23 Μαρ 2021

Εκπομπή για την Ελληνική Επανάσταση - 200 έτη από την Επανάσταση του 1821

Στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV μεταδόθηκε τηλεοπτική εκπομπή για την Ελληνική Επανάσταση την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, με αφορμή τα 200 έτη από την Επανάσταση του 1821.

Στην εν λόγω εβδομαδαία εκπομπή  με τον τίτλο «Ορθόδοξος Λόξος», η οποία πραγματοποιείται υπό την ευλογία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου, συμμετείχαν ο π.Νικόλαος Κριτσωτάκης, εφημέριος της ενορίας Αγ.Μύρωνος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο κος Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κος Δημήτριος Νατσιός, Εκπαιδευτικός,Θεολόγος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών.

Στην αρχή της εκπομπής, αναγώστηκε από τον π. Νικόλαο Κριτσωτάκη το Μήνυμα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για τα 200 ετη από την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ άλλων το Συνοδικό Μήνυμα αναφέρει: « Ἡ Ἐπανάσταση ὑπῆρξε ἐπίτευγμα σύνολου τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Λαοῦ καί κλήρου, μέ πρωτοπόρο στόν ἀγῶνα τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη, Ἅγιο Γρηγόριο τόν Ε΄, πού ἀπαγχονίστηκε στήν Πύλη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου μας, ἡ ὁποία ἀπό τότε παραμένει κλειστή. Ἡ Ἐκκλησία δέν ἐνέπνευσε μόνο τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821, ἀλλά τήν τροφοδότησε καί τή στήριξε. Ἀξίζει νά σημειωθεῖ ὅτι στό βωμό τοῦ μαρτυρίου προσφέρθηκαν ὡς μάρτυρες 11 Πατριάρχες, 100 Ἱεράρχες, 6.000 κληρικοί καί πλῆθος λαϊκῶν πιστῶν.»

 Στην συνέχεια, ο καθηγητής κος Ηρακλής Ρεράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μόνο στην Κρήτη υπήρξαν 77 επαναστάσεις μέχρι να φθάσει η Μεγαλόνησος στην Απελευθέρωση, ενώ επεσήμανε παραδείγματα Αγίων Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά και τον ρόλο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο να κρατηθεί η φλόγα της ελευθερίας.

Ο κος Δημήτριος Νατσιός αρχικώς εστίασε στον ρόλο των Αλεξάνδρου και Δημητρίου Υψηλάντη στον Αγώνα, ενώ υπογράμμισε ότι κορυφαίος ιστορικος του 19ου αιώνα, ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ονομάζει την Εκκλησία «Ελληνοσώτηρα», διότι αφενός η Εκκλησία ανέλαβε να συντηρήσει την Ελληνική Παιδεία με τα Κρυφά Σχολειά και αφετέρου η Παναγία και οι Άγιοι ήταν το αποκούμπι των υπόδουλων Ελλήνων. Ανέφερε επίσης ότι στην περίοδος της Τουρκοκρατίας υπήρχε η αμάθεια, η φρικτή σκλαβειά, το παιδωμάζωμα και οι γενιτσαρισμοί.

Στην διάρκεια της εκπομπής, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της φιλολόγου κας Ανθούλας Κωστάκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο τρόπος ζωής των Αγωνιστών, οι οποίοι είχανε στόχο, όραμα και ιδανικά, είναι δοκιμασμένος τρόπος ζωής και ειδικά για τους νεότερους, ειδικά στις μέρες μας που έχουν απομυθοποιηθεί πρόσωπα, κόμματα, ιδεολογίες και άλλα.

Τέλος, την εκπομπή έκλεισε ο π. Νικόλαος εστιάζοντας αφενός στο ότι «σήμερα χρειαζόμαστε νέους Κοσμάδες Αιτωλούς», και αφετέρου στο ότι η μάνα του έθνους ήταν και είναι η Εκκλησία.

 Σύνδεσμοι:

https://youtu.be/vAe9yc7-YT0

https://is.gd/orthl  - εκπομπές ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΛΟΓΟΣ

https://vimeo.com/527180282

http://www.cretetv.gr/orthodoxos-logos/show-orthodoxos-logos/12977-orthodoksos-logos-ellhnikh-epanastash-200-eth/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com