13 Ιαν 2020

Η φιλελεύθερη θεολογία το μέσον για την αποδόμηση της Πίστης των Ελλήνων και την πρόκληση εθνικού διχασμού

Στις 19 Απριλίου 2019, η σημαία των ομοφυλοφίλων κυματίζει μαζί με την αμερικανική
σημαία μπροστά από την εκκλησία Metbury του Asbury στο Prairie Village του Κάνσας
Το σχίσμα
Τον Μάιο του 2019, η Γενική Διάσκεψη των αντιπροσώπων των Μεθοδιστών που πραγματοποιήθηκε στο Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε σε αδιέξοδο. Κατά την ψηφοφορία που έγινε με αντικείμενο την ομοφυλοφιλία, οι αντιπρόσωποι με ψήφους 438 έναντι 384, πρόβαλαν την εναντίωσή τους στον γάμο των ομοφυλοφίλων και την ενσωμάτωση των ομοφυλόφιλων κληρικών. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί το προοίμιο σχίσματος (διάσπασης) της εκκλησίας[1] των Μεθοδιστών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε δύο κλάδους έναν συντηρητικό και έναν φιλελεύθερο.

Υποθέτοντας ότι το σχίσμα θα λάβει τελικά χώρα, τι θα συμβεί σε αυτούς τους δύο κλάδους;
Η απάντηση είναι εύκολη και προκύπτει αβίαστα, με βάση την Ιστορία και την κοινή πνευματική αίσθηση. Η Ιστορία λέει ότι ο συντηρητικός κλάδος θα αναπτυχθεί και ο φιλελεύθερος κλάδος θα απομειωθεί. Η θέση αυτή είναι τεκμηριωμένη σε μία σπουδαία μελέτη [2] που χρονολογείται από το 1972, η οποία γράφτηκε από τον Dean M. Kelley με τίτλο: «Γιατί οι Συντηρητικές Εκκλησίες μεγαλώνουν: μια μελέτη στην κοινωνιολογία της θρησκείας.»
Όπως έγραψε ο Kelly πριν από περίπου 50 χρόνια, «εν μέσω της σημερινής παραμέλησης και της εχθρότητας προς την οργανωμένη θρησκεία εν γένει, οι συντηρητικές εκκλησίες, κρατώντας παραδοσιακή θεολογία (εκτός μόδας) και θεσπίζοντας αυστηρές απαιτήσεις στα μέλη τους, ξεπερνούσαν σε ποσοστό ανάπτυξης το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης του πληθυσμού του έθνους».
Όσο για τις φιλελεύθερες(liberal) εκκλησίες, σημείωσε: «Οι εκκλησίες που γίνονται όλο και περισσότερο φιλελεύθερες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μειούμενες για μια δεκαετία, ίσως όμως και για αιώνες, και θα συνεχίσουν να προσφέρουν σε μερικούς ανθρώπους μια υδαρή πίστη, χωρίς πνευματικούς χυμούς και μη απαιτητική μορφή νοήματος  ζωής που μπορεί και να είναι αυτό που επιθυμούν».
Ορθοδοξία, Παράδοση 2000 ετών
Οι συντηρητικές παραδοσιακές εκκλησίες, που κηρύττουν ανόθευτο το Λόγο του Θεού, ακολουθούν τις Γραφές και την Παράδοση μένοντας πιστές σε διαχρονικές ηθικές αξίες και προσφέροντας στους πιστούς μια πραγματική συνάντηση με τον αναστημένο Κύριο, θα κερδίζουν συνεχώς μέλη. Αντίθετα οι φιλελεύθερες εκκλησίες, επανερμηνεύοντας τις Άγιες Γραφές, απολογούμενες για τη Βίβλο και επαναπροσδιορίζοντας την ηθική, θα χάνουν συνεχώς μέλη.
Τον Αύγουστο του 2014, ο Alexander Griswold στο thefederalist.com σημείωσε ότι «κάθε μεγάλη αμερικανική εκκλησία, που έχει λάβει μέτρα για την "απελευθέρωση" σε σεξουαλικά θέματα, έχει δει μια απότομη πτώση στο πλήθος των μελών της». Το άρθρο [3] έχει τίτλο: "Πώς να συρρικνώσετε την εκκλησία σας με ένα εύκολο βήμα."
