20 Απρ 2020

Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος: Συγχώρεσε με Θεέ μου και συ λαέ μου

Συγχώρεσε με Θεέ μου και συ λαέ μου
Συγχώρεσε με Θεέ μου και συ λαέ μου
Γράφει ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
Όχι δεν είναι μοντάζ, ούτε στημένη φωτογραφία, πολλώ δε μάλλον δεν είναι.. «fake», για να χρησιμοποιήσω ορολογία που μπήκε στην ζωή μας, μαζί με τον… κορωνοϊό. Είναι ο Γιαννάκης, ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο παιδί της Ε΄ Δημοτικού που μεγαλώνει μέσα σε μια ευλογημένη οικογένεια. 

Ο Γιαννάκης λοιπόν ήρθε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, πριν την έναρξη της Ακολουθίας του Νυμφίου και πριν.. κλειδώσουμε τις θύρες του Μητροπολιτικού μας Ναού, ήρθε στο ιερό, όπου ετοιμαζόμεθα για την έναρξη της Ακολουθίας. Χώρος γνώριμος, οικείος και αγαπημένος για εκείνον. «Γιαννάκη αυτές τις μέρες δεν θα μας βοηθήσεις στο ιερό, χρειάζεται να μείνεις σπίτι σου για να είσαι καλά με την οικογένεια σου», του είπα. «Εμένα ο Χριστός με αγαπά και άμα είμαι εδώ θα είμαι καλά, εδώ θέλω να είμαι», μου απάντησε κοιτώντας με στα μάτια και περιμένοντας να συμφωνήσω μαζί του και «να μείνει εδώ». «Σε αγαπά, του ανταπάντησα, γι΄ αυτό και θέλει να μείνεις στο σπίτι σου». Ακολούθησε σιγή. Δάκρυσε και σε λίγο έφυγε, κοιτώντας με γεμάτος παράπονο και απορία. Σιώπησα… Κλειδώσαμε τις θύρες και άρχισε η Ακολουθία. Ο Γιαννάκης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και ενώ καθόταν μπροστά από την τηλεόραση του σπιτιού του μαζί με τους γονείς του, μόλις άρχισαν να διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, αυθόρμητα και χωρίς να πει τίποτα στους γονείς του, σηκώθηκε πήγε στην γωνία του σαλονιού τους όπου έχουν δημιουργήσει ένα προσευχητάριο, πήρε ένα κερί και σε κάθε Ευαγγέλιο το άναβε και έστεκε δίπλα από τον Ιερέα που διάβαζε το Ευαγγέλιο!
Μεγάλη Παρασκευή. Μετά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως, και πάλι «των θυρών κεκλεισμένων», πήγα στο κοιμητήριο του χωριού μου για να «χαιρετίσω» αγαπημένα πρόσωπα. Ευτυχώς που είναι περιφερειακό και δεν κλειδώθηκε όπως αυτά των αστικών κέντρων. Τί πόνος, αλήθεια, να στερηθούν οι συγγενείς την ιερότερη μέρα του χρόνου να ανάψουν τα καντήλια των αγαπημένων τους και να τους ψάλλουν το «αιωνία η μνήμη». Επιστρέφοντας επισκέφθηκα, στο κρεβάτι του πόνου, πρόσωπο που περνά μεγάλο Γολγοθά. Καθ΄ οδόν πέρασα μπροστά από πολυκατάστημα μεγάλης αλυσίδας τροφίμων. Στην τεράστια αυλή του θα πρέπει να περίμεναν τουλάχιστον 80-100 άνθρωποι με καρότσια περιμένοντας να μπουν μέσα. Έφταναν μέχρι τον δρόμο! Στο τέλος του ίδιου δρόμου ένα γωνιακό ζαχαροπλαστείο.
Και οι δύο είσοδοι του μπλοκαρισμένες από κόσμο, ασφυκτικά γεμάτο. «Η λαϊκή σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είχε τόσο κόσμο που πήγα και έφυγα, δεν μπορούσα να περιμένω», μου λέει τηλεφωνικά γνωστός μου. Βράδυ Μεγάλης Παρασκευής και πάλι «των θυρών κεκλεισμένων» και των μεγαφώνων κλειστών. Επιστρέφοντας στο Επισκοπείο βλέπω μηνύματα στο κινητό. Βίντεο και φωτογραφίες από πρόσωπα που πέρασαν έξω από τον Ναό, στάθηκαν για λίγο (καθώς απαγορευμένο και αυτό) και τράβηξαν την στιγμή. «Γιατί»; ρωτά ένα από τα πολλά πρόσωπα. Πάλι σιωπή…
