8 Αυγ 2020

Τι είναι το Tik Tok και γιατί δεν το θέλει ο Τραμπ

 Είναι η τελευταία μόδα στα social media και αναπτύσσεται ραγδαία, όμως στην αμερικανική κυβέρνηση δεν αρέσει ο τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων, κατά κύριο λόγο ανήλικων, Αμερικανών που καταλήγουν στα χέρια μιας κινεζικής εταιρείας. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία. 

Οπως συμβάινει με αρκετές διαδικτυακές μόδες, το Tik Tok κατάφερε να περάσει απαρατήρητο από τις τάξεις των ενηλίκων, όσο παράλληλα εξελισσόταν σε μία από τις αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων και των παιδιών όλου του κόσμου.

Ομως, με τον πρόεδρο Τραμπ να έχει βαλθεί να το απαγορεύσει και με την ανησυχία για την ραγδαία ανάπτυξη μίας κινεζικής εφαρμογής, που χρησιμοποιείται κυρίως από ανηλίκους, στην αμερικανική αγορά να αυξάνεται, τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν. Τι είναι, λοιπόν, το Tik Tok;

Κατά κάποιο τρόπο, το Tik Tok θυμίζει μία συμπυκνωμένη εκδοχή του YouTube: Οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα λεπτό, με τα χορευτικά και τα κωμικά σκετσάκια να είναι από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα είδη.

Η εφαρμογή προσφέρει και μία πληθώρα ψηφιακών φίλτρων, τα οποία οι χρήστες χρησιμοποιούν για να επεξεργαστούν τα βίντεο τους, ενώ προσφέρεται και μία συλλογή χαρακτηριστικών φράσεων από ταινίες και σειρές, που ο καθένας μπορεί να προσποιηθεί πως απαγγέλλει ο ίδιος στην κάμερα.

Οταν ένας χρήστης ξεπερνά το φράγμα των 1.000 ακολούθων, τότε μπορεί να εκπέμπει ζωντανά στους ακόλουθους του και να δεχθεί ψηφιακά δώρα, που έπειτα μπορεί να αλλάξει σε κανονικά χρήματα.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, που φυσικά προέκυψε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το Tik Tok γιγαντώθηκε ακόμη περισσότερο. Σήμερα μετρά δύο δισεκατομμύρια λήψεις και υπολογίζεται πως οι ενεργοί χρήστες του ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.

Με τεράστια διαφορά από την δεύτερη Κίνα, η Ινδία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για το Tik Tok, μέχρι που η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε την εφαρμογή, μαζί με άλλες 59 εφαρμογές, που έκρινε πως απειλούσαν την εθνική της ασφάλεια.

Είναι γεγονός, πως το Tik Tok συλλέγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων των χρηστών του, όπως την τοποθεσία τους, το ποια βίντεο βλέπουν και σε ποια σχολιάζουν, το λογισμικό και το μοντέλο του κινητού τους, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ένας χρήστης πληκτρολογεί.

Φυσικά, το Tik Tok δεν είναι η μόνη εφαρμογή που συλλέγει όλες αυτές τις πληροφορίες, όμως το μέγεθος του και η χώρα προέλευσης του είναι λογικό να σηκώσουν υποψίες, ειδικότερα μετά το σκάνδαλο και την μετέπειτα μετακίνηση των επίσης κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE στην «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.

Οταν ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, ρωτήθηκε αν θα πρότεινε σε κάποιον να «κατεβάσει» το Tik Tok, απάντησε: «Μόνο αν θέλεις τις προσωπικές σου πληροφορίες στα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας».

Από τη μεριά του, το Tik Tok φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει πως δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών του με κακόβουλο τρόπο, με την εταιρεία να υπενθυμίζει επανειλημμένα πως δεν επηρεάζεται από «καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής» και ότι τα δεδομένα των χρηστών της δεν φυλάσσονται στην Κίνα.

Οπως, όμως και με την Huawei, ο κινεζικός νόμος εθνικής ασφάλειας του 2017, που προστάζει οποιονδήποτε οργανισμό ή πολίτη να συνεργαστεί με την κινεζική κυβέρνηση στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, καθιστά πιθανή την προοπτική εξαναγκασμού της μητρικής εταιρείας του Tik Tok, της ByteDance, να παραδώσει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.

Φυσικά, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Tik Tok έχει δηλώσει πως η εταιρεία του ποτέ δεν θα μοιραζόταν δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση, αλλά παράλληλα καμία κινεζική εταιρεία δεν θα ήθελε να στραφεί ενάντια στο ΚΚ Κίνας.

Την λύση στο πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και του Tik Tok έρχεται να προσφέρει η Microsoft, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει το Tik Tok στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία και διαβεβαιώνει πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των αμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με το BBC, Microsoft και Tik Tok είχαν φτάσει κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας, που όμως κλονίστηκε αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τους ενδοιασμούς του. Το Tik Tok είναι γνωστό για την απήχηση του στους νέους ανθρώπους και δεν είναι λίγοι οι χρήστες του που βρίσκουν τις διακωμωδήσεις του αμερικανού προέδρου ιδιαίτερα διασκεδαστικές.

H Microsoft, ο επικεφαλής της οποίας επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζει να έχει ολοκληρώσει την συναλλαγή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ -ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com