Σε γενικές γραμμές, αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία [4] που μόλις κυκλοφόρησε το Κέντρο Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού. Βάσει των δεδομένων και με προβολή έως το 2050, βγαίνει το ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι οι Συντηρητικές Παραδοσιακές Εκκλησίες θα αναπτύσσονται συνεχώς. Τα στοιχεία του Κέντρου Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού δεν διαχωρίζει τα φιλελεύθερα δόγματα, έτσι η μείωσή τους δεν μπορεί να παρατηρηθεί στα δεδομένα του. Αλλά η περαιτέρω επιβεβαίωση προέρχεται από άρθρο της Washington Post[5], το οποίο δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2017 και σημείωσε με έμφαση ότι «οι φιλελεύθερες εκκλησίες πεθαίνουν, αλλά οι συντηρητικές εκκλησίες ευημερούν.» Επίσης καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι συντηρητικές εκκλησίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ οι μη παραδοσιακές κοινότητες μειώνονται.
Χαρακτηριστικό των φιλελεύθερων εκκλησιών είναι η τάση να γίνονται ολοένα και πιο φιλελεύθερες, δηλαδή ολοένα και μακρύτερα από το Ευαγγέλιο. Συγκεκριμένα, αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης, όπως της θεοπνευστίας[6] των Γραφών, την εκ παρθένου γέννηση, την Ανάσταση, την Δευτέρα Παρουσία και πολλά άλλα. Κατευθύνονται ολοταχώς προς τον Οικουμενισμό αποδεχόμενες ότι η σωτηρία δεν δίνεται αποκλειστικά μέσω του Ιησού. Και όσον αφορά την βιβλική ηθική απομακρύνονται συνεχώς απ' αυτήν. Δυστυχώς η αφοσίωση στον ακτιβισμό των ΛΟΑΤΚΙ θα επισκιάσει την αφοσίωση στον Λόγο του Θεού.
Αντίθετα, οι συντηρητικές εκκλησίες θα παραμείνουν σταθερές και προσανατολισμένες και μόνον στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. 'Ενας ηγέτης  των Αφρικανικών Μεθοδιστών[7] στις αρχές του 2019 δήλωσε: «είμαι ευτυχής να επιστρέψω στους γέροντες και στις γερόντισσες στα χωριά που έλαβαν την Αγία Γραφή από τους ιεραποστόλους και να τους κάνω  γνωστό ότι η Βίβλος δεν έχει αλλάξει».
Οι κομμουνιστές του Σύριζα και ο αντιχριστιανισμός τους
Ήδη από το 2015 που οι κομμουνιστές, κατά τεκμήριο αντιχριστιανοί, [8] εχθροί του Θεού και του Ιησού Χριστού, που πήραν την εξουσία στην πατρίδα μας εκδήλωσαν με τρομερό φανατισμό μία διαρκή και σφοδρότατη επίθεση ενάντια στην Πίστη των Ελλήνων, με σκοπό να επιβάλλουν τις ιδεοληψίες τους, την αποτυχημένη ιδεολογία τους αλλά κυρίως να εκδηλώσουν, επί των κεφαλών ημών, την μαχητική τους αθεΐα. Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (1918 - 2008) πολύ καλά επεξηγεί το αβυσσαλέο μίσος τους, σημειώνοντας:
«στο φιλοσοφικό σύστημα του Μαρξ και του Λένιν και στη καρδιά της ψυχολογίας τους, το μίσος για τον Θεό είναι η βασική κινητήρια δύναμη, πιο θεμελιώδης απ’όλες τις πολιτικές και οικονομικές τους αξιώσεις. O μαχητικός αθεϊσμός δεν είναι απλά δευτερεύον ή περιθωριακό θέμα όσον αφορά τo κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά o κεντρικός άξονάς του». 