Μεγάλο Σάββατο πρωί. Η πρώτη Ανάσταση! Θεία Λειτουργία «των θυρών κεκλεισμένων». «Μια νεαρή μητέρα με τα 2 παιδιά της είναι έξω από τον Ναό και παρακαλεί να κοινωνήσουν τα παιδιά της. Ας μην κοινωνήσει αυτή, τα παιδιά της παρακαλεί να κοινωνήσουν», μεταφέρει ο Επίτροπος. «Κλαίει», συνεχίζει. Σιωπή και πάλι….. Μέγα Σάββατο βράδυ. Ακολουθία της Πανυχίδας και πριν κλειδώσουν οι πόρτες εισέρχονται στον Ναό πρόσωπα γνώριμα. «Σας παρακαλούμε θα κρατήσουμε τις αποστάσεις και θα είμαστε σαν να μην υπάρχουμε, μόνο αφήστε μας να ζήσουμε την Λειτουργία της Αναστάσεως. Δεν αντέχουμε να μην κοινωνήσουμε», παρακαλούν με δάκρυα. Και πάλι… σιωπή….
Όλες αυτές τις μεγάλες μέρες του Θείου Πάθους αρκετοί από τους Ναούς της Περιφέρειας μας φυλάσσονται υπό… «κουστωδίας». Μάλιστα σε κάποια Περιφέρεια μας η.. «κουστωδία» τηλεφωνούσε στους Ιερείς ζητώντας τους να δηλώσουν τις ώρες των Ι. Ακολουθιών ως και σε ποιο Ναό θα τις τελέσουν! Ως δε μας ενημέρωσαν Κληρικοί μας η.. «κουστωδία» πήγαινε κατά την διάρκεια των Ι. Ακολουθιών και από τα παράθυρα των Εκκλησιών κοιτούσε εάν τηρούνται τα μέτρα! Μετρούσε πόσοι είναι μέσα στον Ναό! Δεν πρόσεξα να είχε «κουστωδία» στα καταστήματα με το πλήθος του κόσμου να συνωστίζεται στις αγορές του.
Θεέ μου! τι Μεγάλη Εβδομάδα ήταν αυτή; Τι Πάσχα; Αρχιερείς και Ιερείς, σεβάσμιοι στις τοπικές κοινωνίες με έργο και προσφορά αξιοζήλευτη, σύρθηκαν στα.. «πραιτώρια», διαπομπεύθηκαν, λοιδορήθηκαν, στοχοποιήθηκαν, ταπεινώθηκαν, υβρίστηκαν, τιμωρήθηκαν με πρόστιμα. «Απορία» και «οργή» οι ανοιχτοί Ναοί, «έγκλημα» η προσκύνηση του Επιταφίου, τα ρεπορτάζ των ημερών! «Αυτονόητες οι εισαγγελικές παρεμβάσεις», «τραγικές εικόνες πιστών να μεταλαμβάνουν εν μέσω πανδημίας», δηλώσεις κόμματος εξουσίας!, χαρακτηρίζοντας «τραγωδία» την Θεία Κοινωνία! Και πάλι… σιωπή….
Μη αντέχοντας όλη αυτή την εσωτερική συντριβή επικοινώνησα, το απόγευμα του Πάσχα, με πρόσωπο που εμπιστεύομαι την κρίση του και δεν ανήκει στον εκκλησιαστικό χώρο, εξομολογούμενος τα μύχια της καρδιάς. «Μήπως Σεβασμιώτατε οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο την Εκκλησία; Μήπως δεν έπεισε την Πολιτεία ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί τα του «οίκου» Της, όπως π.χ. οι αλυσίδες τροφίμων, κ.α. που έμειναν ανοιχτά, υπό όρους και προϋποθέσεις; Μήπως δεν διαπραγματεύτηκε σωστά και τίμια; Μήπως… «νίψατε» τας χείρας σας ψιθυρίζοντας: «αθώος ειμί», κλειδωθήκατε στους Ναούς σας και θεωρήσατε ότι έτσι εκπληρώνετε το χρέος σας; Μήπως κάνατε τον Χριστό “live”, “facebook”, “instagrame”, “YouTube” , μεταφέροντας το Μυστήριο στην άψυχη οθόνη μιάς τηλεόρασης και πιστέψατε ότι έτσι θα αναπαύσετε την συνείδηση σας; Προτείνατε εναλλακτικές λύσεις στην Πολιτεία ή συγκατατεθήκατε χωρίς αντίλογο; Τι θα πράξετε εάν αύριο, σε μια άλλη περίπτωση, π.χ. θεομηνία, σας ζητήσει και πάλι η Πολιτεία να κλείσετε τους Ναούς; Ποιος έχει την ευθύνη των ψυχών που εμπιστεύονται την Εκκλησία; Η Πολιτεία ή η Εκκλησία; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι πιστοί όλες αυτές τις ημέρες ένιωθαν απόκληροι και ανεπιθύμητοι από την Εκκλησία που θεωρούν μάνα τους»; Η απάντηση του συνομιλητή μου. Και πάλι… σιωπή….
Συγχώρεσε με Θεέ μου και συ λαέ μου για την ευθύνη της σιωπής μου….

