25 Ιουλ 2018

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Εθνικιστικά παιχνίδια σε βάρος της Ορθοδοξίας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εθνικιστικά παιχνίδια σε βάρος της Ορθοδοξίας
Από την εποχή των γεγονότων της Πλατείας Μεϊντάν [Φεβρουάριος 2014], η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου (UOC-KP, σχισματική εκκλησία που ιδρύθηκε το 1992 και δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες) προσπαθεί όλο και περισσότερο να ανακτήσει τους πιστούς και τους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας (UOC-MP, που αναγνωρίζεται από άλλες ορθόδοξες εκκλησίες).

Επεισόδια και σωματικές επιθέσεις συμβαίνουν συχνά εναντίον των πιστών και των τόπων λατρείας της UOC-MP (23 εκκλησίες της UOC-MP βεβηλώθηκαν το 2017, και το 2018 σίγουρα θα σημειώσουν ρεκόρ) και εκκλήσεις για βίαιη κατάληψη ιερών ναών ή για εκτέλεση ιερέων (επειδή υποτίθεται ότι είναι πράκτορες του Κρεμλίνου) πολλαπλασιάζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμονή του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να αποκτήσει μια επίσημη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Επειδή πολιτικοί αναλυτές αλλά και επίσημοι της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ όλοι συμφωνούν για την κατάληξη μιας τέτοιας απόφασης: ένας γενικευμένος θρησκευτικός πόλεμος στην Ουκρανία.
Γιατί πρέπει αυτό να καταλήξει αναπόφευκτα σε μια τέτοια τραγική συνέπεια; Απλώς και μόνο επειδή η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι από την ανακήρυξη αυτής της επίσημης αυτοκέφαλης εκκλησίας, αυτή θα αποκτήσει την κυριότητα όλων των τόπων λατρείας που ανήκουν σήμερα στην UOC-ΜΡ.
Αυτό είναι που είπε ο πολιτικός επιστήμονας Ρόστισλαβ Ιστσένκο σε ένα άρθρο σχετικά με το πώς ο Ποροσένκο θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία για να ακυρώσει τις εκλογές και να σώσει το κεφάλι του.
«Ο Ποροσένκο δεν έχει χάσει την ελπίδα να πάρει την αυτοκεφαλία - αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για ποιον - από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό θα προκαλέσει αμέσως έκρηξη  της θρησκευτικής κατάστασης στη χώρα, αφού έχει ήδη δηλωθεί ότι αμέσως μετά την απόκτηση της αυτοκεφαλίας, οι νομιμοποιημένοι έτσι σχισματικοί θα αρχίσουν να απαλλοτριώνουν όχι μόνο ορισμένους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά και όλα τα μοναστήρια της–λάβρες, ναούς, ενορίες, θρησκευτικές κοινότητες. Καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Φανάρι θα κινδυνεύσει να συγκεντρώ την οργή της Μόσχας υπό τις σημερινές συνθήκες, ο Ποροσένκο ετοιμάζει μια εναλλακτική λύση:να κηρύξει τη δημιουργία ουκρανικής τοπικής εκκλησίας μέσω προεδρικού διατάγματος ή σχεδίου νόμου (με τα ίδιααποτελέσματα)», έγραψε ο Ιστσένκο.
Φαίνεται ότι ο κίνδυνος δημιουργίας μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας μέσω αυτής της οδού είναι αρκετά σημαντικός ώστε να ανησυχεί τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (PDR), οι οποίες έχουν εκφραστεί επί του θέματος σήμερα [23 Ιουλίου].
Ο πρώτος που μίλησε ήταν ο αρχηγός του κράτους, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η δημιουργία μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε θρησκευτικό πόλεμο.
"Σήμερα οι αρχές του Κιέβου προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα τοπική εκκλησία και γι’ αυτό ζητούν την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είμαι απόλυτα αντίθετος στην εξέλιξη αυτή, καθώς η δημιουργία μιας νέας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα οδηγήσει σε θρησκευτικό πόλεμο », δήλωσε ο ΑλεξάντρΖαχαρτσένκο.