Η ύπουλη επίθεση των Συριζαίων στην Παιδεία
Από τις επιθέσεις όμως των Συριζαίων εναντίον της Πίστεως των Ελλήνων, εκείνη με τον πιο ύπουλο και δόλιο χαρακτήρα, ήταν η επίθεση στον χώρο της Παιδείας.
Φίλης - Γαβρόγλου τα πρωτοπαλίκαρα του εθνομηδενισμού και της αθεϊας
Προφανώς, δεν βρισκόμαστε στην δεκαετία του 1920 στην Σοβιετική Ένωση. Μία απαγόρευση της θρησκείας σαν αυτή που επέβαλαν οι μπολσεβίκοι δεν είναι δυνατή. Επέλεξαν οι κομμουνιστές του Σύριζα να πλήξουν το πρόσωπο του Υιού του Θεού μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών. Αντικειμενικός στόχος να ευτελίσουν την Πίστη στο πρόσωπον του Ιησού χριστού. Ιδανικό εργαλείο για αυτούς την παρούσα χρονική στιγμή ήταν η χρήση της ακραίας φιλελεύθερης θεολογίας [9]. Σε άλλες εποχές θα ήταν τα γκούλαγκ.
Ο φιλελεύθερος Χριστιανισμός, γνωστός επίσης ως φιλελεύθερη θεολογία έχει στον πυρήνα του την φιλοσοφική και θρησκευτική σκέψη που αναπτύχθηκε ως συνέπεια του Διαφωτισμού. Δηλαδή η φιλελεύθερη θεολογία και ο κομμουνισμός προέρχονται από την ίδια πνευματική μήτρα. Καλύπτει ποικίλα φιλοσοφικά και θρησκευτικά κινήματα και ιδέες μέσα στον Χριστιανισμό από τα τέλη του 18ου αιώνα και εξής. Ακόμη να τονιστεί και η λεγόμενη θεολογία της απελευθέρωσης [10],  δηλαδή η σύνθεση της χριστιανικής θεολογίας και των κοινωνικοοικονομικών αναλύσεων, με βάση την ακραία αριστερή αντίληψη περί πολιτικής, ιδιαίτερα τον μαρξισμό. Τα εργαλεία αυτά μαζί με τον θρησκευτικό συγκρητισμό που προωθείται από πολλούς φιλελεύθερους θεολόγους οι οποίοι συνεργάζονται  με ΜΚΟ(π.χ. Ίδρυμα Arigatou)[11]που είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη, αποτελούν για τους κομμουνιστές του Σύριζα τα μέσα για να αποπροσανατολίσουν τον πιστό από το πρόσωπον του Ιησού Χριστού και το έργο του στο Σταυρό.
Γιατί τα Θρησκευτικά;
Η προσπάθεια των άθεων κομμουνιστών να αλώσουν τον χώρο της παιδείας έγινε με την κατάργηση της ημέρας της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων (εορτασμός των Τριών Ιεραρχών) στα Ελληνικά Σχολεία, την επιβολή της απάτης των έμφυλων ταυτοτήτων[18], την θεματική εβδομάδα αλλά κυρίως με την αλλοίωση των προγραμμάτων στο μάθημα των θρησκευτικών. Στην ερώτηση γιατί στο μάθημα των θρησκευτικών; Η απάντηση είναι η εξής:
"Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του μαθήματος είναι η πλαστουργική ικανότητα του να διαπλάθει κατά Θεόν συνειδήσεις, να δίνει στίγμα περί της πνευματικής υγείας αλλά και να καθορίζει για τις επόμενες πολλές δεκαετίες τις πνευματικές επιποθήσεις ενός λαού".
Κάθε "καλός" κομμουνιστής ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να στοχεύσει και να πλήξει είναι η Πίστη στον Θεό. Εξάλλου οι Συριζαίοι γνώριζαν πολύ καλά, και μεθόδους ευτελισμού της θρησκείας, και μεθόδους αντιχριστιανικής προπαγάνδας, αλλά και διωγμού των χριστιανών από τους ιδεολογικούς τους προγόνους, τους σταλινικούς παλιανθρώπους της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Επί πλέον γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κερδίζοντας τους νέους κερδίζουν την μάχη του παρόντος και του μέλλοντος.