13 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ευλογείτε, άγιε Δέσποτα και Χριστός Ανέστη! Συγχαρητήρια για την γενναία ομολογία σας!
Όλοι έχουμε ευθύνη για το κλείσιμο των εκκλησιών μας: Πρώτα και κύρια η Πολιτεία. Αλλά και το Σώμα της Εκκλησίας, κλήρος και λαός: Όσον αφορά εμάς τους λαϊκούς, ας σκεφτούμε, μήπως θα αναγκαζόταν η Κυβέρνηση να ανοίξει τις Εκκλησίες, αν εμείς οι χριστιανοί, οι λαϊκοί κατακλύζαμε τους χώρους έξω από τους ναούς, τηρώντας ασφαλώς, και μάλιστα σχολαστικά, τους κανόνες δημόσιας υγιεινής; Εγώ νομίζω ότι θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει και να ανοίξει τις Εκκλησίες. Αλλά είμαστε, δυστυχώς, κόττες. Το μόνο που ξέρουμε είναι να αποσείουμε τις ευθύνες από πάνω μας και να κατηγορούμε τους άλλους!
Σας φιλώ το χέρι
Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος
Καθηγητής θεολόγος

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ' όλα ευθύνη έχουν οι ιεράρχες και οι όλοι κληρικοί να καταγγέλουν τις βλασφημίες και τους βλασφήμους όποια εντύπωση και αν έχει ο κόσμος γι' αυτούς τους βλασφήμους!

Ρωμιός Ορθόδοξος

ΜΑΡΙΑ είπε...

