26 Οκτ 2020

Κύκκου Νικηφόρος και Λεμεσού Αθανάσιος ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ανακαλέσει την απόφαση του και να γίνει Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

«Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση του»

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου

Την αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ να μνημονεύσει τον «Προκαθήμενο» της Ουκρανίας, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη και συγκατάθεση των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, έψεξε με δηλώσεις του, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Κύπρου, «Μέρα Μεσημέρι», ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

Ο Κύκκου Νικηφόρος επεσήμανε ότι όλοι έμειναν αποσβολωμένοι όταν άκουσαν, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, τον Αρχιεπίσκοπο να μνημονεύει το όνομα του Επιφάνιου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εκ των προτέρων ενημέρωση προς τους Συνοδικούς και κυρίως χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε, προς τούτο, απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Όπως εξήγησε ο Πανιερώτατος, το ζήτημα της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο συζητήθηκε αρχικά σε ειδική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, και στην οποία αποφασίστηκε ότι η εν Κύπρω Εκκλησία, «αναλογιζομένη τις ευθύνες της απέναντι σ’ ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία» θα τηρήσει στάση ουδετερότητας και ότι «θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, με σκοπό την ειρήνευση της Εκκλησίας».

Το θέμα αυτό τέθηκε εκ νέου και στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 και ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο ότι ετοίμασε επιστολή προς τον Οικουμενικό, στην οποία θα ανέφερε ότι θα μνημόνευε τον Επιφάνιο, ωστόσο μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποφάσισε να μην προβεί στην αποστολή της επιστολής και προς τούτο συνηγόρησαν ομοφώνως και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αντίθετα και παρά την επίσημη απόφαση που έλαβαν ως Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος έδρασε αυθόρμητα και εξέπληξε όλους τους παρευρισκόμενους.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιά θα μπορούσε να είναι η θεραπεία του όλου ζητήματος, ο Κύκκου Νικηφόρος υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση του και το θέμα να συζητηθεί στη Σύνοδο.

«Δεν θα συρθούμε σε μια Σύνοδο για να επικυρώσουμε μια αντικανονική πράξη του Προκαθήμενου της Εκκλησίας μας», τόνισε, για να προσθέσει ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει την αυθαιρεσία του Προκαθημένου, αλλά για να παίρνει αποφάσεις εκ των προτέρων, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος».

Κληθείς να σχολιάσει και το γεγονός ότι κάποιοι Αρχιερείς δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί του ζητήματος, επεσήμανε «πως δεν πρέπει να δέχονται σιωπηρώς την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη και θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια στιγμή. Αν θέλουμε να υπάρχει ομοψυχία και ενότητα και ειρήνη στην Εκκλησία της Κύπρου και να μην δημιουργηθούν παρατράγουδα, πρέπει να θεραπευθεί αυτή η αντικανονική ενέργεια του Μακαριωτάτου».

«Οι Ιεροί Κανόνες είναι πολύ αυστηροί, καθώς αναφέρουν ότι εκείνος που δέχεται σε μια ευχαριστιακή κοινωνία τον ακοινώνητο καθίσταται και ο ίδιος ακοινώνητο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν τις δυσκολίες που προκύπτουν, το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και τι κίνδυνοι υπάρχουν διχασμού, διάσπασης και διαίρεσης της Εκκλησίας της Κύπρου», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «με την πράξη μας αυτή, ως Εκκλησία της Κύπρου, κάνουμε δυσκολότερο το θέμα αυτό που αφορά την Οικουμενική Ορθοδοξία, που επαπειλείται ένα σχίσμα, ένα σχίσμα χειρότερο και από αυτό του 1054, ένα σχίσμα που δεν εγνώρισε ποτέ της η Ορθοδοξία».

«Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι το σχίσμα είναι σοβαρότατο αμάρτημα και όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος, «οὐδέ μαρτυρίου αἵματος ταύτην δύνασθαι ἐξαλείφειν τήν ἁμαρτίαν».

orthodoxianewsagency

………………………………………..

Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου ζητεί ο Μητρ. Λεμεσού

Πηγή: KYΠΕ- orthodoxianewsagency

Στεναχωρημένος για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πλειοψηφική απόφαση από την Ιερά Σύνοδο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος θεωρεί πως «καταργείται η Σύνοδος της Εκκλησίας του Κύπρου με αυτόν τον τρόπο».

Στη δήλωση του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «η διαφωνία μας δεν είναι μόνο στην ουσία του θέματος. Αν καλώς ή κακώς έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, το πρόβλημα είναι πως στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, «και τότε όλοι οι Συνοδικοί, σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου, είπαμε Μακαριώτατε μην το κάνετε αυτό το πράγμα και ο ίδιος είπε δεν θα το κάνω, αφού μου λέτε να μην το κάνω και θα σεβαστώ τη γνώμη της Συνόδου».

Μείναμε ήσυχοι με αυτή τη γνώμη που εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος η οποία «ανθρωπίνως βέβαια», είναι η κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας, είπε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, προσθέτοντας ότι «αντί αυτού, στη λειτουργία του Σαββάτου (κατά τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης), ακούσαμε έκπληκτοι τον Επιφάνειο ως Μητροπολίτη Κιέβου».

« Αυτό μας στεναχώρησε γιατί καταργείται η Σύνοδος της Εκκλησίας του Κύπρου με αυτόν τον τρόπο και είναι μια πράξη με την οποίαν εμείς δεν συμφωνούμε. Γι αυτό εκφράσαμε τη διαφωνία μας και την απαρέσκεια μας στο γεγονός αυτό», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του από τη λειτουργία και κατά πόσο μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε «δεν μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο, έφυγα για να μην πούμε κάποια λόγια που δεν θα χρειαζόταν».

«Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζεται και διοικείται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς τη Σύνοδο, ούτε η Σύνοδος χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

Είναι, πρόσθεσε, απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και υπέδειξε πως «ό,τι πει η πλειοψηφία εμείς θα υποταχθούμε έστω κι αν διαφωνήσουμε. Μπορώ να διαφωνώ αλλά υποτάσσομαι στο τι λέει η πλειοψηφία της Συνόδου».

Ερωτηθείς τι θεωρεί ορθό να γίνει, απάντησε πως θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος, «τώρα τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος δεν ξέρω».

Κληθείς δε να σχολιάσει την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε πως «ήδη η Εκκλησία της Ρωσίας απέκοψε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τα δίπτυχα της και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ οδυνηρό και δεν ξέρω και τι συνέπειες θα έχει και σε άλλους τομείς».

Τέλος, ανέφερε πως πέραν από τους Μητροπολίτες Κύκκου, Ταμασού και τον Επίσκοπο Αμαθούντας, με τους οποίους προσυπογράφει την κοινή ανακοίνωση – διαφωνία, δεν μίλησε με οποιουσδήποτε άλλους Μητροπολίτες για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

-Αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

-Οι προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η αντίδραση της Ρωσίας

-Κύπρος -Ανακοίνωση Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και Επισκόπου Αμαθούντος, σχετικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πως η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μνημόνευσε τον “Ουκρανίας Επιφάνιο” !

2 σχόλια:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση του αλλά να τιμωρηθεί για την ουκρανική εκκλησιαστική " πράξη" του...

Γιάννης Νεστορίδης είπε...

Δεν υποτάσσεται κανείς σε αποφάσεις της Συνόδου, εάν αυτές δεν ορθοτομούν τον λόγον της αληθείας. Η Εκκλησία δεν είναι θέμα μιας δήθεν πλειοψηφίας, αλλά αληθείας και μόνο. Αν ο Αρχιεπίσκοπος παραβαίνει τους Κανόνες, τις Εντολές του Κυρίου και αιρετίζει πρέπει άμεσα και αμετάκλητα να καθαιρεθεί, για το καλό και τη σωτηρία του ποιμνίου. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ενέργεια του στρέφεται κατά των συμφερόντων και της ίδιας της πατρίδας. Διπλή προδοσία, πίστης και πατρίδος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com