Τα Προγράμματα Σπουδών του Φίλη και Γαβρόγλου
Τα προγράμματα για τα θρησκευτικά των Φίλη - Γαβρόγλου που έφερε ο Σύριζα τα επιμελήθηκαν προφανώς θεολόγοι που επέλεξε ο Σύριζα, με σκοπό να ευτελίσουν την Πίστη των Ελλήνων στο πρόσωπον του Ιησού Χριστού, να κτυπήσουν το ευαγγέλιο και να εισάγουν τον Οικουμενισμό δηλαδή την άρνηση της μοναδικότητος του Ιησού Χριστού ως Λυτρωτή[12]. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που θα αμφισβητήσει τις προθέσεις αυτές των κομμουνιστών του Σύριζα.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πως, το ποιος και το γιατί, αυτών των θεολόγων και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Σύριζα βρήκε "χρήσιμους ηλίθιους"[13] ή θεολόγους που αγαπούσαν το "χρυσίον" [14] των ΕΣΠΑ για την συγγραφή των προγραμμάτων. Περισσότερο συγκλίνουμε στην άποψη, μελετώντας μόνο τα προγράμματα, ότι τα επιμελήθηκαν φιλελεύθεροι θεολόγοι, με μαρξιστικές καταβολές και κατά συνέπεια άθεοι. Την επίδραση της μαρξιστικής ιδεολογίας της "νέας Αριστεράς" οι θεολόγοι αυτοί, άνευ αιδούς, δεν αποκρύπτουν. Αναφέρονται με σεβασμό συχνά πυκνά στα γραπτά τους, στις ιστοσελίδες τους, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους στην μαρξιστική εωσφορική σχολή της Φρανκφούρτης [15] και τα πρωτοπαλίκαρα της.
Η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους, πολύ εύστοχα και πολύ δυναμικά, ανέφερε ότι:
"μέσω των προγραμμάτων Φίλη-Γαβρόγλου, οι μαθηταί θα διδάσκονται ένα πανθρησκειακό μάθημα, το οποίο εντέχνως θα ενσταλάζει εις τας ψυχάς των την ιδέαν ότι όλες οι θρησκείες είναι λίγο-πολύ το ίδιο και εν τέλει θα τους οδηγεί εις τον αγνωστικισμόν και την αθεϊαν".[16]
Η καταδίκη των προγραμμάτων αυτών με τις υπ' αριθμ. 1749 και 1750/2019 Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (Μείζονος Ολομέλειας) ήταν αναμενόμενες. Ήδη είχαν προηγηθεί οι υπ' αριθμ. 660 και 926/2018 αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (Ολομέλειας) πού είχαν κρίνει τα Προγράμματα Σπουδών του Νίκου Φίλη ως αντισυνταγματικά και ακολούθησαν και οι νέες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. πού έκριναν εξίσου αντισυνταγματικά τα ίδια σχεδόν Προγράμματα Σπουδών, πού είχαν ελαφρές αλλαγές, του Κώστα Γαβρόγλου.
Οι υποσχέσεις
Ο ελληνικός λαός αντιλαμβανόμενος την ανικανότητα και βιώνοντας την εθνοκτόνο πολιτική των άθεων Συριζαίων στις 7 Ιουλίου 2019 τους καταψηφίζει και εκλέγει το δεξιό πατριωτικό κόμμα της ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η μέχρι τότε τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα καταργήσει ολοσχερώς τα προγράμματα των Συριζαίων.  'Όπως αναφέρει [17] και η ΠΕΘ εκτός από το ΣτΕ, επανειλημμένα το σύνολο των Θεολόγων της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), πλήθος ειδικών επιστημόνων, η αγιορείτικη κοινότητα, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Κρήτης, ο Ιερατικός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, πλήθος Μητροπολιτών και δεκάδες χριστιανικών σωματείων έχουν απορρίψει, όχι κάποια σημεία, που θα μπορούσαν ίσως να τροποποιηθούν ή να διορθωθούν, αλλά την όλη δομική σύσταση αυτών των Προγραμμάτων, διότι έχουν διαπιστώσει ότι δεν διορθώνονται, δεν βελτιώνονται, λόγω της ασύμβατης προς την επιστημονική δεοντολογία δομής τους, από πλευράς παιδαγωγικής, θεολογικής αλλά και νομικής.