Σεβασμιότατα δεῖτε καί αὐτό τό βίντεο ἀπό τήν Ὀλυμπιάδα τοῦ 2012 ὅπου στήν τελετή ἔναρξης πού θύμιζε σατανιστική τελετή, οἱ illuminati ἐξέθεσαν μέρος τῶν σχεδίων τους γιά τήν ἀνθρωπότητα καί σκηνοθέτησαν ὡς σενάριο αὐτά πού ζοῦμε τώρα!
Παρακαλῶ νά τό διαβιβάσετε καί στούς ὑπόλοιπους Ἀρχιερεῖς Ἑλλάδας καί Κρήτης!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=180&v=5krD8zJ6-bY&feature=emb_title

Καί μία ἐρώτηση:

Ὁ σοφός λαός μας λέγει ὅτι ὅταν κλείνει μία πόρτα ἀνοίγει μία ἄλλη.
Κι ἐγώ ρωτῶ:
Ὅταν κλείνουν οἱ πόρτες τοῦ Οἴκου τοῦ Θεοῦ ταῖς εὐλογίαις τῶν Ποιμένων της μάλιστα, ποιά ἄλλη πόρτα αὐτόματα ἀνοίγει;...

Ανώνυμος είπε...

Χριστός ανέστη άγιοι Πατέρες και αδελφοί.
Καταρχήν συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την ειλικρίνεια με την οποία έγραψε το άρθρο αυτό.
Σεβασμιώτατε πώς αντέξατε να υβρίζεται η Θεία Κοινωνία, να διασύρονται οι ιερείς και οι χριστιανοί που επιθυμούν να κοινωνήσουν, ενώ σε άλλους από το ποίμνιό σας να διαφθείρεται η πίστη τους με όλη αυτή την επιστημοφανή καμπάνια που γνωρίζει ακόμη και τα των μυστηρίων του Θεού; Κάποιοι αρχίζουν να φοβούνται μήπως αν κοινωνήσουν αρρωστήσουν εξαιτίας αυτής της αντίχριστης προπαγάνδας. Τι θα τους πείτε αργότερα όταν έχετε συμφωνήσει με την Πολιτεία σε όλα όσα ζήτησε, χωρίς η Εκκλησία συνοδικά να δώσει το δικό της στίγμα;
Φοβερά πράγματα, βλάσφημα και ανήκουστα στην ιστορία της Εκκλησίας. Δεν γνωρίζω πως αποφασίσατε συνοδικά μια τέτοια απόφαση, αλλά όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται περί μεγάλης γκάφας.
Στη δική μου ενορία ο ναός βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο από ένα σούπερ μάρκετ. Την Μεγάλη Παρασκευή βρέθηκα στην περιοχή για κάποιο λόγο. Όπως περνούσα με το αυτοκίνητο, διαπίστωσα στο ένα πεζοδρόμιο έρημη η Εκκλησία, κλειδαμπαρωμένη. Στο ακριβώς απέναντι στην αυλή του σούπερ μάρκετ γινόταν το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα και ανθρώπους. Σκέφτηκα αυτόματα: Η μία πλευρά του δρόμου μολύνει, ενώ η άλλη όχι. Είναι γελοίο αυτό που έγινε.Είναι τόσο ανόητο.
Κι όμως οι Επίσκοποι ακόμη σιωπούν και δεν ανοίγουν άμεσα τις εκκλησίες σύμφωνα με την αποστολή τους. Γνωρίζω την περίπτωση ενός πατέρα που έχασε τον γιο του. Ερχόταν στην εκκλησία και παρηγοριόταν η ψυχή του. Επικοινωνούσε και με τους ανθρώπους. Μετά όλα έκλεισαν. Καμία παρηγοριά γι' αυτό. Δεν άντεξε και αυτοκτόνησε.
Ανεξάρτητα από το παράδειγμα που ανἐφερα, εύχομαι να μη δώσουν οι Επίσκοποι λόγο στον Θεό. Αλλά σίγουρα θα δίνουν λόγο για μακρό χρονικό διάστημα στους χριστιανούς, ιδίως όσο ακόμα οι εκκλησίες είναι κλειστές. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα γιατί φοβάμαι πως θα μου βγει πολύ παράπονο και ίσως μιλήσω με απρέπεια
Ευτυχώς υπήρξαν οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας που έδειξαν άλλη συμπεριφορά και μπράβο τους. Μπράβο επίσης και στις περιπτώσεις ιερέων και επισκόπων που έδωσαν ένα άλλο στίγμα.
Πιστεύω ότι το θέμα θα το δείτε πάλι στη Σύνοδο και θα κάνετε την αυτοκριτική σας. Ίσως ο Θεός επέτρεψε αυτή την γκάφα (να μη διαχειριστείτε σωστά το θέμα με την Πολιτεία), για να μας φυλάξει από επόμενη γκάφα μεγαλυτέρων διαστάσεων.

