25 Νοε 2020

Κύπρος - Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»

 iera synodos tis ekklisias tis kyproy

Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»: 10 – 7 υπέρ του Αρχιεπισκόπου με ανταλλαγή βαριών κουβέντων

Μέσα σε άσχημο κλίμα συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Κύπρου στο λεγόμενο «Ουκρανικό». Σύμφωνα με πληροφορίες του http://politis.com,.cy ανταλλάγησαν βαριές κουβέντες μεταξύ των ιεραρχών, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις (μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου της Τρίτης) του εκπροσώπου Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ότι η προσπάθεια ήταν να ληφθεί ομόφωνα η απόφαση.

Τελικά, πέρασε η θέση του Αρχιεπισκόπου για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας με δέκα ψήφους υπέρ και εφτά κατά.

Κατά της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου, κ. Επιφάνειο, ψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κύκκου και Μόρφου και οι Επισκόποι Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και το θέμα της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιου θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ενώ κάλεσε όσους μπορούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Ουκρανικής και Ρωσικής Εκκλησίας για να αρθούν οι διαφορές που υπάρχουν για το καλό της Ορθοδοξίας να το πράξουν.

Εκτός εαυτού ο ο Κύκκου

Μετά τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους και καθώς αποχωρούσε ο Μητροπολίτης Κύκκου , ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος του είπε ότι διαστρεβλώνει τα πράγματα και τον ρώτησε αν φιλοδοξεί να γίνει «Μάρκος Ευγενικός».

«Σκασμός», του απάντησε ο Μητροπολίτης Κύκκου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου ο οποίος του ζήτησε σε έντονο ύφος να μιλάει πιο ωραία.

Στη συνέχεια ο Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε «χυδαίο» και «παλιάνθρωπο» τον Αριστείδη Βικέτο καλώντας τον να μην επεμβαίνει.

Το βίντεο ανήρτησε η ιστοσελίδα https://www.alphanews.live/:

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε…

Τοποθετήθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου για τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την συνεδρία της 23ης και 25ης Νοεμβρίου συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του κ. Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας  εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και «αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριοτάτου».

Ταυτοχρόνως, είπε «η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποία όλοι να εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησία του Χριστού».

Σε σχέση με το θέμα της πανδημίας που αναμένονταν να συζητηθεί, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως κρίθηκε φρονιμότερο να καλέσουν κάποιους ειδικούς για να τους ενημερώσουν αν αυτό καταστεί δυνατόν για την 1η Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου αναχωρώντας από την συνεδρία σχετικά με την δική του συμβιβαστική λύση που απορρίφθηκε , ότι δηλαδή δεν δεσμεύονται οι διαφωνούντες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου όταν αφορούν θέμα πίστεως, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι αυτό που έχει υπόψη του και που το λέει και το καταστατικό, είναι ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους έστω αν λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως.

Επεσήμανε επίσης πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θέμα πίστεως, αλλά μνημόνευσης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιου τον οποίο θα μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και όχι οι ίδιοι.

Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως το θέμα θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο, σημειώνοντας πως ο καθένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε. Είπε ακόμη πως «η συμβιβαστική πρόταση έθετε υπό υπαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο», πράγμα που, όπως είπε «δεν μπορούσε να γίνει».

Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε  ακόμη “πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, ούτε εμείς, ούτε οι άλλοι, αν μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να μην υπάρχει κάποιο σχίσμα μεταξύ τους που επηρεάζει όλη την Ορθοδοξία” .

Σημειώνεται πως οι διαφωνούντες είναι 7, ενώ 10 άτομα της Ιεράς Συνόδου συντάχθηκαν με το πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας .

politis.com.cy,25/11/2020

…………………………………………………….

Μητροπολίτης Κύκκου στο AlphaNews: Ζητώ συγνώμη από όλο τον κόσμο

alphanews.live

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος μίλησε αποκλειστικά στο AlphaNews.live για τη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο κατά τη διάρκεια της οποίας προκάλεσαν αίσθηση οι δικές του αναφορές και ο τρόπος που αντέδρασε στις ερωτήσεις και τις αναφορές του δημοσιογράφου.

Ο Κύκκου Νικηφόρος απολογήθηκε προς όλο τον κόσμο και είπε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συμπεριφορά του.