Η έκπληξη
Προς μεγάλη έκπληξη πάντων, η κα Κεραμέως, υπουργός Παιδείας αντί να καταργήσει, ως όφειλε, σεβόμενη το Σύνταγμα και τους νόμους, τιμώντας την βούληση του ελληνικού λαού, τηρώντας τις υποσχέσεις της, πράττει τα αντίθετα συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της ριζοσπαστών κομμουνιστών, για  φιλελεύθερο πολυθρησκειακό και όχι ορθόδοξο ομολογιακό μάθημα, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Γαβρόγλου - Κεραμέως, βίοι παράλληλοι;
Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις της κας Κεραμέως, η οποία φαίνεται είτε να αγνοεί τον κίνδυνο για την πατρίδα που προέρχεται από την αποδοχή των θέσεων των φιλελεύθερων θεολόγων, είτε η ίδια έχει αρνηθεί την παραδοσιακή ορθόδοξη χριστιανική πίστη της και έχει μετακινηθεί σε θέσεις πνευματικά φιλελεύθερες οι οποίες, όπως αναλύσαμε, μόνο κακό θα φέρουν στον τόπο μας.
Εθνικός διχασμός
Είτε όμως συμβαίνει το ένα είτε το άλλο, σε βάθος χρόνου, ασκώντας τέτοια πολιτική θα έχουμε σαν αποτέλεσμα τον πνευματικό διχασμό των ελλήνων. Θα έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτά που περιγράφηκαν στο πρώτο μέρος του άρθρου μας και αφορούσε τους Μεθοδιστές.
Επιζητούμε να έχουμε μία Εκκλησία ζωντανή που θα προσφέρει σε κάθε Έλληνα τους χυμούς της Πίστης. Θα τιμά το πρόσωπο του Ιησού Χριστού του μονογενούς Υιού του Θεού, χωρίς να το εξισώνει κατ΄ουδένα τρόπο με τον Βούδα, τον Μωάμεθ ή τον Κομφούκιο. Δεν επιθυμεί ο ελληνικός λαός ούτε επανερμηνεία της Βίβλου, ούτε αλλαγή των ηθικών προτύπων που έχει θέσει ο ίδιος ο Θεός, ούτε την απάτη [18] των έμφυλων ταυτοτήτων, ούτε εθνομηδενισμό που επαγγέλλονται οι φιλελεύθεροι έλληνες θεολόγοι, οι οποίοι σημειωτέον κουβέντα δεν είπαν για την προδοσία της Μακεδονίας, στις Πρέσπες από τους ομόψυχους τους Συριζαίους, και οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν εκφράζουν κανένα, παρά μόνο τον εαυτόν τους.
Για τον ελληνικό λαό τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλώς χειρότερα, γιατί ο πνευματικός διχασμός θα μεταφραστεί κατ' ευθείαν σε εθνικό διχασμό. Από την μία, οι παραδοσιακοί συντηρητικοί Έλληνες χριστιανοί και από την άλλη οι φιλελεύθεροι προοδευτικοί "χριστιανοί" σε μία συνεχή διαδικασία αποπνευματοποίησης και προσπέλασης εωσφορικών επιλογών.  Δυστυχώς είμαστε πολύ λίγοι για να διχαστούμε για άλλη μια φορά. Καθώς τα χρόνια θα περνούν δεν θα θεωρείται η διάσπαση ως ένας διαχωρισμός μεταξύ αδελφών Χριστιανών, αντίθετα, θα θεωρηθεί ως διαχωρισμός μεταξύ του σίτου και των ζιζανίων[19] ή των προβάτων και των εριφίων[20], για να χρησιμοποιήσουμε τις εικόνες που μας παραθέτει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο Ιερόν Ευαγγέλιον.
