4 Φεβ 2019

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Σε ετοιμότητα οι κληρικοί


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρασ ιερωνυμοσ
Σε ετοιμότητα οι κληρικοί
            Όλοι οι ιερείς, μαζί με τους Μητροπολίτες τους, είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, για το θέμα της απολύσεως τους από το Δημόσιο, από το οποίο αμοίβονταν έναντι της περιουσίας την οποία έχει προσφέρει η Εκκλησία ή έχει δημεύσει το κράτος. Στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορήθηκε η φήμη ότι μεταξύ των Νομοσχεδίων τα οποία πρόκειται να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τις αμέσως προσεχείς ημέρες είναι και αυτό για τη μισθοδοσία των κληρικών.

            Οι αιτίες που δίδονται για τη βεβιασμένη αυτή κίνηση της Κυβέρνησης είναι πρώτον η δέσμευση της έναντι των ισχυρών εξωτερικών παραγόντων να κλείσει, μετά το Μακεδονικό,  το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, δεύτερον ο ιδεολογικός σταλινικός αντιεκκλησιαστικός φανατισμός του λόμπι της άθεης ιντελιγκέντσιας και των άθεων επίσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τρίτον το ωφελιμιστικό σχέδιο του κυβερνητικού Κόμματος, εν όψει των εκλογών να αδειάσει 10.000 θέσεις από το Δημόσιο για να τις γεμίσει με «ημετέρους»... 
            Αν πράγματι προχωρήσει η Κυβέρνηση στην απόλυση των ιερέων  προφανώς θα υπάρξει αντίδραση από αυτούς, από τα πολυπληθή μέλη των οικογενειών τους και, γενικότερα, από την κοινή γνώμη, που είναι στο πλευρό τους. Ο Αλ. Τσίπρας έχει σοβαρούς λόγους για να προκαλεί νέα αναστάτωση στην κοινωνία. Προφανώς κυριαρχείται από την αριστερή ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία ο λαός ταυτίζεται το Κόμμα και όσοι διαφωνούν με Αυτό είναι ή φασίστες ή μειωμένης αντίληψης πολίτες, που χρήζουν επανεκπαίδευσης....
            Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι πριν να καταθέσει το Νομοσχέδιο για την απόλυση των κληρικών στη Βουλή θα ενημερώσει την Εκκλησία. Σε ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται: « Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή». Ομοίως κατά τη συνεδρίαση της συγκροτηθείσης μικτής επιτροπής Κράτους – Εκκλησίας ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε τα μέλη της ότι «το Νομοσχέδιο θα τεθεί υπόψη των μελών της πριν να κατατεθεί στη Βουλή». Όταν αναφέρθηκε σε μέλος της Επιτροπής της Εκκλησίας η πιθανή κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, χωρίς ενημέρωση της, κούνησε το κεφάλι και  σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ασυνεπής και όχι μόνο έναντι της Εκκλησίας.
            Πέραν των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων, που είναι βέβαιο ότι θα έχει η ενδεχόμενη απόλυση των 10.000 ιερέων από το Δημόσιο θα προκύψουν σοβαρά νομικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, στα οποία θα εμπλακεί η Ελληνική Πολιτεία. Έγκυροι νομικοί υποστηρίζουν ότι μια απόφαση περί απολύσεως από το Δημόσιο και μετατροπής του μισθού των ιερέων σε επιδότηση ή αποζημίωση είναι νομικά ακυρώσιμη και πρακτικά αντίθετη προς τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Από την άλλη πλευρά η βουλευτής  κα Σοφία Βούλτεψη διαβεβαίωσε τον ΤτΚ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα το επαναφέρει στη σημερινή κατάσταση.  Σημειώνεται ότι η Επιτροπή της Εκκλησίας κρατάει σταθερά αρνητική στάση στο να απολυθούν από το Δημόσιο οι κληρικοί, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας του περασμένου Νοεμβρίου. 
            Η Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο ανήκουν οι κληρικοί της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να αφιχθεί από το Φανάρι αντιπροσωπεία για να διατυπώσει στην κυβέρνηση τις αντιρρήσεις του Πατριαρχείου στην αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των ιερέων, αντιρρήσεις που ήδη διατυπώθηκαν ομοφώνως από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
            Το πρόβλημα που απασχολεί επί πλέον σήμερα κλήρο και λαό είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Η  αρχική συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα και η στη συνέχεια σιωπή του προς τα τεκταινόμενα σε βάρος της Εκκλησίας και της Πατρίδας εκλαμβάνονται ως έμμεση αλλά σαφής υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό και τις ενέργειές του.-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κρίμα έτοιμοι οι ιερείς για αγώνα όταν πρόκειται για μισθούς και θέση ενώ για θέματα πίστεως υπακοή στον δεσπότη σου λέει.

Snooker είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.οταν πρόκειται για τον μισθό τους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com