«Απολογούμαι προς τον κόσμο όλο, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μου δεν είναι αυτή η όλη αγωγή μου στην Εκκλησία. Δεν θέλω να δικαιολογηθώ γιατί ότι και να συνέβαινε δεν έπρεπε να συμπεριφερθώ έτσι αλλά επαναλαμβάνω μέσα στην κούραση μέσα στην ένταση αυτή όλη παραφέρθηκα. Ζητώ συγνώμη από όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας το περιστατικό είπε ότι λανθασμένα εκνευρίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του εν λόγω δημοσιογράφου και επικαλέστηκε την ανθρώπινη του ιδιότητα.

«Αναιρώ όσα είπα γιατί είμαι ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος να τα αντιπαρερχόμεθα αυτά και να μην χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεων μας», κατέληξε.

……………………………………………..

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου, αναφέρει:

«Σχετικά με το σημερινό επεισόδιο με τον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο, ο οποίος εμφανίστηκε προς το τέλος της συνέντευξής μου προς τα ΜΜΕ σχετικά με τη συμβιβαστική εισήγησή μου για το Ουκρανικό Ζήτημα, και αμέσως άρχισε να με διακόπτει απρεπώς και αντί ερωτήσεων να μου υποβάλλει προκλητικά, ότι δεν είναι τους Ιερούς Κανόνες που επικαλούμαι αλλά τους Ρωσικούς Κανόνες, και στη διαμαρτυρία μου να σταματήσει να με διακόπτει και να με αφήσει να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, αυτός αντί να συμμορφωθεί με την υπόδειξή μου αυτή, αντίθετα με ειρωνεύτηκε ότι φιλοδοξώ να γίνω ο νέος Μάρκος ο Ευγενικός. Είναι γεγονός ότι η όλη απρεπής, προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του, μου προκάλεσε εκνευρισμό και συμπεριφέρθηκα απρεπώς, γεγονός το οποίο δεν με χαρακτηρίζει. Ίσως αυτό να οφείλετο στην κούραση και ένταση της προηγηθείσας Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου. Δεν θέλω, όμως, να δικαιολογηθώ. Είμαι Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έπρεπε να συγκρατήσω τον εκνευρισμό μου και να μην τον ακολουθήσω στην απρεπή συμπεριφορά του. Εκφράζω την βαθύτατη λύπη μου για το συμβάν και εξαιτούμαι τη συγγνώμη και επιείκεια τόσο του τηλεοπτικού κοινού, όσο και του ίδιου του δημοσιογράφου».

Διαβάστε επίσης:

-Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου για το Ουκρανικό Ζήτημα

-Ταμασσού Ησαΐας: Δεν αναγνωρίζω άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

-Ανακοινωθέν Έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020)

-Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

-Κύπρος - Συνοδικοί κόβουν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

-Κύκκου Νικηφόρος: Ουκρανικό ζήτημα και Κύπρος

-Ανοιχτή επιστολή του Ταμασού Ησαΐα για την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση- “H υπακοή του Επισκόπου δεν είναι σε πρόσωπα, αλλά στην Εκκλησία, της οποίας αρχηγός είναι ο Ιησούς Χριστός.”

-Τα ολέθρια επακόλουθα από την αθέτηση του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας

-Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: «Προγεύομαι ότι αν φύγω θα σκοτωθούν μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Tο Πατριαρχείο Μόσχας δεν σεβάστηκε τους κώδικες στο ουκρανικό ζήτημα….»

-Διατὶ μὲ τὴν ἐκλογὴν τοῦ Τατὰρ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου ἐμνημόνευσε τὸν ψευδοκιέβου;

-Η Μεγαλόνησος εις νέαν δοκιμασίαν.

-Μόρφου Νεόφυτος: Ὀνούφριος ὁ κανονικὸς Μητροπολίτης Κιέβου

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκτίθεται περισσότερο

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απαντά για τη μνημόνευση του σχισματικού «Επιφανίου Κιέβου»

-Ταμασού Ησαΐας: «Πράξη πονηρή και ύποπτη η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Επιφάνειο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας»

-Κύκκου Νικηφόρος και Λεμεσού Αθανάσιος ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ανακαλέσει την απόφαση του και να γίνει Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

-Αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

-Οι προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η αντίδραση της Ρωσίας

-Κύπρος -Ανακοίνωση Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και Επισκόπου Αμαθούντος, σχετικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πως η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μνημόνευσε τον “Ουκρανίας Επιφάνιο” !

3 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Πανορθόδοξη Σύνοδος για το Ουκρανικό τώρα! Διαβλέπει κανείς κάποια άλλη λύση για να αποτραπεί το σχίσμα που απειλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία;

Διονύσιος είπε...

Συμφωνώ με τον Παναγιώτη.

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κύκκου και Μόρφου και Επισκόποι Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος - Εφτά ιεράρχες να τους θυμόμαστε.

Β. Ευσταθίου

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com