Δεν επιθυμεί ο ελληνικός λαός κα Κεραμέως, να αλλάξει την Πίστη του, ούτε επιθυμεί να ασπαστεί πνευματικές θέσεις αποτυχημένων θεολογικών σχημάτων που έρχονται από την Εσπερία. Τέτοιες ενέργειες όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους ερμηνεύονται "μόνον ως συμβολή εις την προσπάθειαν απομακρύνσεως του λαού μας από τας ρίζας του εντός της συγχρόνου πολυπολιτισμικής κοινωνίας.[16]
Ο ελληνικός λαός Κα Κεραμέως, ψήφισε την ΝΔ γιατί επιποθεί  δεξιά διακυβέρνηση, γιατί αρνείται μία ουδετερόθρησκη πατρίδα, γιατί επιζητεί επιστροφή στα πατριωτικά ιδεώδη, στην ελληνική παράδοση. Απαιτεί την προστασία της Πίστης των Ελλήνων και δεν επιθυμεί να οδηγηθεί για άλλη μια φορά στον διχασμό, δυστυχώς εξ αιτίας σας ως αποκλειστικώς υπεύθυνη.
……………………………………………
[1] https://www.foxnews.com/us/united-methodist-church-split-lgbtq-rights
[2] https://www.amazon.com/WHY-CONSERVATIVE-CHURCHES-ARE-GROWING/dp/0865542244
[3] https://thefederalist.com/2014/08/21/how-to-shrink-your-church-in-one-easy-step/
[4] https://www.gordonconwell.edu/center-for-global-christianity/wp-content/uploads/sites/13/2020/01/Status-of-Global-Christianity-2020.pdf
[5] https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fposteverything%2fwp%2f2017%2f01%2f04%2fliberal-churches-are-dying-but-conservative-churches-are-thriving%2f%3f
[6] πάσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἔλεγχον, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ,(2Τιμ. 3:16)
[7] https://askdrbrown.org/library/did-african-methodists-save-their-denomination-or-perpetuate-its
[8] http://dakedepeiraia.blogspot.com/2019/06/blog-post_8.html
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_Christianity
[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_theology
[11] http://thriskeftika.blogspot.com/2018/11/arigatu-ltlt.html
[12] εἷς γὰρ Θεός, εἷς καὶ μεσίτης Θεοῦ καὶ ἀνθρώπων, ἄνθρωπος Χριστὸς Ἰησοῦς,(Α Τιμ. 2:5)
[13] Πολιτικό-κοινωνική αργκό με την οποία ο Βλαντίμιρ Λένιν περιέγραφε διανοουμένους και άλλους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα, χωρίς να αποτελούν μέλη του.
[14] ῥίζα γὰρ πάντων τῶν κακῶν ἐστιν ἡ φιλαργυρία, ἧς τινες ὀρεγόμενοι ἀπεπλανήθησαν ἀπὸ τῆς πίστεως καὶ ἑαυτοὺς περιέπειραν ὀδύναις πολλαῖς. (Α Τιμ. 6:10)
[15] https://dakedepeiraia.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html
[16] https://www.romfea.gr/images/article-images/2019/09/romfea2/diafora2/epistoli-epistasia.pdf
[17] https://dakedepeiraia.blogspot.com/2019/12/blog-post_56.html
[18] https://dakedepeiraia.blogspot.com/2018/11/blog-post_39.html
[19] ἄφετε συναυξάνεσθαι ἀμφότερα μέχρι τοῦ θερισμοῦ, καὶ ἐν καιρῷ τοῦ θερισμοῦ ἐρῶ τοῖς θερισταῖς· συλλέξατε πρῶτον τὰ ζιζάνια καὶ δήσατε αὐτὰ εἰς δέσμας πρὸς τὸ κατακαῦσαι αὐτά, τὸν δὲ σῖτον συναγάγετε εἰς τὴν ἀποθήκην μου.(Ματθ. 13:30)
[20] καὶ συναχθήσονται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ' ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων.(Ματθ. 25:32,33)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση!

Ρωμιός Ελληνάς

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com