13 Αυγ 2021

Στους καπνούς και στις φλόγες

(Φωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη)

Στους καπνούς και στις φλόγες

της Ευαγγελίας Μπίτου, φιλολόγου

Μέρες τώρα φλέγεται η χώρα μας! Μέρες καίγονται δάση από τα λιγοστά που απέμειναν! Μέρες περιουσίες αφανίζονται και οι κόποι μιας ζωής γίνονται στάχτη! Μέρες ζώα άγρια αλλά και κατοικίδια και κοπάδια και μελίσσια ψήνονται ζωντανά στις φλόγες! Μέρες η Αττική, η Μεσσηνία, Λακωνία, η Ηλεία, η Αρκαδία και κυρίως η Εύβοια ζουν ώρες εφιαλτικές μες τους καπνούς και τις φλόγες!

Ο ουρανός σκοτείνιασε, οι φλόγες, πενήντα και εξήντα μέτρα, υψώνονται απειλητικές, μα και εξαπλώνονται ταχύτατα με βοηθό τον άνεμο. Οι θερμοκρασίες αφόρητες! Το πράσινο της φύσεως αντικατέστησε η πορτοκαλόχρωμη λάμψη της φωτιάς μουντή από τους μαύρους καπνούς! Κόλαση πύρινη αληθινά, καθώς η φωτιά μαίνεται! Όπου περνάει, η ζωή  καταστρέφεται!

Και μπροστά σε αυτή την πύρινη λαίλαπα, που τη βλέπεις στην οθόνη και φοβάσαι, άνθρωποι φωνάζουν απελπισμένοι! Άνθρωποι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια! Η  φωτογραφία της γυναίκας, που έκανε τον γύρο του κόσμου στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, είναι αντιπροσωπευτική έκφραση της μεγάλης αγωνίας όλων μπροστά στον πύρινο εφιάλτη. Αλλά και άνθρωποι με πόνο βαθύ και βουβό! Άλλοι πολύ θυμωμένοι, οργισμένοι, μα και αποφασισμένοι να σώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους! Άνθρωποι που, ευτυχώς, βρίσκουν το κουράγιο να σταθούν απέναντι στο μανιασμένο πυρ που καταφθάνει, και πεισματικά με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή του και να το σταματήσουν! Εικόνες συγκλονιστικές, βαθιά χαραγμένες στη μνήμη! 

Μαζί τους, μέρες τώρα, οι πυροσβέστες δίνουν πολύ σκληρή μάχη, στην οποία συμμετέχουν και εθελοντές! Επιχειρούν από αέρος και εναέρια μέσα, όσο τους επιτρέπουν οι άνεμοι, οι καπνοί, οι υψηλές θερμοκρασίες και η κατάστασή τους. Όλοι αυτοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την πυρόσβεση! Τα δίνουν όλα! Πώς όμως να διαχειρισθούν τόσες παράλληλες εστίες φωτιάς επί τόσες ημέρες; 

Ιδιαίτερα μας συγκίνησε ο τριανταοκτάχρονος εθελοντής πυροσβέστης, Βασίλης Φιλώρας, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τις φλόγες. « Με  ξέρεις, δεν μπορώ να μην πάω…», είπε σε φίλο του. Τέτοιοι άνθρωποι μας βγάζουν από τον εαυτούλη μας, και μας κάνουν να κοιτάζομε πιο ανοικτά και πιο ψηλά. Αυτοί συνεχίζουν την πολιτιστική παράδοση αυτού του τόπου! Γίνονται παράδειγμα! Γι’ αυτούς τα λόγια φτωχά!

Ευχαριστούμε όσους έσπευσαν από τα ξένα κράτη σε βοήθεια. Αποδεικνύονται πράγματι εταίροι, φίλοι. Στο έργο της κατάσβεσης έσπευσαν να συνδράμουν η Κύπρος, η Γαλλία, η Κροατία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ… Μαζί τους επιχειρούν και σώζουν χωριά στην Εύβοια Σλοβάκοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί πυροσβέστες πολύ καλά οργανωμένοι, τους οποίους «εκπλήσσει το εύρος και η δύναμη της φωτιάς». Η βοήθεια της Ρωσίας με τα ιπτάμενα «τάνκερ» σημαντική! Η ευγνωμοσύνη μας προς όλους  βαθιά!

Κατέφτασε και η βοήθεια από την πολύ οργανωμένη και κραταιά Γερμανία! Γιατί στον νου μου έρχεται η σκηνή, κατά την οποία οι Σπαρτιάτες έφθασαν στον Μαραθώνα μετά τη νίκη των Αθηναίων που είχαν ζητήσει τη βοήθειά τους!

Αυτές τις δύσκολες ώρες το κράτος και οι κρατούντες αναμετρήθηκαν με την ευθύνη τους. Πολλά και διάσπαρτα τα πύρινα μέτωπα! Η πραγματικότητα εξωπραγματικά εφιαλτική! Έδειξε όμως και τις αδυναμίες οργάνωσης. Έδειξαν πως από τις προηγούμενες πυρκαγιές δεν διδαχθήκαμε αρκούντως. Ξεχνάμε εύκολα όσα, τις δύσκολες ώρες, καταλαβαίνομε πως πρέπει να γίνουν. Τα θυμόμαστε και πάλι, όταν ξεσπάσει το κακό.

Ευτυχώς αυτή τη φορά έγινε αντιληπτό πως οι φωτιές δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις πολιτικές. Σε όσους είδαν το σπίτι τους να καίγεται και στους νέους, που ήθελαν να ζήσουν στον τόπο τους και είδαν αναπάντεχα το μέλλον τους να σκοτεινιάζει, τα λόγια των πολιτικών ηχούν ως φλυαρία  ανούσια και ενοχλητική.

Αυτή τη φορά οι πυρκαγιές έδειξαν και μια προοπτική. Χρειάζεται οι τοπικές κοινωνίες να οργανωθούν. Η οργάνωση σε τοπικό επίπεδο μπορεί να προλάβει το κακό. Το απέδειξαν οι νέοι και όλοι όσοι έμειναν και πάλεψαν για τον τόπο τους. Αξίζει να προσπαθήσομε. Για τον τόπο μας! Για την Ελλάδα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com