Ανώνυμος είπε...



"Αγιοι" Επίσκοποι,
Δεκτή η λεκτική συγγνώμη σας αλλά περιμένουμε και την έμπρακτη συγγνώμη σας, τα έργα σας από τώρα και στο εξής, τα έργα μετανοίας σας για τα διαχρονικά, τραγικά σφάλματά σας. Αλλιώς μπορεί κάποιοι κακοβούλως να υποθέσουνε ότι το κάνετε υποκριτικά μόνον και μόνο για να συγκρατήσετε την δικαιολογημένη οργή του λαού για τα καμώματά σας αλλά στην ουσία και κατά τα άλλα, θα συνεχίσετε να πράττετε τα ίδια.

Μαριγώ Ζαραφοπούλα είπε...

Όταν κλείνουν οι πόρτες των εκκλησιών, οι άλλες πόρτες που ανοίγουν, τί άλλο παρά μόνο για κακό είναι.

Ανώνυμος είπε...

Όχι κύριε. Η ευθύνη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι όλη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των αυλικών του. Δεν είναι ικανός να εκτελέσει το διακονημά του. Μας πήρε όλους στο λαιμό του.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε γι΄αυτήν, την από καρδιάς εξομολόγηση του Μητροπολίτη! Είθε να μετατραπούν τα συναισθήματά του σε πράξεις την επόμενη φορά! Όπως και όσων των καλοπροαίρετων από εβδομάδα σε εβδομάδα εγκλωβίστηκαν στην «λογική» της κυβερνητικής προπαγάνδας που στόχευσε εκτός των άλλων και στο συναίσθημα.Ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει.

Ανώνυμος είπε...

Προς 2:22 πμ
Η απόφαση ήταν ολης της ΔΙΣ.
Και την ΔΙΣ δεν την αποτελεί μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος. Την αποτελούν ακόμα άλλοι 12 μητροπολίτες.
Ακόμα δεν ακούσαμε τους υπόλοιπους 70 περίπου μητροπολίτες ν' αντιδρούν με δύναμη εκτός 1-2!

Μνάσων

Ανώνυμος είπε...

Έχω όλη την καλή προαίρεση να αποδεχτώ τη συγγνώμη του Σεβασμιωτάτου, αλλά... αλλά! Σήμερα είναι του Αγ. Γεωργίου. Άνοιξαν οι ναοί στην επαρχία του; Δεν άκουσα τίποτα. Κι άλλη σιωπή; Κι άλλη συγγνώμη; Μεθαύριο της Ζωοδόχου Πηγής, του Θωμά, των Μυροφόρων;
Ούτε όμως και πιστεύω ότι θα βοηθούσε σ' αυτή τη φάση το "αντάρτικο". Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνουμε το κράτος πεντοχίλιαρα.
Μήπως να καταλάβουμε ότι καλά την είχαμε 17 αιώνες αλλά τώρα τέρμα το πάρτυ; Μήπως να καταλάβουμε ότι το μετανεωτερικό κράτος προσδίδει στον εαυτό του όσο πάει και περισσότερο χαρακτηριστικά high-tech Ρώμης; Μήπως να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν αναστραφεί τα αποτελέσματα του διατάγματος των Μεδιολάνων; Και ότι η ελευθερία της λατρείας μας ή η καταστολή αυτής από δω και πέρα θα αναπόκειται στην καλή προαίρεση ή τα συμφέροντα του εκάστοτε Καίσαρα;
Πρέπει να αποκατασταθεί τάχιστα η μυστηριακή ζωή. Έχουμε μείνει πέντε άνθρωποι. Ένα μήνα ακόμα χωρίς μυστηριακή ζωή δε θα έχουμε μείνει ούτε εμείς. Μήπως να κοιτάξουμε τους αιώνες πριν τα Μεδιόλανα για τρόπους να γίνει αυτό; Λέω τώρα εγώ.
Αυτά θα ήθελα να σκεφτεί ο Σεβασμιώτατος, και όποιος άλλος Σεβασμιώτατος είναι ιεράρχης του Υψίστου και όχι δεσπότης καριέρας. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ένα εξομολογητικό κείμενο συγγνώμης, που επαναλαμβάνω κι αυτό το αντιμετωπίζω με όλη την καλή προαίρεση και με άπειρο σεβασμό στην πόνο ψυχής με τον οποίο γράφτηκε.