Και πρόσθεσε ότι εάν συμβεί αυτό, ο Πέτρο Ποροσένκο θα φέρει την ευθύνη ενός τρομερού λουτρού αίματος.
"Θέλω να ζητήσω από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να μην επιτρέψει να εκσπάσουν αιματηροί και θρησκευτικοί πόλεμοι, να μην επιτρέψει στην Ουκρανία και στους Αμερικανούς διπλωμάτες να παρεμβαίνουν σε θρησκευτικές υποθέσεις", πρόσθεσε ο αρχηγός  του κράτους.
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του κοινοβουλίου του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, που δήλωσε ότι η επιθυμία του Ποροσένκο για μια αυτοκέφαλη Εκκλησία αποδεικνύειότι το Κίεβο θέλει τηνολοκληρωτική κατάρρευση της χώρας.
"Υποσχόμενος οΠοροσένκοστους πολίτες τη λεγόμενη τοπική ενοποιημένη ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκθειάζοντας την απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας, υποκύπτοντας έτσι στον ουκρανικό εθνικισμό, συνειδητά και σταθερά οδηγεί σε υποκίνηση συγκρούσεων στη χώρα για θρησκευτικούς λόγους. Ειδικότερα, οι κυνικές ενέργειες  διαίρεσης των ουκρανικών αρχών γίνονται την παραμονή της 1030ης επετείου από το βάπτισμα των Ρως. Αντί για την πνευματική ενότητα των Σλάβων, το Κίεβο αποδεικνύει ότι ενισχύει την πολιτική κατάρρευση της χώρας ", δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν.
Για αυτόν, ο στόχος είναι να σπείρει τη διαίρεση και τη διαφωνία μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών της χώρας, να επιδεινώσει την εσωτερική κατάσταση της χώρας και να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Ντένις Πουσίλιν κάλεσε τους πιστούς να μην παγιδευτούν και να αντισταθούν σε αυτές τις σχισματικές προσπάθειες.
Φόβοι που δικαιολογούνται από τις ειδήσεις. Καθώς προετοιμάζεται η 1030η επέτειος του Βαπτίσματος των Ρως (που αργότερα θα γίνει η Ρωσία), οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν ό, τι μπορούν για να αποτρέψουν τη διοργάνωση μιας πομπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο στις 27 Ιουλίου.
Γι 'αυτό, προσπαθούν να εμποδίσουν τους πιστούς να αποκτήσουν πρόσβαση στην πρωτεύουσα ασκώντας πίεση στις εταιρείες λεωφορείων να αρνούνται να μεταφέρουν μέλη τηςUOC-ΜΡ στο κέντρο του Κιέβου εκείνη την ημέρα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια από τη μητρόπολη να νοικιάζει λεωφορεία ή ακόμα και μίνι λεωφορεία έρχεται αντιμέτωπη με την άρνηση. Οι λεωφοριούχοι δικαιολογούν την άρνησητους με το αιτιολογικό ότι δε θέλουν να έχουν προβλήματα με τις μυστικές υπηρεσίες. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Ρόβνο, Χερσώνα, Τσέρκασυκαι Σούμυ.
Λογοκρισία, πιέσεις, απειλές, επιθέσεις, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από αυτήν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου! Μέθοδοι που λένε πολλά για το μήνυμα που μεταδίδεται από αυτήν την Εκκλησία, του οποίου ο Πατριάρχης επανειλημμένα ευλόγησε εγκληματίες πολέμου και Ουκρανούς νεοναζί.
Είναι καιρός το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να εκφραστεί καθαρά και να καταγγείλει αυτή τη σχισματική Εκκλησία της οποίας οι μέθοδοι είναι ντροπή και αντίθετες προς την  ορθοδοξία.
Christelle Néant*Γαλλίδα δημοσιογράφος η οποία εργάζεται για το πρακτορείο DONiPress στο Ντόνετσκ. Καλύπτει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και τις εξελίξεις στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ επί τόπου.
Πηγή: https://www.agoravox.fr/actualites/international/article/la-volonte-de-porochenko-d-obtenir-206312

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com