3 Αυγ 2018

Ταυτοποιήθηκαν, 44 χρόνια μετά, τα οστά του ήρωα Γιώργου Παπαλαμπρίδη στην Κύπρο

Βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από την Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα τα οστά του υπολοχαγού Γιώργου Παπαλαμπρίδη από τα Γιάννενα, 44 χρόνια μετά τη θυσία του στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου στην Κύπρο.

Τα οστά εντοπίστηκαν στην «Ασπρη Μούτη», το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα, εκεί όπου το 1974 πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς το 399 Τάγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς.
Το γεγονός ότι βρέθηκαν μόνο τρία οστά, όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, οφείλεται στο ότι η ταφή ήταν επιφανειακή και πρόχειρη, με αποτέλεσμα στα χρόνια που μεσολάβησαν είτε να τα αφαίρεσαν ζώα είτε να παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη συνάδει με μαρτυρίες ζώντων συμπολεμιστών του. Σύμφωνα με αυτές, «ο διοικητής του Β' Λόχου, Γιώργος Παπαλαμπρίδης, στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο, δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του». Τότε «δέχτηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή στο μέτωπο σε σημείο κάτω από το κράνος του. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο και ο Παπαλαμπρίδης έπεσε αιμόφυρτος και νεκρός πάνω σε ένα δεκανέα».
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο ο Γιάννης Παπαλαμπρίδης, για να παραλάβει τα οστά του αδελφού του. «Θα τα κηδεύσω στο Κοιμητήριο Παπάγου, στο μνήμα που είναι οι γονείς μας, Στέφανος και Πηνελόπη» σημείωσε, ο ίδιος. Σημειώνεται πως βρέθηκαν οστά και άλλων 13 πεσόντων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν.
dimokratianews03.08.2018

1 σχόλιο:

Δημήτριος είπε...

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com