Ανώνυμος είπε...

Να, είδατε αυτό ακριβώς που σας έλεγα! Ένα μήνα εκτός Εκκλησίας μπέρδεψα ακόμα και πότε είναι του Αγίου Γεωργίου. Δεν είναι σήμερα φυσικά, μεθαύριο είναι. Ε, ένα μήνα ακόμα αυτή η κατάσταση θα ξεχάσουμε και τι είναι τα Χριστούγεννα. Δεν είναι τυχαία η φράση "θηριάλωτος υπό του νοητού λύκου". Πρέπει να αποκατασταθεί η μυστηριακή ζωή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και πρέπει να γίνει τάχιστα.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς σε τι να σε συγχωρέσουμε; Μήπως είμαστε τίποτε μπροστά σε έναν δεσπότη; Όταν διοργανώνατε τα "Κολυμπάρεια", είχατε το πάνω χέρι, με καουμπόυδες, αστυνομία με πολιτικά, κατασκόπους, μπράβους και δεν υπολογίζατε τίποτε και κανέναν και τώρα ζητάτε συγγνώμη; Κάνατε τα θελήματα των εχθρών της Εκκλησίας, αποκλείοντας κάθε έτερη γνώμη, πλην των δικών σας και τώρα ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα, για να συγκινήσετε γυναικάρια; Αν σας ελέγχει η συνείδησή σας, τρέξτε στον πνευματικό σας και βάλτε μετάνοια, να διορθώσετε ό,τι περνάει από το χέρι σας. Τα λοιπά, άνευ σημασίας...

ΜΑΡΙΑ είπε...

Νά μήν ξεχνᾶμε καί τό Οὐκρανικό ζήτημα, τήν τελευταία σταγόνα πρίν τόν κορωναϊό, γιά τό ὁποῖο οἱ Ἐπίσκοποι εἴτε ἔλαβαν λάθος θέση ἀποδεχόμενοι ἔνα ἄλλο ἐπιπλέον ξέσχισμα τοῦ χιτῶνος τοῦ Χριστοῦ, εἴτε πάλι ἐσιώπησαν.

Τί νά μᾶς κάνει ὁ Χριστός;
Μετάνοια προφανῶς δέν ἔχουμε, κλῆρος καί ἐμεῖς ὁ λαός,
Θεολογία σωστή δέν ἔχουμε, ἀλλά ἔχουμε ἐπιδιδόμεθα ἀσυστόλως στήν μεταπατερική θεολογία καί στόν Οἰκουμενισμό,

ὀπότε φέτος τό Πάσχα (καί ὄχι μόνο, γιατί ἡ βλασφημία συνεχίζεται μέ τόν διωγμό τῆς Ἐκκλησίας, μέσα κι ἔξω...) οὔτε μέσα στόν Οἶκο Του μᾶς βάζει, οὔτε κἄν τό Ἅγιον Φῶς μέσα στούς δικούς μας οἴκους ἠθέλησε νά μπεῖ.

Καλή μετάνοια νά ἔχουμε ὅλοι μας ἐγκαίρως, εἰδάλλως προσδεθεῖτε καί γιά ἄλλους κατήφορους...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com