, παίρνουμε και το Χριστό μέσα μας. Αυτό το ομολογούμε, όταν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ψάλλουμε : ‘’Οσοι εις Χριστόν εβαπτί-σθητε, Χριστόν ενεδύσασθε, Αλληλούια’’. 

‘’΄Εύρωμεν Πίστη αληθή’’.  Πριν την έλευση του Ιησού Χριστού, στη γη, είχαμε ξεχάσει τον αληθινό Θεό. Πιστεύαμε σε άλλους ψεύτικους και ανύπαρκτους Θεούς. Εξαίρεση, οι Εβραίοι, οι οποίοι πίστευαν και πιστεύουν ακόμη μόνο στον Πατέρα Θεό. Με την έλευση του Ιησού Χριστού, τη διδασκαλία Του, τα θαύματά Του, τη Σταυρική Του θυσία, την ένδοξη Ανάστασή και Ανάληψή Του και το έργο των 12 Αποστόλων, βρήκαμε ξανά την ‘’Αληθή Πίστη’’. Την Πίστη στον ΄Ενα και μοναδικό Τριαδικό Θεό.

‘’Αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες’’.  Η αληθινή πίστη μας εκφράζεται στην αδιαίρετη Τριάδα (Πατέρα, Υιό και ΄Αγιο Πνεύμα), την οποία οφείλουμε όχι μόνο να προσκυνούμε αλλά και να προσευ-χόμαστε σ’ Αυτήν, υμνώντας Την και ευχαριστώντας Την. Σε κάθε προσευχή μόνοι μας και σε κάθε Θεία Λειτουργία εντός της Εκκλησίας, υπάρχουν άφθονα λόγια τα οποία δοξάζουν, υμνούν και ευχαριστούν τον Κύριο. Μία από τις πιο συγκινητικές ψαλμωδίες που εκφράζουν τα παραπάνω, είναι αμέσως μετά την αναφώνιση του ιερέα ‘’Τα σα εκ των σων’’. Γονατίζουμε κάτω και με βαθιά κατάνυξη ψέλλουμε ‘’Σε υμνούμεν, Σε ευλογούμεν, σοι ευχαριστούμεν Κύριε, και δεόμεθά σου, ο Θεός ημών’’.

‘’Αύτη γαρ μάς έσωσε’’.  Με τα λόγια αυτά, ομολογούμε ότι, η Αγία Τριάς μάς έσωσε. Και σωθήκαμε μέσω του Υιού του Θεού, ο οποίος ήρθε για να μας λυτρώσει από το βόρβορο της αμαρτίας και να μας δείξει τον ορθό δρόμο της πίστης και της ζωής. Εκτός από την αγάπη στον άνθρωπο και στο Θεό, μας μίλησε και για την Ουράνιο Βασιλεία του Θεού. Η σωτηρία μας, ολοκληρώθηκε με το Σταυρικό Του θάνατο και την ένδοξη Ανάστασή του, αποδεικνύοντας ότι πράγματι είναι ο Υιός του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com