25 Νοε 2020

Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου για το Ουκρανικό Ζήτημα

Συμβιβαστική Πρόταση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλυρίας σε ότι αφορά τις τελευταιές δύο συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου κατόπιν μακράς συζήτησης για το Ουκρανικό Ζήτημα και παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ξαφνική μνημόνευση του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. κ. Επιφανίου εκ μέρους του Αρχιεπικόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, 

τελικώς ακολουθήθηκε η οδός της οικονομίας, όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη, την οποία ακολούθησαν στο διάβα των αιώνων και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και η οποία αποτελεί για την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία το κατ’ εξοχή μυστήριο της αγάπης, της ειρήνευσης και της καταλλαγής, προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός και η διαίρεση της Αποστολικής Εκκλησίας της αγιοτόκου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, κατά τις τελευταίες δύο συνεδρίες αυτής, στις 23 και 25 ενεστώτος μηνός Νοεμβρίου, μετά από μακρές και διεξοδικές συζητήσεις, για το πολύπλοκο και ακανθώδες Ουκρανικό Ζήτημα, αλλά και για το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε με την ξαφνική, και παρά την ομόφωνη συνοδική απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019, μνημόνευση του Επιφανίου σαν «Προκαθημένου» της Ουκρανικής Εκκλησίας, πήρε την απόφαση, προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός και η διαίρεση της Αποστολικής Εκκλησίας της αγιοτόκου ημών Νήσου, να ακολουθήσει την οδό ουχί της ακριβείας, αλλά την οδό της οικονομίας, την οποία ακολούθησαν στο διάβα των αιώνων και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και η οποία αποτελεί για την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία το κατ’ εξοχή μυστήριο της αγάπης, της ειρήνευσης και της καταλλαγής.

Η Ιερά ημών Σύνοδος, έχουσα υπ’ όψη όλα τα πιο πάνω, αποφάσισε, κηδομένη της ενότητας της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, να μην αντισταθεί στην απόφαση του Μακαριωτάτου ημών Αρχιεπισκόπου να μνημονεύει τον Επιφάνιο σαν «Μητροπολίτη» Κιέβου χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ιερά Σύνοδος σέβεται και τη σύμφωνη με την ομόφωνη Συνοδική απόφαση της συνεδρίας, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, τοποθέτηση των Συνοδικών αυτής Μελών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου προσβλέπει σε μια πανορθόδοξη διαβούλευση, όπου όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς την επήρεια εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και την εμπλοκή γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, θα αναδείξουν την αρχιερατική τους σοφία και θα εργασθούν προς υπέρβαση της παρούσης κρίσεως, που απειλεί με σχίσμα καταστροφικό την παγκόσμια Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία.

Ιερά Μητρόπολις Κύκκου και Τηλλυρίας,
25 Νοεμβρίου 2020

orthodoxianewsagency

Διαβάστε επίσης:

-Ταμασσού Ησαΐας: Δεν αναγνωρίζω άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

-Ανακοινωθέν Έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020)

-Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

-Κύπρος - Συνοδικοί κόβουν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

-Κύκκου Νικηφόρος: Ουκρανικό ζήτημα και Κύπρος

-Ανοιχτή επιστολή του Ταμασού Ησαΐα για την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση- “H υπακοή του Επισκόπου δεν είναι σε πρόσωπα, αλλά στην Εκκλησία, της οποίας αρχηγός είναι ο Ιησούς Χριστός.”

-Τα ολέθρια επακόλουθα από την αθέτηση του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας

-Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: «Προγεύομαι ότι αν φύγω θα σκοτωθούν μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Tο Πατριαρχείο Μόσχας δεν σεβάστηκε τους κώδικες στο ουκρανικό ζήτημα….»

-Διατὶ μὲ τὴν ἐκλογὴν τοῦ Τατὰρ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου ἐμνημόνευσε τὸν ψευδοκιέβου;

-Η Μεγαλόνησος εις νέαν δοκιμασίαν.

-Μόρφου Νεόφυτος: Ὀνούφριος ὁ κανονικὸς Μητροπολίτης Κιέβου

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκτίθεται περισσότερο

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απαντά για τη μνημόνευση του σχισματικού «Επιφανίου Κιέβου»

-Ταμασού Ησαΐας: «Πράξη πονηρή και ύποπτη η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Επιφάνειο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας»

-Κύκκου Νικηφόρος και Λεμεσού Αθανάσιος ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ανακαλέσει την απόφαση του και να γίνει Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

-Αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

-Οι προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η αντίδραση της Ρωσίας

-Κύπρος -Ανακοίνωση Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και Επισκόπου Αμαθούντος, σχετικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πως η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μνημόνευσε τον “Ουκρανίας Επιφάνιο” !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com